29 Eylül 2024 Pazar

HDP'li belediyelerin gasp edilmesi bir çok ilde protesto edildi

Iğdır, Siirt, Altınova, Baykan ve Kurtalan belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınmasını ve yerlerine kayyum atanmasını bir çok ilde protesto etti.

HDP İstanbul İl Örgütü, bu sabah saatlerinde Siirt, Iğdır, Altınova, Baykan ve Kurtalan belediyelerine kayyum atanmasını ve belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınmasını protesto etti.

İl binası önünde yapılan eyleme HDP Millevtekilleri Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu, ESP İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci'nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Fiziki mesafenin korunarak yapılan eylemde "Kayyum darbe rejimidir. İrademizi dokunma" pankartı açıldı. Eylemde konuşan HDP İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, bugün gerçekleştirilen kayyum darbesinin 15 Mayıs Kürt Dil Bayramına denk getirilmesine dikkat çekti. Avcı, "Demokrasinin vazgeçilmesi olan yerel yönetimler, yine halkın seçtiği seçilmişlerin darbe yönetimiyle ele geçirilmesi, belediyelerimizin gasp edilmesi, halkın iradesine ipotek konulmasıdır. Darbe tartışmalarının yapıldığı günlerde kimlerin darbe yaptığı, darbe hukukuyla ülkeyi yönettiğinin ispatıdır" diye konuştu.

AKP-MHP iktidarırı tekçi, inkarcı politikasını sürdürmekte ısrar ettiğini ifade eden Avcı, "Biz biliyoruz ki diğer belediyelerimize de tahammül edilemeyecek. Bugün belediyelerin gasp edilmesi, belediye eşbaşkanlarımızın gözaltına alınmasını demokrasiye vurulmuş bir darbe olarak görmüyoruz. Çünkü ülkede demokrasi bırakılmadı. Bugün burada kamuoyuna çağrı yaparken AKP'ye MHP'ye hükümete onlardan bir beklentimiz olduğu için değil demokrasi güçlerine çağrı yapıyoruz" diye belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na çağrı yapan Avcı, "Bugün susma günü değildir. Demokrasi adına iddialarınız var ise ülkenin demokratik geleceği için yerel yönetimlerde iddialarınız var ise bu gasplara, bu darbelere ses çıkarmanız gerekir" dedi.

Ardından söz alan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, pandemi döneminde koronavirüs ile mücadele politikaları yapılması gerekirken AKP iktidarının HDP'li belediyelere kayyum atadığını söyledi. Halkın kendi iradesiyle yönetilmekten vazgeçmeyeceğinin altını çizen Gülüm, "Kayyum atayarak, halka baskı uygulayarak, gözaltılar yaparak, çocuklara silah kullanarak ya da mezarlıklara saldırarak, hangi yöntemi kullanırsanız kullanın asla bu halkı mücadelesinden vazgeçiremezsiniz" diye belirtti. Gülüm, "HDP halktır, halkın kendisidir. HDP bu mücadelesinden dönmeyi düşünmüyor. Ne zamana halkların özgür yaşadığı bir dönem gelene kadar" diye konuştu.

Kayyum darbesinin sadece HDP'ye yönelik olmadığını ifade eden Gülüm, "Bu darbe tüm ezilenlere, tüm emekçilere ve demokrasiden yana olan herkesedir" diye vurguladı.

Basın açıklamasını okuyan HDP İl Yöneticisi Erkan Tepeli, "Kürtlerin iradesinin gasp edilerek kara günler yaşatmak isteyenlerin sonları yakındır. Zerre boyun eğmeden, geri adım atmadan bu kirli ve kara zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

İZMİR
HDP İzmir İl Örgütü, beş belediyenin kayyum darbesiyle gasp edilmesine ilişkin Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in de katılımıyla basın açıklaması yaptı.

