27 Eylül 2024 Cuma

HDP ve ESP heyeti Pazarcık'ın köylerine yardımları ulaştırdı

HDP ve ESP heyeti, Pazarcık'ın köylerinde depremden etkilenen ve sokakta yaşam mücadelesi veren halkı ziyaret etti. -6 derece sıcaklıkta kış koşullarına uygun olmayan çadırlarda yaşayan halkın HDP'nin kurduğu aşevleriyle yaşamlarına devam ettiğini belirten heyet, acil seyyar tuvalet ve banyo ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Bu koşulların sağlanmamasının salgın hastalıklara neden olabileceğine işaret etti. Halk da devletin yardımlarına gelmediğini söyleyerek "İyi ki HDP ve gönüllüler var" dedi.

Depremin üzerinden bir hafta geçti. Ancak hala enkaz altında insanlar kurtarılmayı beklerken depremden sağ kurtulanlar da halkın, gönüllülerin, siyasi partiler ve kitle örgütlerinin destekleriyle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Maraş'ın Pazarcık ilçesindeki köyleri ziyaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi heyeti, halkın acil ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştı.

HDP Dersim Peri Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi ve ESP'lilerin içinde bulunduğu heyet, Çakmak, Balıkalan, Karahöyük, Minehöyük köylerini ziyaret etti. Köy halkına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten dayanışmanın önemine işaret etti.

Heyet daha sonra Pazarcık Cengiz Topel mahallesinde Dersim Belediyesi tarafından kurulan aşevi ve sağlık çadırını ziyaret etti. Dersim Belediyesi Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu ile görüşen heyet ilçenin durumu hakkında bilgi aldı.

Heyet daha sonra aynı mahallede HDP'li Silopi Belediyesi tarafından kurulan 3 bin kişi kapasiteli aşevini ziyaret ederek belediye emekçileri ve HDP Silopi ilçe yöneticilerinden yardım çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Pazarcık'ta hava sıcaklığının -6 derece olduğunu aktaran heyet, AFAD'ın dağıttığı çadırların kış koşullarına uygun olmadığını, acil elektrikli soba, seyyar tuvalet ve banyolara ihtiyaç olduğunu tespit etti.

SALGIN HASTALIK TEHLİKESİ
İnsanların ateş yakarak ısındığını, tuvalet ihtiyacını yıkılan binalar ve ağır hasar gören binalar içinde gördüklerini aktaran HDP ve ESP heyeti, ciddi bir hijyen sorunu olduğunu soğuk havanın da etkisiyle salgın hastalıklar yaşanabileceğine dikkat çekti.

Depremin üzerinden geçen bir haftalık süre içerisinde seyyar banyolar olmadığı için insanların banyo yapamadığını da aktaran heyet, bir an önce bu ihtiyaçların giderilmesi gerektiğini aktardı. Pazarcık merkezde büyük bir çadırkent kurulduğunu, maddi olanakları olan ya da farklı kentlerde gidebilecek yerleri olanların ilçeyi terk ettiğini, ancak yoksul halkın zor koşullar altında yaşamını devam ettirdiğini belirten heyet, "Halk soğuk havada, kış koşullarına uygun olmayan çadırlarda geceyi geçiriyor. İlçenin büyük bir kısmı yıkılmış ya da yapılar büyük hasar görmüş" dedi.

'DEVLET YARDIMA GELMEDİ, İYİ Kİ HDP VE GÖNÜLLÜLER VAR'
Pazarcık'ın köylerinde halk devlete tepki gösterirken, devletten önce HDP ve gönüllülerin yardımlarına koştuğunu söyledi, "İyi ki HDP var iki gönüllüler var" dedi.

NURHAK MERKEZDE HALA ELEKTRİK YOK
Maraş'ın Nurhak ilçe merkezinde hala elektrikler yok. Jeneratörle sınırlı düzeyde elektrik sağlanırken, seyyar tuvalet ve banyolar bu bölgenin de acil ihtiyaçları arasında. Nüfusun büyük çoğunluğunun yaşlı olduğu ilçede -15 derecelere varan hava sıcaklığı çocuk ve yaşlıların hastalıklarla karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Belediye ve gönüllerin aracılığıyla İstanbul, Ankara gibi kentlere ulaşmak isteyenlere araçlar kaldırılırken, hala gidilmeyen köyler olduğu da belirtildi. Bazı köylerde yıkım olmasa da insanların evlerinin kullanılamaz halde olduğunu ve yardımların ulaşmamasının yarattığı sorunlara işaret edeh HDP ve ESP heyeti, bu köylelere de kendi olanaklarıyla giderek HDP, ESP, halk, yöre derneklerinden gelen yardımları ulaştırmaya çalışıyor.

AFAD'ın köylere birkaç gündür çadırlar ulaştırdığı bilgisini veren heyet, bu çadırların kış koşullarına uygun olmadığına işaret etti.