27 Eylül 2024 Cuma

HDP: Sanasaryan Han'ın restorasyonuna ilişkin endişelerimiz var

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, yargı sürecinin devam etmesine rağmen Sanasaryan Han'ın 35 yıllığına bir şirkete kiralanmasını Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, yargı süreci devam etmesine rağmen Sanasaryan Han'ın Ermeni toplumuna iadesi yerine Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihaleyle 35 yıllığınına Gapsan-Eserler adlı şirkete kiralanmasını meclis gündemine taşıdı. Paylan, konu hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Paylan, soru önergesine gerekçe olarak şirketin Sanasaryan Han'a komşu 4. Vakıf Han'ı ihale yoluyla 25 yıllığına kiraladığını belirtti ve "Tarihi binanın orijinalinde yaptığı geri döndürülemez değişiklikler ise kamuoyunda 'restorasyon felaketi' olarak tartışılmıştı" ifadelerini kullandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, sorunlu restorasyonlarla anılan şirketin Sanasaryan Han'ın akıbeti konusunda ciddi endişelere sebep olduğuna dikkat çekti ve konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a şunları sordu:

Sanasaryan Han'ın, mülkiyetinin Ermeni toplumuna iade edilmesi konusunda yargı süreci devam ederken, otel yapılmak üzere hakkında şaibeler bulunan bir şirkete 35 yıllığına kiralandığı ihaleye onay verecek misiniz?

Tarihi Sanasaryan Han'ın 'aslına bağlı kalınmaksızın restore edileceği' konusundaki haklı endişeleri gidermek adına, Bakanlığınızca ne gibi önlemler alınacaktır?

Önceki restorasyon uygulamasıyla kamuoyunda tartışma yaratan Gapsan-Eserler adlı şirketin VGM tarafından düzenlenen ihaleye katılabilmesini nasıl açıklarsınız?

Bahsi geçen şirketin, üstlenicisi olduğu önceki restorasyon uygulamaları denetlenmiş ve geçmiş uygulamalarına dönük soruşturma başlatılmış mıdır?

Ermeni Patrikhanesi, devam eden davayı kazanması durumunda, ihaleyi kazanan şirketle ilişkisini hangi şartlarla sürdürmek durumunda kalacaktır?