29 Eylül 2024 Pazar

HDP: Yeni canlar yitmeden talepler kabul edilsin

İktidarın ölüm siyasetinde ısrar ettiğini vurgulayan HDP, Mustafa Koçak'ın ölümünden iktidarın sorumlu olduğunu belirtti. HDP, yeni can yitimlerinin yaşanmaması için dayanışmayı büyütmeye, yetkilileri de talepleri kabul etmeye çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, ölüm orucu direnişinin 297. gününde yaşamını yitiren Mustafa Koçak'a ilişkin açıklama yaptı.

HDP, "Türkülerine özgürlük istediği için ölüm orucunda hayatını kaybeden Helin Bölek'ten sonra, bu kez "Adil Yargılama" talebiyle ölüm orucunu başlatan Mustafa Koçak'ı kaybetmiş olmanın derin acısı ve üzüntüsü içindeyiz. 297 gün boyunca hepimizin gözleri önünde bedenini eriten Mustafa Koçak'ı da yaşatamadık" dedi.

Koçak'ın, hiçbir somut delil olmadan sadece itirafçı beyanları esas alınarak, mahkemenin vicdani kanaatiyle ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildiğini hatırlatan HDP, şunları söyledi:

"Tek talebi vardı Mustafa'nın: Hakkında beyanda bulunan ve sonradan ifadesini baskı ve işkence altında verdiğini mahkemeye ileten tanığın mahkemece dinlenilmesiydi. Mahkemenin kendiliğinden kabul etmesi gereken böylesine anlaşılır ve insani bir talep uğruna gün be gün ölüme terkedildi Mustafa Koçak.


"Mustafa Koçak'ın talebi ve eylemi sadece kendisine yönelik de değildi. İktidarın muhalifleri terbiye etme aracına dönüştürdüğü bağımlı yargıya gösterilen bir tepkiydi. Yargılama sisteminin uydurduğu ve binlerce kişinin haksız yere cezalandırılmasına sebep olan ''Gizli tanık'' uygulamasına, itirafçılaştırmaya karşı toplumsal bir isyandı.

"Bu kadar anlaşılır ve haklı bir talebi kabul etmeyen siyasi iktidar, ölüm orucu eylemi süresince, uluslararası sözleşmelere aykırı olarak, zorla müdahale adı altında Mustafa Koçak'a işkence ve kötü muamelede bulunarak adeta ölümünü hızlandırdı."

'İKTİDAR ÖLÜM SİYASETİNDE ISRAR EDİYOR'
İktidarın, "Türkülerini özgürce söyleyebilme'' talebini kabul etmeyerek Helin Bölek'in yaşamını kaybetmesine sebep olduğu gibi, bugün de "Adil Yargılama" talebini kabul etmeyerek Mustafa Koçak'ın yaşamını yitirmesine sebep olduğunu belirten HDP MYK, "iktidar, ölüm siyasetinde ısrar ediyor, muhaliflerine ölümü dayatıyor. Hepimiz bu öldürücü faşist dayatmalar karşısında yaşatmayı savunuyoruz; herkesi yaşama ve yaşatmak için mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

Daha fazla can yitiminin yaşanmaması için ölüm orucu eylemlerini sürdüren İbrahim Göçek, Didem Akman, Özgür Karakaya, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın taleplerinin derhal kabul edilmesini isteyen HDP, "artık cezaevlerinden tabut çıkmasını, daha fazla canın yitirilmesini istemiyoruz" dedi. 

Başsağlığı dileklerini ileten HDP, son olarak şu çağrıyı yaptı: Tüm vicdan sahibi çevreleri yaşatma konusunda daha duyarlı olmaya, İbrahim ve açlık grevindeki diğer eylemcileri yaşatmak için harekete geçmeye çağırıyoruz."