29 Eylül 2024 Pazar

'Her 10 öğrenciden 3'ü uzaktan eğitime erişim sorunu yaşıyor'

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, 57 farklı üniversiteden 525 öğrenci ile yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. Buna göre; Her 10 öğrenciden 3'ü teknolojik altyapıya sahip değil. Yine her 10 öğrenciden sadece 1'i üniversitesinden altyapı desteği alıyor.

Covid-19 salgınıyla beraber çalışma alanlarında olduğu kadar yüksek öğretim alanında da önemli değişiklikler meydana geldi. Pandemi nedeniyle eğitime ara verilmesi sonucu uzaktan eğitim modeline geçen üniversitelerde, uzaktan eğitime erişim konusunda çeşitli sıkıntıların yaşanıyor. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, "Covid-19 salgını dönemi üniversite öğrencileri uzaktan eğitim durum değerlendirmesi" anketi yaptı.

İstanbul merkezli olmak üzere 57 farklı üniversiteden 525 öğrencinin katıldığı ankette öğrencilere, eğitim gördükleri okullar, bölümler, internete erişim kaynakları, bu kaynaklara erişip erişemedikleri, kendilerine ait bilgisayar veya akıllı telefonlarının olup olmadığı gibi sorular soruldu.

10 ÖĞRENCİDEN 3'Ü YETERLİ TEKNOLOJİK ALTYAPIYA SAHİP DEĞİL
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafında yapılan anket sonuçlarına göre, her 10 öğrenciden 3'nün yeterli teknolojik altyapıya sahip değil ve eğitime erişim sorunları yaşıyor. Ankete katılan her 10 öğrenciden 1'nin kendine ait bilgisayarı yok ve akıllı cihazları yeterli donanıma sahip değil.

10 ÖĞRENCİDEN 1'İ ÜNİVERSİTESİNDEN ALTYAPI DESTEĞİ ALIYOR
Ayrıca her 10 öğrenciden 3'ü internete erişmekte problem yaşıyor. Öğrencilerin, yaşadığı yerde internet altyapısının olmadığını veya internetin uzaktan eğitim sistemine girebilecek hızdan uzak olduğu belirtildi. Her 10 öğrenciden 4'ünün yaşadığı bölgede internete erişimin olmadığı ya da çok kötü olduğu ortaya çıktı. Önemli bir veri, ankete katılan her 10 öğrenciden sadece 1'i üniversitesinden altyapı desteği almaktadır.

ÖĞRENCİLER MÜŞTERİYE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, "Bilindiği gibi sermayenin her şeyi metalaştıran neoliberal politikaları, öğrencileri müşteriye, üniversiteleri ise sermayenin gereksinimleri doğrultusunda ticarethanelere dönüştürmektedir. Türkiye'deki mevcut yükseköğretim sistemi nedeniyle, maalesef üniversitelerimizin çoğu zaten yetersiz teknik ve akademik altyapıya sahiptir. Öğrencilerimiz ise beslenme, barınma, ulaşım gibi sorunlarla karşı karşıyayken, anket sonuçlarında da gördüğümüz üzere uzaktan eğitim sürecine erişmekte yeni bir sorun olmuştur" diye belirtti.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, "Yıllardır savunduğumuz ve her platformda dile getirdiğimiz eşit, parasız ve nitelikli eğitim talebinin haklılığı, pandemi sürecinde bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu dönemde tüm öğrencilerimize ücretsiz internet, ücretsiz bilgisayar ve tüm eğitim kaynaklarına ücretsiz erişim hakkı sağlanmalıdır. Final dönemi yaklaşan öğrencilerimizin sorunları çözülmeli, mağduriyetleri giderilmelidir" diye kaydetti.