27 Eylül 2024 Cuma

HDP: Mızraklı'ya ceza vererek kayyumlarınızı meşrulaştıramazsınız

HDP MYK, DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı hakkında 15 yıl hapis cezası istenmesini kınadı, "Mızraklı, Saray'ın ve iktidarın tetikçisi yargı ne karar verirse versin, Diyarbakır'ın gerçek belediye başkanıdır. Tutuklama ve cezalarla HDP'li siyasetçiler sindirilemez" dedi.

Halkların Demokratik Paritisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı hakkında 15 yıl hapis cezası istenmesini kanadı. 

Yazılı açıklama yapan HDP MYK, Mızraklı'nın yargılandığı davanın ilk duruşmasında dosyanın mütalaa için savcılığa gönderildiğini ve duruşmanın 10 Şubat'a ertelendiğini hatırlatarak, alelacele bir mütalaa hazırlandığını kaydetti.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "İktidarın emir eri olarak çalışan savcılık, hazırladığı mütalaada Adnan Selçuk Mızraklı'nın Demokratik Toplum Kongresi, Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği üyeliklerini 'örgüt üyeliği' suçu olarak değerlendirmiştir. Bu değerlendirmede ise ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanan ve işini iyi yaparsa kendisine beraat sözü verilen Hicra Berna Ayverdi isimli itirafçının gerçek dışı ve mesnetsiz aykırı beyanlarını dikkate almıştır. Bu kişi tutuklu olduğu cezaevinden de salınmıştır.

"Adnan Selçuk Mızraklı hakkında mütalaanın ilk duruşmada istenmesinin ve alelacele hazırlanmasının amacı, iktidarın kayyım atamalarını kamuoyu nezdinde meşru hale getirme çabasıdır. Savcılık bu amaca hizmet etmek için tamamıyla hukuksuz bir mütalaa hazırlamıştır.

"Örgüt üyeliği suçuna delil olarak gösterilen kurumlardan biri olan DTK, yasalara uygun usul ve esaslara göre kurulmuş, çalışmalarına halen devam eden bir kurumdur. DTK'ye TBMM tarafından, yıllar önce yapılan yeni Anayasa görüşmeleri sürecinde, katkıda bulunmaları için davetiye gönderilmiş ve görüşleri Meclis'te dinlenmiştir. DTK, çeşitli resmi toplantılara davet edilmiş bir kurumdur."

'ANAYASA KARARLARI ÇİĞNENİYOR'
Anayasa Mahkemesi'nin, defalarca hukuka uygun olan derneklere üyeliklerin "örgüt üyeliği" suçlamasına gerekçe gösterilemeyeceği, bunun örgütlenme özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönünde karar verdiği hatırlatılan açıklamada, buna rağmen yargının anayasayı çiğnemekte ısrar ettiği vurgulandı.

'SÖZDE DEDİĞİNİZ YÜZBİNLERİN İRADESİDİR'
Mütalaada, Kürt halkının demokratik ve anayasal hak mücadelesinin, "sözde Kürt halkının direnişi" şeklinde tanımlandığı kaydedilen açıklamada, "Savcılığın sözde olarak nitelendirdiği, Diyarbakır'da yaşayan yüzbinlerce yurttaşın iradesidir. Üstelik sadece Diyarbakır'da değil, bu ülkede ve topraklarda yaşayan milyonlarca insanın iradesidir. Savcılık, bu yaklaşımı ile Kürt halkını rencide etmiştir" denildi.

'MIZRAKLI DİYARBAKIR'IN GERÇEK BELEDİYE BAŞKANIDIR'
Açıklamada, şunlar belirtildi: "Adnan Selçuk Mızraklı, 31 Mart seçimlerinde seçilerek iş başına gelmiş bir Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Mızraklı, Saray'ın ve iktidarın tetikçisi yargı ne karar verirse versin, Diyarbakır'ın gerçek belediye başkanıdır. Tutuklama ve cezalarla HDP'li siyasetçiler sindirilemez.

'HALKIN İRADESİNİ YOK SAYAN AKP-MHP İKTİDARI YARGILANACAKTIR'
"Halkın meşru ve demokratik iradesini gasp eden, sandık hukukunu ve adaletini yok sayan, demokratik siyaseti işlevsiz kılan AKP-MHP iktidarı ve ona bağımlı çalışan yargı mensupları mutlaka evrensel hukuk ilkelerine göre yargılanacaklardır. Halkın vicdanında ise bu irade gaspçıları çoktan mahkum edilmişlerdir."