29 Eylül 2024 Pazar

HDP MYK: İktidar yarattığı kin ve nefretinde boğulacak

HDP MYK, Diyarbakır merkezli yaşanan gözaltı saldırısını kınadı, iktidarın kadınların örgütlü gücünden, varlığından ve değişim potansiyelinden korktuğunu vurguladı. Gözaltındakilerin serbest bırakılması istendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Diyarbakır merkezli yapılan gözaltı saldırısına ilişkin açıklama yaptı. 

Halka, değerlerine, muhalif siyasete yönelik kin ve nefreti temel politika haline getiren, düşmanlık siyasetiyle ömrünü uzatmaya çalışan AKP-MHP iktidarının, bayrama bir gün kala aralarında HDP MYK üyesi Özlem Gündüz, önceki dönem milletvekillerinden Ayla Akat Ata ve DBP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan ile 65 yaşındaki Barış Annesi Havva Kıran'ın da olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldırdığı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Ramazan ayı boyunca mezarlıklara, halkımızın kutsal değerlerine, iradesine saldıran, belediyelerini gasp eden bu zihniyet, bayram arifesi yaptığı operasyon ile Kürt halkına bayramı zehir edeceğinin mesajını vermiştir."

'İKTİDAR KÜRT HALKINA VE KADINLARIN MÜCADELESİNE DÜŞMAN'
AKP-MHP iktidarının toplumsal değerleri savunan herkese karşı kesintisiz ve süreklileşen bir saldırı içinde olduğunu ifade eden HDP MYK, gözaltına alınanların neredeyse tamamının kadın mücadelesi veren öncü kadınlar olduğu kaydedildi. Açıklamada, "İktidar, Kürt halkına düşmanlık kadar, kadınların varlığına ve mücadelesine karşı da düşmanlık içindedir. Roza Kadın Derneği ve TJA’nın hedef seçilmiş olması tesadüfi değildir. Saldırı ve operasyon kadın kimliğine, emeğine ve mücadelesine yöneliktir" denildi.

'KADINLARIN ÖRGÜTLÜ GÜCÜNDEN, VARLIĞINDAN, DEĞİŞİM POTANSİYELİNDEN KORKUYORLAR'
Açıklamada şunlar ifade edildi: "Kadınların örgütlü gücünden, varlığından, değişim yaratma potansiyelinden bu denli korkan AKP-MHP tekçi ve eril iktidarı, bütün saldırılarında öncelikle ve esas olarak kadınları hedef almaktadır. İktidarın bu kadın düşmanlığı kayyım darbesinde eşbaşkanlığa, eşit temsile, kadın çalışmalarına yönelmektedir.

"Çünkü bu zihniyet 'kadın erkek' eşitliğine inanmayan, kadına her türlü hakareti reva gören, istismarı meşrulaştıran bir zihniyettir. Çünkü AKP-MHP, özgür düşünen, örgütlenen, değiştiren kadının kendisi için en büyü tehdit ve tehlike olduğuna inanmaktadır ki bu konuda haksız da değildir."

'ONLARIN SESİ SESİMİZ, MÜCADELESİ MÜCADELEMİZDİR'
Özlem Gündüz, Ayla Akat Ata başta olmak üzere gözaltına alınanların tamamının hak ve özgürlük mücadelesi veren, bunun için bedel ödeyen insanlar olduğu vurgulanan açıklamada, "Onların sesi sesimiz, eylemi eylemimiz, mücadelesi mücadelemizdir. İktidar bu saldırganlıkla, bu kin ve nefret siyasetiyle bu düşmanlıkla ne kadınlara, ne de demokrasi ve özgürlük mücadelesi verenlere geri adım attıramayacaktır. Aksine AKP bu düşmanlığının, nefretinin içinde boğulacaktır" denildi.