27 Eylül 2024 Cuma

HDP İstanbul İl örgütüne saldırı birçok kentte kınandı

HDP İstanbul İl binasına gerçekleştirilen silahlı saldırı birçok il ve ilçede yapılan açıklamalarla kınandı. Açıklamalarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'nun kullandığı dilin saldırıya zemin hazırladığı ifade edildi.

İstanbul'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl binasına yapılan silahlı saldırı birçok il ve ilçede protesto edildi.

DERSİM
HDP İstanbul İl binası yapılan silahlı saldırıya ilişkin Dersim'de basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında konuşan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, bu saldırı bir kişinin yaptığı birşey olmadığını, saldırganın ateş açtıktan sonra karakola sığınması olayın arkasında kim olduğunu gösterdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamalarının ardından bu saldırıların gerçekleştiğini ifade eden Yeşil, saldırıyı kınadıklarını belirtti.

Ardından konuşan HDP Milletvekili Mehmet Tiryaki ise 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında HDP'ye büyük saldırıların yapıldığını hatırlayarak, iktidarın yeniden bir kaosla HDP'yi hedef haline getirerek bir siyaset yürütmek istediğine dikkat çekti. Tiryaki, HDP'nin bugüne kadar diz çökmeden mücadelesine devam ettiğini vurguladı.

Dersim'de Valiliğin 15 günlük eylem ve etkinlik yasağına da değinen Tiryaki, "Dersim Valiliği bir karar alarak bütün demokratik eylemlerin tamamını yasaklamış. Fakat bu kararı alırken Valilik ve Kaymakamlığın uygun gördüğü eylemler hariç ibaresi yer almış. Yani Vali efendi diyor ki ‘demokrasi ben izin verirsem var. Sokağa ben izin verirsem çıkabilirsiniz. Ben izin vermezsem hiç kimse hiçbir şeyi protesto edemez.' Biz bu ülkede diktatörlük rejimi var diyoruz. 81 ilde yeni küçük diktatörler yayılıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Demokratik haklar, idarenin iznine tabi olamaz. Valinin iki dudağı arasında olamaz" dedi.

Ülkenin her yerinde demokrasi güçlerinin her alanda yasaklara karşı mücadele yürüttüğünü kaydeden EMEP Dersim İl Yöneticisi Hıdır Demir, yasakların meşru olmadığını belirterek, "Bugün de yasaklamalarla karşı karşıyayız. Halkımız bu yasakla karşı karşıya geldiği anda kendi vicdanında bu yasağı mahkum edeceğini gösteriyor. Bu yasaklar meşru değildir. Halk nezdinde bunlar her zaman mahkum olmuştur, olmaya devam edecektir" diye konuştu.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü de de saldırıya ilişkin basın açıklaması yaptı. Parti yöneticisi Ahmet Eken, Erdoğan'dan Soylu'ya kadar birçok kesimin partilerini hedef alığına dikkati çekti. Eken, "Partimiz her gün kriminalize edilmektedir. Bu saldırı AKP-MHP ittifakının partimizi hedef göstermesi sonucu gerçekleşmiştir. Türkiye'de siyasi ve toplumsal muhalefetin öncü güçlerinden olan partimiz, AKP-MHP ittifakının kâbusu olmuş durumda. İşte dün gerçekleşen bu saldırı partimize dönük korkunun sonucu olarak gerçekleşmiştir. Bu faşist saldırıyı şiddetle kınıyoruz" diye belirtti.

ŞIRNAK
HDP'nin Şırnak il ve ilçe örgütleri de açıklama yaparak saldırıyı kınadı. İl Eşbaşkanı Zeynep Unat, demokratik mücadelelerinin saldırılarla engellenemeyeceğini belirtti. Unat, "Bir kez daha vurguluyoruz; bu saldırıların hiçbiri HDP'nin yerel ve merkezi çalışmalarını engelleyemedi, engelleyemeyecek" dedi. 

HDP Silopi İlçe Örgütü de yapılan saldırıyı kınadı. 

