27 Eylül 2024 Cuma

HDP: Tacizci profesör hakkında soruşturma açıldı mı?

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Bölüm Başkanı ve Ensar Vakfı üyesi olan Prof. Dr. Ş.G.'nin, yıllarca kadın öğrencilere cinsel tacizde bulunduğu ve kimseye anlatmamaları için tehdit ettiği ortaya çıktı. HDP Milletvekili Gülüm, Ş.G. hakkında soruşturma açılıp açılmadığını sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yaşanan cinsel taciz olayına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Gülüm, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ş. G.'nin, fakültede eğitim gören çok sayıda kadın öğrenciyi sistematik olarak taciz ettiği iddialarının basına yansıdığını hatırlattı. 

Yıllardır yaşanan tacizin, öğrencilerin savcılığa ve emniyete yaptıkları şikâyet başvuruların ardından ortaya çıktığını kaydeden Gülüm, daha önce kadın öğrencilerin İlahiyat Fakültesi Dekanlığı ve Rektörlüğe yaptıkları başvurulara ilişkin işlem yapılmadığını belirtti. Öğrencilerin seslerini duyurmak için yaptıkları kampanya ve basın açıklaması üzerine Rektörlüğün soruşturma başlatmak zorunda kaldığını ifade eden Gülüm, şikayette bulunan öğrencilerin tacizci Ş.G. tarafından tehdit edildiğini de söyledi. 

"Hiyerarşik ilişkilerin hâkim olduğu üniversite gibi kurumsal ortamlarda, tacize uğrayanların bunu dile getirmede yaşadıkları zorluklar nedeniyle, çoğu zaman taciz görünmez kılınmaktadır" diyen Gülüm, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yaşanan sürecin bunun örneği olduğunu belirtti. 

Gülüm, cinsel taciz ve hak ihlallerini önlemek, buna karşı gerekli yaptırımları uygulamakla görevli birimlere sahip üniversite sayısı yalnızca 16, geri kalan 200 üniversitede destek mekanizmalarının bulunmadığına da dikkat çekti. 

HDP Milletvekili Gülüm, Bakan Selçuk'un şu soruları yanıtlamasını istedi:

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı hakkında başlatılan soruşturma hangi aşamadadır?

Üniversitelerde cinsel taciz ve saldırıları önlemek amacıyla Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırılara Karşı Politika Belgesi veya Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu gibi mekanizmaların Türkiye genelindeki tüm üniversitelerde oluşturulması için hükümetinizin bir girişimi var mıdır?

Cinsel taciz ve saldırının yaşanmadığı bir akademik ortamın yaratılması ve bu tür olayların engellenmesi amacıyla ne tür tedbirler alınmaktadır?

2019 yılında üniversitelerde kadın öğrencilere yönelik cinsel taciz ve saldırılar nedeniyle soruşturma açılan veya görevden uzaklaştırılan öğretim üyelerinin sayısı kaçtır?

Üniversitelerde yaşanan ve giderek artan taciz olaylarının önüne geçmek için bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma bulunmakta mıdır? Böyle bir çalışma var ise, içeriği nedir ve ne aşamadadır?

Kadın örgütleri ve eğitim sendikalarının; Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi'nin sonlandırılması, 11. Kalkınma Planı'ndan toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının kaldırılması gibi son yıllarda eşitliğe karşı ardı ardına hayata geçirilen uygulamaların üniversitelerdeki erkek şiddeti ve taciz olaylarını pekiştirdiğine dair tespitleri bulunmaktadır. Bu tespitler dikkate alınmakta mıdır?"