HDP İl binası önünde yapılan eylemde konuşan İl Eşbaşkanı Kadri Baydur, kayyum saldırılarıyla Kürt halkının iradesini kıracağını, Kürt halkını teslim alacağını düşünen Saray iktidarına tarihe bakmasını istedi. Baydur, "Son 5 yıl içerisinde 30 milyonu aşkın vatandaşın seçim iradesini ortadan kaldırarak bir kayyım rejimi inşa eden ve bunu kalıcı hale getirmek isteyen bu iktidar HDP belediyelerinden korkmaktadır. HDP belediyelerinin alternatif yaşam ve yönetim biçimlerine karşı uygulayabilecekleri hiçbir politika ve pratiği olmayan iktidarın kayyım rejimi ranta, israfa, zorbalığa, hukuksuzluğa, çalmaya ve çırpmaya dayalıdır" dedi. Baydur, tüm saldırılara karşı mücadeleden bir adım geri durmayacaklarını dile getirdi.

Ardından söz alan HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, bütün bir toplumun işsizlikten, açsızlıktan kıvranırken iktidarın kirizi ve ülkeyi yönetemediklerini kaydetti. "İşte yönetemedikleri her zaman Kürt halkının yönetimine el koyuyorlar, seçilmiş halkımızın iradesine el koyuyarlar" diyen Koçyiğit, şöyle devam etti: "Biz bu anlayışı biliyoruz. Nereden mi? Sıkıyönetimlerden, OHAL'lerden, darağacı kuranlardan, fişleyenlerden biliyoruz. Ama onlar da bizi tanısınlar, biz bu anlayışın karşısında diz çökmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz, teslim olmayacağız."

Ne pahasına olursa olsun bu ülkede anayasayı hakim kılacaklarını söyleyen Koçyiğit, "Anayasayı ayaklar altına alan bu anlayşın karşısında anayasal demokratik cumhuriyet mücadelemizi yükseltecek ve ilerleteceğiz.Ve şunu herkes bilsin bizi bugün darbelerle yok etmeye çalışanlar, kayyum anlayışıyla yok etmeye çalışanlar bu ülkede hukuk tesis edildiğinde, hukuk önünde hesap verecekler. Halkımıza, hukuğa hesap vereceler, dünya insanlığına hesap verecekler. Hiç kimse bunları unutacağımız sanmasın" diye kaydetti.

DERSİM
HDP Dersim İl Örgütü de "Kayyum bir darbe rejimidir" şiarıyla açıklama yaptı. Sanat Sokağı'nda yapılan eyleme Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, ESP'nin de olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri katıldı.

Basın metnini okuyan HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, darbe karşıtı nutuklar atan Saray'ın darbe siyasetini sürdürdüğüne dikkat çekti.

Saray vesayetinin halkın belediyelerine atadığı memurlar, yanlarına aldıkları çıkar grupları ve çeteler aracılığıyla Kürt kentlerini sömürmenin bedeleni er ya da geç adil bir yargı karşısında vereceğini söyleyen Yeşil, "Kürtlerin iradesinin gasp edilerek kara günler yaşatmak isteyenlerin sonları yakındır. Zerre boyun eğmeden, geri adım atmadan bu kirli ve kara zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

DİYARBAKIR 
HDP Diyarbakır İl Örgütü, kayyum atamalarına ilişkin HDP Kayapınar ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Diyarbakır Milletvekilleri Dersim Dağ, Remziye Tosun, HDP Van Milletvekili Tayip Temel, TJA, HDP ilçe örgütleri, ESP, DBP katıldı. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, kayyum atamalarının hukuksuzluğuna dikkat çekerek, irade gaspını kabul etmediklerini belirtti.

Tayip Temel ise kayyumlara karşı HDP tarafından hazırlanan ortak metni okudu. Açıklamanın ardından kitle "Baskılar bizi yıldıramaz", "Direne direne kazanacağız" sloganları atarak, 5 dakikalık oturma eylemiyle açıklamayı sonlandırdı.

