29 Eylül 2024 Pazar

HPG yaralı gerillaların teslim edilmesini istedi

HPG Basın İrtibat Merkezi, 5 Eylül'de Xelifan bölgesinde gerçekleştirilen saldırıda 3 gerillanın hayatını kaybettiğini ve ikisinin yaralı esir alındığını belirtti. KDP'ye çağrıda bulunan HPG, olayın araştırılmasını ve yaralı gerillaların teslim edilmesini istedi.

Halk Savunma Güçleri (HPG), Hewler'in Xelifan beldesine bağlı Balisan Vadisi'nde bir gerilla grubuna yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Yerel kaynaklara dayanan haberlerde, 5 Eylül akşamı gerilla grubuna yönelik saldırıda Türk devleti SİHA kullanmış, bölgeyi kuşatmaya alan KDP güçlerinin de yaralı gerillaları esir aldığı belirtilmişti. Saldırıda 2 gerillanın hayatını kaybetti, 3'ünün ise yaralı esir düştüğü belirtilmişti. HPG Basın İrtibat Merkezi bugün yaptığı açıklamada, "5 kişiden oluşan bir gerilla timimiz başka bir alana giderken Balisan Vadisi'nde Tarava Köyü yakınlarında arazide yürüdükleri
esnada keşif uçakları tarafından saldırıya uğramıştır" diye belirtti.

Grupta Rêzan Botan, Armanc Zilan, Karo Kobanê, Aşikar Colemêrg ve Zanyar Tavê isimli gerillaların bulunduğu belirtilen açıklamada, "Saldırıda, 3 yoldaşımız şehit düşmüş, 2 yoldaşımız da yaralanmıştır. Saldırıdan hemen sonra KDP güçleri olay yerine müdahale etmiş ve yaralı arkadaşlarımızı alarak götürdükleri öğrenilmiştir. Bu grubumuzdan hangi arkadaşların şehit, hangilerinin yaralı olduğu ise şu an tarafımızca bilinmemektedir" denildi. Saldırı bölgesinin sıcak çatışma alanı olmadığına dikkat çeken HPG, "Keşif uçağının birden gelip arazide yürüyüş halinde olan bir grubu tespit ederek vurması, arkadaşlarımızın çok organizeli bir istihbarat sistemi tarafından takip altına alındıklarını göstermektedir" diye vurguladı.

Açıklamada, bölge halkının KDP güçleri alana gelirken silah sesleri duyduğuna da yer verildi. Saldırının araştırılması gerektiğini belirten HPG şunları dile getirdi: "Yaralı arkadaşlarımızın verecekleri bilgilerin de bu olayın nasıl gerçekleştiğinin netleştirilmesinde önemli bir yeri olacaktır. Bu nedenle KDP güçleri tarafından alınan arkadaşlarımızın bir an önce tarafımıza iade edilmesini beklemekteyiz."

Xelifan bölgesinde daha öncede KDP güçlerince iki ayrı gerilla grubu pusuya düşürülmüş, 9 gerilla katledilmişti. Gerilla ailelerinin cenazeler için yaptıkları başvurular ve görüşme istekleri KDP tarafından reddedilmişti. Ailelerin Rojava ve Güney Kürdistan'da yaptığı eylemlere rağmen cenazeler halen teslim edilmedi.