29 Eylül 2024 Pazar

HDP: Kimyasal kullanımı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur

HDP MYK, Türk devletinin Güney Kürdistan'da gerillaya karşı kimyasal silah kullanmasının insanlığa karşı bir suç olduğuna dikkat çekerek, tüm demokratik kamuoyunu bu gelişmeler karşısında ses çıkarmaya çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Türk devletinin Güney Kürdistan'da gerillaya karşı kimyasal silah kullandığı görüntülerin yayınlanması sonrası yazılı açıklama yaparak bu insanlık suçuna tepki gösterdi.

Türk devletinin Güney Kürdistan'a dönük saldırılarında 2021'den bu yana uluslararası hukuk tarafından da savaş suçu olarak nitelendirilen kimyasal silahların kullandığına dair ciddi bulguların olduğuna dikkat çeken HDP, son görüntülerin de bu bulguları güçlendirdiğini vurguladı.

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı hareket ettiğini söyleyen HDP, şöyle devam etti: "Bu gelişmeler bölge halklarında endişe yaratmakta ve olası katliamların da kapısını aralamaktadır. Bir kez daha vurguluyoruz; kimyasal kullanımı Cenevre Konvansiyonu'na aykırıdır, savaş suçudur ve açıkça insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Demokratik kamuoyunu bu gelişmeler karşısında ses çıkarmaya çağırıyoruz. Ülkeyi krizlerden krizlere sürükleyen AKP-MHP iktidarının güvenlikçi ve çatışmacı politikalardaki bu ısrarı, daha fazla krizi beraberinde getirmektedir."

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere ilgili kurumları Türk devletinin kimyasal silah kullanımı konusunda daha etkili çalışma yapmaya davet eden HDP, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin de kendi topraklarında işlenen suçları araştırması gerektiğini kaydetti.

Açıklama şöyle devam etti: "Kimyasalı kullanan, tedarik eden ve nakledenler hakkında derhal soruşturma açılmalıdır. HDP olarak bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; Kürt sorunu askeri yöntemlerle şimdiye kadar çözülemedi, bundan sonra da çözülemeyecektir. Ülke ve bölge halklarımız için tek doğru yol demokratik zemindeki diyalog ve müzakeredir."