27 Eylül 2024 Cuma

HDP: Yolcu uçağının düşürülmesi savaş ve insanlık suçudur

İran'ın Ukrayna'ya ait yolcu uçağını yanlışlıkla düşürmesine ilişkin açıklama yapan HDP, "Bir kez daha görüldü ki, savaş felakettir, sorumlusu savaşta ısrar edenlerdir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, İran'ın Ukrayna'ya ait yolcu uçağını yanlışlıkla vurdukları itirafı üzerine açıklama yaptı. 

Dünyanın değişik merkezlerinde alınan savaş kararlarının halklara felaket dışında başka bir şey getirmediğini kaydeden HDP, "İran ile ABD arasında son yaşananlar bu felaketlerin ulaşabileceği korkunç boyutları bir kez daha göstermiştir. İktidarlarını sürdürmek için güç gösterisinde bulunan iki ülke yönetimi, 176 masum insanın ölümüne sebep olmuştur. Bu güç gösterisi sırasında İran-Ukrayna seferini yapan uçağın İran ordusu tarafından düşürülmesi affedilemez bir suçtur, büyük bir felakettir. Bu felaketin sorumluları savaş politikalarında ısrar edenlerdir" dedi.

İran'ın "uçağı yanlışlıkla düşürdük" ve "Ülke güvenliği, hassas askeri bölge, teyakkuz halinde olma" şeklindeki hiçbir gerekçe bir yolcu uçağının füzelerle düşürülmesini meşrulaştıramayacağını belirten HDP, "Bu felaket herhangi bir özürle geçiştirilemez. Bu saldırı, savaş hukukunu aşan insanlığa karşı bir suçtur" dedi.

Dünya halklarına savaş politikalarına karşı çıkma çağrısı yapan HDP, "Başta Ortadoğu bölgesi olmak üzere, dünya halklarını, nerede olursa olsun ölüm ve felaket getiren savaş politikalarına karşı çıkmaya çağırıyoruz. Bu felaketlere mecbur ve mahkum değiliz. Kendi geleceğimizi bize savaşı dayatan, savaşı tek yol gibi gösteren, savaşsınlar diye oraya buraya asker gönderen yönetim anlayışlarından ve iktidarlardan kurtularak kurabiliriz" ifadelerini kullandı.