26 Eylül 2024 Perşembe

HDP Êzidîlerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Batman'da yaşayan Êzidîlerin yaşadıkları sorunları Meclis gündemine taşıdı.

'90 yıllarda yaşanan siyasi baskılar sebebiyle Batman Kelhok (Kuşçukuru) köyünde 1992 yılında arazi ve mülklerini noter huzurunda komşularına emanet ederek Almanya'ya göç etmek zorunda kalan Êzidîler, Türkiye'ye döndüklerinde, arazilerinin köylülerce işgal edildiğini gördü. Barışçıl yollarla mülklerini geri isteyen ancak bir sonuç alamayan aileler, dava açtı. 8 yıllık hukuk mücadelesi sonucunda mahkeme, arazilerin Êzidîlere ait olduğuna hükmetti. Ancak tapulu arazilerini geri vermemekte direnen köylüler yargı kararına uymayarak, arazileri vermeyi reddetti. Arazilerini sürmek için gittikleri tarlada saldırıya uğrayan Êzidîler, 8 yıldır köyleri olmasına rağmen otellerde yaşamak zorunda bırakılmıştır. Batman Merkezde arazi sahipleri Nedim Erkiş ve Cevdet Tuku da 10 kişilik bir grubun saldırısına uğradı.

Êzidîlerin maruz kaldığı şiddetin Kelhok köyüyle sınırlı olmadığına dikkat çeken HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Êzidî köylerinde yaşanan sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
-Arazilerin, Êzidî ailelere ait olduğu tapu ile kanıtlı olmasına rağmen yargı sürecinin 8 yıl sürmesinin nedeni nedir?
-Mahkeme, arazilerin ailelere ait olmasına hükmetmesine rağmen aileler maruz kaldıkları saldırılar nedeniyle tarlalarını sürememektedir. Mülk sahiplerinin uğradığı saldırı ve baskılara karşı alınacak önlemlerle ilgili bir çalışmanız ya da bir girişiminiz var mıdır?
-Arazileri işgal edip, yargı kararına uymayan ve mülk sahiplerine saldıran şahıslar hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?