29 Eylül 2024 Pazar

'Hekimlerin serbest çalışma hakkı kısıtlanamaz'

Ankara Tabip Odası, hekimlerin serbest hakkını kısıtlamaya yönelik düzenlemeye ilişkin düzenlediği basın toplantısında düzenlenen kabul edilemeyeceğini kaydetti. 

Sağlık emekçilerinin hekimlerin serbest çalışma hakkını kısıtlamaya yönelik düzenlemeye ilişkin mücadelesi sürüyor. "Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" düzenlemenin yaratacağı sorunlara dair Ankara Tabip Odası,"Muayenehane hekimlerinin serbest çalışma hakkı kısıtlanamaz! Muayenehanelere yönelik düzenleme kabul edilemez" şiarıyla basın toplantısı düzenledi.

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Mine Coşkun, düzenlemelerin hangi kamu yararı gözetilerek ya da nasıl bir ihtiyacı karşılamak amacıyla yapıldığının anlaşılamadığını ve bunu Sağlık Bakanlığı'nın da açıklayamadığını belirtti.

Coşkun, yapılan değişiklikleri şöyle sıraladı:
🔹 "Muayenehane hekimlerinin bu şekilde tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmeleri ancak özel hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme yapmak suretiyle mümkün olabilecektir.
🔹 Boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı o branştaki toplam uzman hekim kadro sayısının ancak yüzde 15'i kadar hekim (misafir/dış doktor) ile sözleşme imzalanması mümkün olacaktır.
🔹 Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme, ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birini geçemeyecek şekilde yapılabilecektir."

Coşkun, bu düzenlemeyle birlikte hekimlerin büyük sağlık sermayesinin kıskacına alınmak istendiğinin altını çizdi.