29 Eylül 2024 Pazar

HDP: Tüm engelliler için erişilebilir okullar inşa edilmeli

HDP Engelliler Komisyonu üyeleri Hüseyin Kaçmaz ve Hatice Betül Çelebi, engelli öğrencilerin sorunlarını kamuoyuyla paylaşarak, iktidarın engellilere yönelik politikalarını eleştirdi ve derhal tüm öğrenciler için erişilebilir bir eğitim sistemi inşa edilmesi çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi ve komisyon üyesi milletvekili Hüseyin Kaçmaz, yeni eğitim ve öğretim yılında engelli öğrencilerin sorunlarına ilişkin Ankara'da bulunan HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

KAÇMAZ: ENGELLİLERİN SORUNLARI YETERİNCE KONUŞULMUYOR
Engellilerin eğitime erişimine dair sorunların kamuoyu tarafından yeterince tartışılmadığını belirten Hüseyin Kaçmaz, "Bu durum engellilere yönelik ayrımcı dil ve söylemlerden bağımsız olmadığı gibi iktidarın engelli karşıtı 'sağlamcı politikalarından' da bağımsız değildir" dedi.

Türkiye'de işitme, görme, zihinsel, ortopedik ve norö-tipik engellilere dönük eğitim hakkı ihlallerinin sistematikliğine işaret eden Kaçmaz, eğitim sisteminin bütünleştirici bir şekilde her düzeyde engellileri kapsamasının önemini dile getirdi.

'DEVLETİN ENGELLİLERE AYIRDIĞI BÜTÇE YÜZDE 1,6'
Kaçmaz, ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan engelliler için ayrılan bütçenin sadece yüzde 1,6 olduğunu hatırlatarak, Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere hiçbir kamu kurumunda engellilerin eğitimi için yeterli düzeyde bütçe, kadro, müfredat düzenlemesi yapılmadığını söyledi. Kaçmaz, derhal bu eksikliklerin giderilmesi çağrısında bulundu.

'AKP İKTİDARI ERİŞİLEBİLİRLİĞİ SÜREKLİ ERTELEDİ'
"Eğitim hakkı da dahil engellilerin tüm haklarının ilk şartı olan erişilebilirlik meselesi AKP iktidarları döneminde sürekli ertelenmiştir" diyen Kaçmaz, evden okula erişim yolu, geçidi, kaldırımı gibi temel ihtiyaçların görmezden gelindiğini ve giderilmediğini vurguladı. Bu durumun engellilerin izolasyona tabi tutulması anlamına geldiğini dile getiren Kaçmaz, pek çok okulun engelliler için gerekli donanımdan yoksun olduğuna dikkat çekti. Kaçmaz, derhal herkes için erişilebilir okullar inşa edilmesini isteyerek, "özel eğitim personeli" sayısının düşüklüğüne işaret etti.

Engelli öğrencilerin yetersiz eğitim sistemi dolayısıyla okullarda sistematik ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen Kaçmaz, yaşanan sorunların yapısal olduğunu söyledi. Kaçmaz, "Tüm engellilerin eğitimi için nitelikli, anadilinde, erişilebilir, yaşadıkları çevre ile bütünleştirici, kaliteli ve parasız eğitim imkanları sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

ÇELEBİ: ERİŞİLEBİLİRLİK LÜTUF DEĞİL HAKTIR
Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi ise, engelli çocukların çoğunlukla izole ortamlarda eğitim gördüğünü ve toplumsal hayatla ilişki kuramadıklarını vurguladı. Bu durumu eleştiren Çelebi, engellilerin muhtaç, aciz ve yük olarak görüldüğüne işaret etti. Engelliler için toplumsal ve erişilebilir bir yaşamın lütuf değil hak olduğunu kaydeden çeken Çelebi, farklı engelli gruplarının sorunlarına dikkat çekti. Eğitim hakkının müdürlerin, öğretmenlerin ve ailelerin insafına kaldığını dile getiren Çelebi, "Aileler kreşlerden itibaren okul okul dolaşıyorlar. Her okuldan aldıkları cevap 'biz böyle çocukları almıyoruz' şeklinde. Hangi hakla almıyorsunuz" sorusunu yöneltti.

'ENGELLİ HAKLARININ GASBINA DUR DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Engelli çocuklar için sağlık hizmetinin de yetersiz ve pahalı olduğunu söyleyen Çelebi, şöyle devam etti: "Bu kritik ve desteklerin hayati önem taşıdığı dönemde verilen ödemeler haftalık gideri dahi karşılayamayacak komik düzeylerde kalıyor. Bugün otistik bir çocuğun hak ettiği desteği alabilmesi için 15-20 bin lira ödeme yapması gerekiyor. Bu miktar bazı özel merkezlerde çok daha yüksek rakamlara çıkıyor. Eğitim engelliler için günümüzde tam anlamıyla bir hak gasbı. Biz HDP olarak özellikle tam da şu günlerde milyonlarca engelli çocuğun, gencin ve annesinin ruhuna çöken hayal kırıklığının ve yalnızlıklarının hissedildiği kalp, onların gözündeki hüznü gören göz, eşit yurttaş olarak en doğal haklarının gasbına karşı dur demeye ve söz olmaya devam edeceğiz."