27 Eylül 2024 Cuma

HDP'li milletvekilleri adalet nöbeti eylemini sona erdirdi

HDP milletvekilleri İmralı tecridine karşı başlattıkları adalet nöbetinin 32'inci gününde 6 Şubat günü başlatılacak Gemlik yürüyüşüne dikkat çekti. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, adalet nöbeti eylemini bugün sona erdirdiklerini İmralı tecridine karşı Yüksekova ve Kızıltepe'den yürüyüşler başlayacağını duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri adalet nöbeti eyleminin 32'incisini gerçekleştirdi.

Gülistan Kılıç Koçyiğit, Ali Kenanoğlu, Muazzez Orhan, Kemal Bülbül, Abdullah Koç, Dilan Dirayet Taşdemir, Ayşe Sürücü, Kemal Peköz, Rıdvan Turan ve Hüseyin Kaçmaz'ın katıldığı eylemde HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç açıklama yaptı.

İmralı tecridine karşı başlattıkları nöbet eylemine bugün son verecekleri bilgisini paylaşan Oluç, İmralı'da çok uzun süren tecridin Türkiye'yi aşan, uluslararası alana sirayet eden bir hal aldığını söyledi. Tecridin sadece avukat, aile ya da telefon görüşünün yapılmamasından ibaret olmadığını kaydeden Oluç, "Tecrit aynı zamanda bu iktidarın, Kürt halkının kazanmış olduğu demokratik kazanımları ortadan kaldırma politikasının bir parçası olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Mart 2021'den beri başta Abdullah Öcalan olmak üzere İmralı Hapishanesindeki tutsaklardan haber alınamadığını kaydeden Oluç, disiplin cezaları gerekçe gösterilerek avukat ve aile başvurularının reddedildiğini hatırlattı. 2018 yılından bugüne kadar 13 kez disiplin cezası verildiğini belirten Oluç, disiplin cezalarının gerekçelerinin avukatlara bildirilmediğini belirterek şunları ekledi: "Son 11 yılda yalnızca 5 kez avukat görüşü yapıldı, son 8 yılda sadece 5 aile görüşü yapıldı. Mart 2021'den beri hiçbir görüş yapılamamakta, hiçbir bilgi alınamamaktadır. Ulusal ve uluslararası hukuk, Türkiye'nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler çiğnenmektedir" diye konuştu.

Uluslararası alandan 29 baroya kayıtlı 775 avukatın 10-17 Haziran 2022 tarihlerinde ziyaret için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yaptığını ancak yanıt verilmediğini hatırlatan Oluç, 14 Ağustos'ta Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları İçin Avrupa Avukatları Birliği öncülüğünde 22 ülkeden 350 avukatın görüş için başvuru yaptığını ancak bunlara da yanıt verilmediğini söyledi. Son olarak Fas, Filistin, Kürdistan Bölgesi, Irak, Lübnan, Mısır, Kuzey ve Doğu Suriye ve Ürdün'den 756 avukatın Adalet Bakanlığına görüş için başvuru yaptığını onlara da yanıt verilmediğini belirten Oluç, "Yani dünyada 30'un üzerinde ülkeden 2 binin üzerinden avukat İmralı ile görüşme yapabilmek için başvuru yapmıştır. Mesele uluslararası mesele haline gelmiştir" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan ve İmralı'daki diğer tutsaklara herhangi bir ayrıcalık istenmediğini, hukukun uygulanmasını talep ettiklerini kaydeden Oluç, adalet nöbeti eylemini bugün sona erdireceklerini ve 6 Şubat'ta, Hakkari Yüksekova ve Mardin Kızıltepe'den İmralı'ya yürüyüş başlatıyoruz başlatılacağını duyurdu. "Çözüm İçin İmralı'ya yürüyoruz" şiarıyla gerçekleştirilecek yürüyüşlerle, İmralı tecridinin sona erdirilmesi talebinin bir kez daha dile getirileceğini kaydeden Oluç, "Adalet Bakanlığına bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Hukukun işlemesini sağlayın, yapılan başvurulara cevap verin, bir avukat görüşmesinin yapılmasını sağlayın. İmralı'da hükümlü bulunan 4 kişinin avukat görüşmeleri için gereken izinlerin çıkarılmasını sağlayın" dedi.