ŞIRNAK
Kayyum atanan HDP'li belediyelere ilişkin Şırnak ve tüm ilçelerinde ortak basın açıklaması gerçekleştirildi. HDP Cizre İlçe binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu, TJA aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı. Basın açıklamasını HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç okudu.

Ardından konuşan HDP Milletvetkili Nuran İmir, kayyum atamalarına tepki gösterdi. Koronavirüsün yayıldığı bir dönemde sağlık önlemleri alınması gerekirken AKP iktidarının belediyelere kayyım atadığını vurgulayan İmir, "Kürtlerin ve HDP'nin düşmanı olan AKP iktidarı bugün kara yüzünü tekrar gösterdi" dedi.

Şırnak merkez, Silopi ve İdil'de de ortak açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya ise HDP eşbaşkanları ve yöneticileri katıldı.

ANKARA
HDP Ankara İl Örgütü, Çankaya İlçe binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamanın yapıldığı salona, "Darbeci AKP kaybedecek halkın iradesi kazanacak" yazılı pankart asıldı. Açıklamayı okuyan HDP Ankara il Örgütü üyesi Deniz Akil, AKP'nin 5 yıldır kayyum politikasına devam ettiğini söyledi. 

Kayyum atamasının 15 Mayıs Kürt Dili Bayramına denk gelmesini "manidar" sözleriyle değerlendiren Akil, "Biliyoruz ki zorbalık, korkutmanın aracıdır ama esasen korkunun emaresidir. Muktedirler şunu iyi bilsinler ki Kürt Halkı ve ezilenler tarihin hiçbir döneminde zalime boyun eğmemişler ve eğmeyeceklerdir. Bilinsin ki zerre boyun eğmeden, geri adım atmadan bu kirli kara zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

ADANA
HDP Adana İl Örgütü kayyumlara karşı il binası önünde yapmak istediği açıklamaya polis engelledi. Polis giriş ve çıkışları kapatarak bina önünü ablukaya alırken, partililerin binadan çıkışına izin vermedi. Covid-19 salgınını ve fiziki mesafe kurallarını gerekçe gösteren polis, bina içinde açıklama yapılmasını istedi. Bunun üzerine partililer binanın giriş koridorunda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya EMEP, HDK ve ESP üyeleri destek verdi.

Ortak basın metnini okuyan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, kayyum atamalarına tepki gösterdi.

Partililer ıslık ve alkışlarla belediyelere atanan kayyumları protesto etti.

MANİSA
HDP Manisa İl Örgütü, il binası önünde yapmak istedikleri basın açıklamasına polis saldırdı. Saldırıyı çekmek isteyen bir HDP'linin makinası polislerce alındı.

MUĞLA
HDP Muğla İl Örgütü'nün Sınırsızlık Meydanı'nda yapmak istediği basın açıklamasına izin verilmedi. Daha sonra il binası önüne giden HDP'liler burada açıklama yaptı.

VAN
HDP İl Örgütü, parti binası bahçesinde yaptığı açıklamaya, yerine kayyum atanan HDP'li belediye eşbaşkanları, HDP il yöneticileri, TJA ve daha birçok kişi katıldı. Açıklamayı HDP Van İl Yöneticisi Serdar Çevik okudu.

MARDİN
Kayyumlara karşı Mardin'de yapılmak istenen basın açıklaması öncesi HDP Mardin il binası önü çevik kuvvet ve zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Açıklamayı dışarıda yapmak isteyen HDP'lilere, polisler Mardin Valiliği'nin her ay düzenli olarak yayınladığı "eylem etkinlik yasağı" kararını göstererek izin vermeyeceklerini belirtirken, bunun üzerine açıklama il binasında yapıldı. HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday'ın okudıu basın açıklamasında, kayyum uygulamaları ve partilerine dönük baskılara karşı "Boyun eğmeyeceğiz" vurgusunu yaptı.