27 Eylül 2024 Cuma

HDP, Sabiha Gökçen'deki uçak kazasını Meclis'e taşıdı

HDP Milletvekili Gülistan Koçyiğit, Sabiha Gökçen'de yaşanan uçak kazasının nedenlerini yönelik araştırma yapılıp yapılmadığını ve eğitmen pilot Bahadır Altan'ın işine son verilmesinde iktidarın etkisinin olup olmadığını sordu.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Koçyiğit, Sabiha Gökçen'de Pegasu Havayolları'na ait uçağın pistten çıkarak üçe bölünmesi ve 3 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan kazaya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. 

Feci kazada Songül Bozkurt, Alev Gençoğlu ve Zehra Bilge Koçar'in yaşamını yitirdiğini hatırlatan Koçyiğit, yaralıların otobüslerle taşındığını kaydetti.

Koçyiğit, kesin nedeni açıklanmamakla birlikte, uzmanların İstanbul Havaalanı'nın kazada etkisinin büyük olduğu ve Sabiha Gökçen Havaalanı'na ikinci pist ihtiyacının 10 yıl önce tespit edilip büyük ihalelerle yapılmasına rağmen bitirilmediğine uzmanların dikkat çektiğin söyledi.

Eğitmen pilot Bahadır Altan'ın yaptığı açıklamalara dikkat çeken Koçyiğit, Altan'ın Pegasus'taki işine son verildiğini kaydetti. Var olan ve uzmanlar tarafından ortaya konulan tespitlerle 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 180 kişinin yaralandığı uçak kazasının sadece "pilot hatası" ile açıklanmayacağına işaret eden Koçyiğit, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

- İzmir Adnan Menderes-Sabiha Gökçen seferini yapan PC2193 sefer sayılı yolcu uçağı kazasıyla ilgili inceleme ve araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa ilk belirlemelere göre kazanın nedeni nedir?

- Yaşanan uçak kazasının ardından soruşturma başlatıldığı duyurulmuştur. Soruşturma kapsamında kazanın meydana gelmesinde ihmali ve sorumluluğu olan kişi ve kurumlar kimlerdir? Bunlar hakkında hangi işlemler yapılmıştır?

- Kaza yapan Pegasus uçağı meteorolojik koşullar nedeniyle uyarılmış mıdır? Uyarıldıysa pilotlar neden uyarıları dinlememiştir?

- Uçak kazasının ardından pilotlardan kan örneği alınmış cep telefonlarına el konulmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda hangi bulgulara rastlanmıştır?

- Yaralı yolcuların bazılarının ambulans yerine otobüslerle taşınmasının nedeni nedir? İlk acil müdahale için olay yerine gönderilen sağlık personeli ve ambulans sayısı kaçtır?

-Otobüs ile taşınan yaralı yolcular içinde birilerin yaşamını yitirmesi durumunda sorumluluk kime ait olacaktır? Yaralı yolcuların ambulans yerine otobüslerle taşınması ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?

-Sabiha Gökçen Havalimanı için yıllar önce iki ayrı şirket ile imzalanan iki etap halinde ihale edilen ikinci pisti için devlet bütçesinden ne kadar harcama yapılmıştır? İhalesi yapılan ikinci pistin iş bitirilme süresi dolmasına rağmen neden tamamlanmamıştır?

-Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ikinci pistin açılmamasının İstanbul Havalimanı ile ilgili bir ilgisi var mıdır? Yoksa, ikinci pistin hayati derecede önemli olduğu bilinmesine rağmen neden hizmete açılmamıştır?

- Sabiha Gökçen Havalimanı birinci pistinin kapsamlı bakım onarımı en son ne zaman yapılmıştır? Pistlerin bakım ve onarımı hangi periyotlarla yapılmaktadır?

- Sabiha Gökçen Havalimanı'nın trafik yönü İstanbul Havalimanı'na göre belirlenmesinin uçak kazasına sebebiyet verdiği iddia edilmiştir. Söz konusu iddialar doğru mudur? Konuyla ilgili detaylı araştırma ve inceleme çalışması başlatılmış mıdır?

- Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pist yönünü kendi yerel rüzgârına göre belirleyemeyip İstanbul Havalimanı'ndaki trafiğe göre ayarlamamasının nedeni nedir? İstanbul Yeni Havalimanı projesi yapılırken bu tür bilimsel ve teknik konular hesaba katılmamış mıdır?

- Atatürk Havaalanın kapatılmasının nedeni nedir?  İstanbul Yeni Havaalanı'nın tek yönlü olması, kuzey güney çapraz pistli olmamasının nedeni nedir? Çapraz pistin olmamasının trafik akışına olumsuz etkileri nelerdir?

- Uçak kazasının ardından havacılık alanında uzman ve pilot olan Bahadır Altan'ın eleştirilen değerlendirmeleri sonrası işine son verilmiştir. Bahadır Altan'ın işine son verilmesinde siyasi otoritenin etkisi var mıdır? Uzmanların uyarılarını dikkate alarak gerekli önlemler almayı düşünüyor musunuz?"