27 Eylül 2024 Cuma

Hemşire İnci: AFAD çadır kurdu başka bir şey yapmadı

Antakya'da eski hayvan pazarı alanında kurulan çadır kentte yaklaşık 3 bin kişi çadırlarda yaşıyor. Suriyeli mültecilerin de bulunduğu çadır kentte AFAD çadırları bulunmasına rağmen ihtiyaçlar hala büyük oranda gönüllüler tarafından karşılanıyor. Depremin ikinci gününden itibaren Antakya'ya gelen yoğun bakım hemşiresi Seval İnci, devletin çadır vermek dışında bir olanak sunmadığına dikkat çekti.

Depremin üzerinden on gün geçtikten sonra Antakya'da eski hayvan pazarında kurulan çadır kentte yaklaşık 3 bin kişi yaşıyor. Oldukça kalabalık bir yaşamın devam ettiği çadır kentte bit ve uyuz salgını başlamış durumda. Depremden iki gün sonra Antakya'ya gelen yoğun bakım hemşiresi Seval İnci, bir hafta boyunca halkla birlikte sokakta yattığını, halkın ihtiyaçlarının gönüllüler tarafından karşılandığını, kendi yarattığı imkanlarla halkın sağlık sorunlarına yanıt olmaya çalıştığını anlattı.

'YARDIMLAR AZALDI'
Antakya'da eski hayvan pazarında askerlerin denetimi altındaki çadır kentte çalışan İnci, ilk geldiği günlerde yaşanan çadır sorununun halen devam ettiğini söyledi. Depremzedelerin ancak yarısına çadır temin edildiğini, ulaşılamayan köyler olduğunu anlatan İnci, ısınma, yiyecek sorununun devam ettiğini, gönüllülerin ilk günlerdeki dayanışma yardımlarının azalmaya başladığını belirtti. Su, yakacak, tüp, kadın, erkek, çocuk iç çamaşırları, kıyafet, kişisel temizlik ürünlerine ihtiyacımız var" dedi.

3 BİN KİŞİLİK ÇADIR KENTTE 3 KONTEYNER DUŞ
Depremin 27. gününde konuştuğumuz hemşire İnci, yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı çadır kente daha yeni 2-3 adet konteyner duş temin edebildiklerini söyledi. Askerin denetimi altındaki bölgede kurdukları sahra hastanesinin ardından daha halk sağlığı çalışmasına başladıklarını belirten İnci, salgınları önlemek için aşılamaya geçmek istediklerini, Sağlık Bakanlığına başvurduklarını ancak Sağlık Bakanlığının araç sıkıntısı yaşadığını, koordinasyonun düzenli olmaması nedeniyle sınırlı aşı ulaştığını aktardı.

UYUZ VE BİT SALGINI BAŞLADI
İnsanlar su, banyo, sık kıyafet değiştirme olanağına ulaşamadığı, kişisel temizliğini yapamadığı için uyuz ve bit salgını başladığını vurgulayan İnci, kendisinin bir aydır deprem bölgesinde olduğunu ve soğuk su ile sadece iki kere duş alabildiğini, 20 gündür aynı kıyafetleri giydiğini anlattı.

'ELİMİZİ AYAĞIMIZI ÇEKMEYELİM DAYANIŞMAYI SÜRDÜRELİM'
Dayanışmanın sürdürülmesinin önemine işaret eden İnci, "İnsanların hala birçok ihtiyacı var" dedi. Dayanışmanın devam etmemesinin yaratacağı sıkıntılara dikkat çeken hemşire İnci, "Elimizi ayağımızı çekmeyelim buradan" çağrısında bulundu.

'AFAD SADECE ÇADIR KURDU'
AFAD'ın sadece çadır kurduğunu, ancak gönüllülerin dayanışması ile çadır kentte yaşamın sürdürüldüğünü aktaran İnci, ilaç sıkıntısı yaşandığını da söyledi. Antibiyotik başta olmak üzere çok sayıda ilaca ihtiyaçları olduğunu, bunları kendi olanaklarıyla bulmaya çalıştıklarını vurgulayan İnci, "3 antibiyotik için kilometrelerce yol gittim ben. Gönüllüler temin ettikleri ilaçları gittik aldık. Gönüllüler tarafından oluşturulan çadır kentler, sahra hastaneleri, gönüllülerin topladıkları paralarla aldıkları ürünleri yollaması sonucu birçok sorun çözüldü" diye konuştu.

'BURAYA GELİP FOTOĞRAF ÇEKİP GİDİLMESİN'
"Buraya gelip fotoğraf çekilip gidilmesini istemiyorum. Gerçekten emek vererek, gönülden çalışacak ekiplerin buraya gelmesi gerekiyor. Buradaki durum çok başka. Gerçekler yansıtılıyor mu bilmiyorum. Başından beri burada olduğum için birçok şeye şahit oluyorum" diyen İnci, geldiği günden itibaren sadece sağlık sorunlarını çözmediğini, gerektiğinde koordinasyonu sağladığını tüp, ekmek, maya gibi ürünleri bularak halka ulaştırdığını aktardı.

'DEVLET TARAFINDAN ÇOK FAZLA YARDIM ALMADIK'
AFAD'dan sadece çadır verildiğini devlet tarafından çok fazla yardım almadıklarını vurgulayan İnci, "Gönüllüler tarafından çok destek oldu, devlet tarafından destek görmedik" diye ekledi.

Yoğun bakım hemşiresi Seval İnci, "İnsanlar ücret ödeyerek taşındı. Ceplerinde beş kuruş para yok. Bir tane su alacak parası yok bu insanların" diyerek insanların kent dışına ücretli taşınmasına, devletin ücretsiz taşıma olanağı sunmamasına tepki gösterdi.

'DAYANIŞMA SÜRDÜRÜLMELİ'
Çadır kentte çok sayıda çocuk olduğunu onlar için oyun alanı ve sınıflar oluşturduklarını aktaran İnci, gönüllülerin hamburger partisi verdiğini çocukların çok mutlu olduğunu söyledi. Depremin hemen ardından geldiği Antakya'da bazı şeyleri yoluna koymadan ayrılmak istemediğini ama tek başına yapacaklarının sınırlı olduğunu aktaran İnci, dayanışmanın sürdürülmesinin önemine bir kez daha vurgu yaparak, dayanışma içinde bulunanlara teşekkür etti.