27 Eylül 2024 Cuma

HDP 'vahşet bodrumları'nın araştırılmasını istedi

Cizre'de ilan edilen sokağa çıkma yasağı süresince "vahşet bodrumları" olarak bilinen binalarda yaşanan ağır yaşam hakkı ihlallerinde sorumluluğu olanların yargı önüne çıkarılmasını isteyen HDP Milletvekili Özgüneş, Meclis Araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen ve 79 gün kesintisiz süren sokağa çıkma yasağında 282 kişinin katledildiğini ve "vahşet bodrumları" olarak bilinen binalarda yaşanan ağır yaşam hakkı ihlallerinde sorumluların yargı önüne çıkarılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Özgüneş, "vahşet bodrumları" olarak bilinen binalara ve çevresine yapılan sadırılar sonucu 23'ü çocuk 177 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı ve "74 kişinin kimliği tespit edilmeden kimsesizler mezarlığına defnedilmiştir. Üç binanın bodrum katlarında yaşamını yitirenlerin neredeyse hepsinin cenazesinin parçalandığı veya yandığı tespit edilmiştir" dedi.

Cizre'de sokağa çıkma yasakları süresince başta yaşam hakkı ihlali olmak üzere ağır hak ihlallerinin gerek ulusal gerekse de uluslararası kurum ve kuruluşların raporlarına yansıdığını belirten Özgüneş, saldırıların yapıldığı günlerde olduğu gibi sonrasında da hak ihlalleri ve hukuksuzlukların devam ettiğini kaydetti. "Binalardan çıkarılan enkazın Dicle Nehri kenarına döküldüğü ve bu enkazın içinde cenaze parçalarının görüldüğü basına ve kamuoyuna yansıyan bilgiler arasındadır. Yine hayatını kaybeden kişilerin otopsi işlemleri başlatılmadan evvel yakınlarına teşhis işlemlerinin yaptırılması yasal bir zorunluluk olmasına karşın; hayatını kaybeden kişilerin yakınları ve avukatları cenazelerin tespit edilmesine yönelik imkanların Adli Tıp Kurumları tarafından sağlanmadığını ve teşhis işlemlerinin engellendiğini, bunun yanı sıra cenazelerin morglarda değil dışarıda bekletildiği ve cenazelerin çürütülmeye bırakıldığı da o süreçte incelemelerde bulunmak üzere Cizre'ye giden milletvekillerimize aktarılmıştır. Hak ihlalleri ve hukuksuzluklara karşın Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı 'meşru müdafaa sınırının aşıldığına dair herhangi bir delil tespit edilememiştir' hükmünde bulunarak şikayetlerle ilgili  kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermiştir" diyen Özgüneş, bu ihlallerde sorumluluğu olanlarla ilgili soruşturmaların yürütülmesi ve yargı önüne çıkarılması için Meclis Araştırması komisyonu kurulmasını istedi.