27 Eylül 2024 Cuma

HDP'liler yıkılan binalarda inceleme yaptı, çok sayıda usulsüzlük tespit etti

Islahiye'de enkazlarda incelemelerde bulunan HDP'liler inşaat prosedürüne aykırı şekilde düz demir ve asmalyön briket kullanıldığını tespit etti. Kolon betonlarına vuran HDP'liler un ufak olduğunu da kayıt altına aldı. HDP'liler depremin yarattığı yıkıcı sonuçların önlenebileceğini ancak '99 depreminden çıkarılan derslerin tam tersinin yapıldığını da kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni ve Parti Meclisi (PM) üyesi Mehmet Karayılan, Maraş merkezli depremlerin ardından Antep'in İslahiye ilçesindeki enkazlarda incelemelerde bulundu, çok sayıda usulsüzlük  tespit etti.

'TÜM BİNALARDA DÜZ DEMİR KULLANILMIŞ'
Karşılaştıkları tablo karşısında hayrete düştüğünü dile getiren Karayılan, Gölcük depremi sonrası inşaat prosedürüne göre düz demir değil nervürlü demir kullanılması gerektiğini ancak yıkılan binanın kolonlarında düz demir kullanıldığını kaydetti. Karayılan, "Düz demirlerin sürtünme gücü zayıf hem de nervürlü demire göre çekme kabiliyeti daha az olmasına rağmen birçok inşaatta düz demir kullanılmış. Kolonda kullanılmış. Ciddi sıkıntı. Büyük basınç karşısında nervürlü demirin tutucu ve güçlü özelliği var" ifadelerini kullandı.

'BİNALARDA ASMALYÖN BRİKET KULLANILMIŞ'
Binalarda hep asmalyön briket kullanıldığını söyleyen Karayılan, "Asmalyön kullanıldığı süreç deprem sonrası yaygınlaştı" diye dikkat çekti.

'99 DEPREMİNDEN ÇIKARILAN DERSLERE GÖRE DEĞİL'
Çepni, sözüm ona '99 depreminden çıkarılan derslere göre değil tam tersi binaların yapıldığını belirtti.

'DEPREMİN SONUCU AZALTILABİLİR'
Karayılan ise 2 katlı, müstakil binalarda çatlama dahi olmadığını ancak hemen yanındaki 5 katlı binanın yerle bir olduğunu belirdi. Karayılan, "Depremin sonucu azaltılabilir bu çıplak şeklide görülüyor" dedi.

DEPREMZEDE: MÜTEAHHİTLERİN İŞİ GÜCÜ RANT, PARA
İnceleme sırasında HDP'lilerin yanında gelen bir depremzede, "Devlet herkese mezar olan bu durumun hesabını nasıl verecek. Bina fazla yoktu birkaç tane vardı. Düşük katlı evlerdi. 2000'li yıllardan sonra her yere bina dikildi. Müteahhitlerin işi gücü rant, para. Binanın dışı süslü ama içi boş" ifadelerini kullandı.

DEPREMZEDE: DEVLETİ GÖRMEDİK BURADA
Başka bir depremzede de "Devleti görmedik burada" dedi. Bir enkazı işaret eden depremzede, "İnsanlar çığırıyor, üzerine enkaz düşmüş alamadık, kaldıramadık" dedi.

KOLONDAKİ BETON UN UFAK OLDU
Öte yandan Karayılan, enkazdaki bir betona vurdu beton un ufak oldu. Demirlerin birbirine bağlanmadığını gösterdi. HDP Milletvekili Murat Çepni, "Kolondaki betonun hali bu" diye tepki gösterdi.