27 Eylül 2024 Cuma

HDP, kayyumların yolsuzlukları için Meclis araştırması istedi

HDP Grup Başkanvekileri Kurtulan ve Oluç, kkayyumların belediyelerde gerçekleştirdiği usülsüzlük ve yolsuzlukların ortaya çıkarılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç, Sayıştay Başkanlığının 2018 yılı denetim raporlarına yansıyan Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere kayyum atanan belediyelerde tespit edilen yolsuzluk, usulsüzlük ve kayırmacılığın araştırılması için Meclis'e önerge verdi.

Araştırma önergesinde sunulan gerekçede, kayyumlarla yalnızca halk iradesine değil, aynı zamanda kentin kaynaklarına, toplumun ürettiği zenginliğe de el konulduğu bir sistem inşa edildiği kaydedildi. 

Kayyumların görevde olduğu 2017 yılına ilişkin, Sayıştay denetim raporlarında çok sayıda usulsüzlüğün yer aldığı hatırlatılan gerekçede, "2017 yılındaki yolsuzluklara karşı hukuken gerekenleri yapmayan iktidar 2018 ve sonrasındaki süreçte kayyımlar tarafından gerçekleştirilen yolsuzlukların da zeminini hazırlamıştır" denildi.

Kayyumların usülsüzlüklerine ilişkin yürütme ve yargının üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğine işaret edilerek, bunlar belirtildi: "2016 yılında başlayan kayyım atamalarının bir yolsuzluk çarkı ürettiği ortadadır ve bu yolsuzluklar 2017-2018 yılı Sayıştay raporlarına da yansımış durumdadır. 2017 ve 2018 yıllarının raporlarına bakılınca, 19 Ağustos 2019'da HDP'li belediyelere dönük başlatılan haksız ve hukuksuz kayyım atamalarının sonucunda da benzer yolsuzlukların yapılabileceği düşüncesi kamuoyunda oldukça güçlüdür. Yürütme ve yargı erklerinin halkın haklarını savunmadığı, bu nedenle de usulsüzlüklere zemin hazırladığı söz konusu duruma karşı yasama erkinin devreye girerek denetim işlevini yerine getirmesi gerekmektedir. Bu nedenle, Sayıştay Başkanlığının 2018 yılı denetim raporlarına yansımış olan, kayyım atanan belediyelerde tespit edilen yolsuzluk, usulsüzlük ve kayırmacılığın araştırılması amacıyla Meclis araştırma komisyonu açılması önem arz etmektedir."