ADANA 
HDP Adana İl Örgütlü de saldırıya tepki gösterdi. Açıklama nedeniyle HDP il binası polislerce ablukaya alındı. Bina önünde açıklama yapmak isteyen HDP'lilerle polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. HDP'liler bina önünde polisin ablukası altında basın açıklaması gerçekleştirdi.

İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, AKP'nin partililerini hedef göstermesinden kaynaklı kendilerine saldırı gerçekleştiğini söyledi. "Biz biliyoruz ki saldırı planlanmış, programlanmış hem partimize hem de Türkiye'de ki demokratik kamuoyuna bir mesaj içermektedir" diyen Karakış, "Bu saldırılar tesadüf değildir. Bu saldırıyı düzenleyenler, yönlendirenler ve arkasında duranlar bilmelidir ki ne şimdiye kadar diz çöktük ne de bundan sonra diz çökeriz" diye belirtti.

MERSİN
HDP Mersin İl Örgütlü de saldırıya tepki gösterdi. Parti binası önünde yapılan basın açıklamasında kitle sık sık "Direne direne kazanacağız" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarını attı. Yapılan saldırının planlı ve programlı olduğunu ifade eden HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, "Siyasal faaliyetlerimizin iktidarın önünü kestiği için bugün iktidar bloğu bize karşı kışkırtıcı sözler gerçekleştiriyor. Bu eylemde bu söylemlerin sonucudur. Siyasal iktidarın Türkiye'de oluşturduğu dil, üslup, söylem ve partimizi hedefe koyma biçimi bu kişilerin partimize yönelimine ve saldırılarına zemin sunuyor. Biz biliyoruz ki saldırı planlanmış, programlanmış hem partimize hem de Türkiye'de ki demokratik kamuoyuna bir mesaj içermektedir. Bu saldırılar tesadüf değildir. Bu saldırıyı düzenleyenler, yönlendirenler ve arkasında duranlar bilmelidir ki ne şimdiye kadar diz çöktük ne de bundan sonra diz çökeriz" dedi.

İZMİR
HDP İzmir İl Örgütü, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. "Faşizme karşı omuz omuza", "Direne direne kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atan HDP'liler, "Saldırılar VE Baskıları Bizleri Yıldıramaz" yazılı pankartı taşıdı.

Açıklamayı HDP İl Eş Başkanı Kadir Baydur okudu. HDP'nin İstanbul il binasına yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıyı kınadıklarını ifade eden Baydur, "Bu saldırı sıradan değildir, her gün partimize yönelik geliştirilen nefret söylemi ve partimizi hedef gösteren açıklamalar bu saldırıya zemin hazırlamıştır" dedi. Parti çalışmalarının iktidar bloğunun siyasetini deşifre etmesi nedeniyle plânlı bir şekilde hedef haline getirildiklerini vurgulayan Baydur, "Bilinmelidir ki bu tür saldırılar demokrasiye, barışa ve bir arada yaşama iradesine vurulan bir darbedir. Kimler ve hangi odaklar tarafından planlanıyorsa bu yoldan dönülmelidir" diye belirtti.

"Bu tür saldırıların amacı yöneticilerimizi ve halkları korkutmak ve sindirmektir" diyen Baydur, tüm demokrasi güçlerini HDP ile dayanışmaya çağırdı. "Hep birlikte bu saldırıyı püskürteceğiz ve mutlaka kazanacağız" diyen Baydur, HDP'nin bu süreçte tüm sorumlulukları almaya hazır olduğunu belirtti.

VAN
Van da ise HDP İl binasında basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Demokratik Toplum Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma Derneği'nin (TUHAYDER) yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı açıklamada basın metni HDP Van İl Yöneticisi Sezer Tartan tarafından okundu.

Dün sabah saatlerinde Burhaniye T Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren tutsak Nurcan Bakır'ı hatırlatan Tartan, "Açlık grevleri sürecinde aktif olarak eyleme katılan 28 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Nurcan Bakır arkadaşımız cezaevlerindeki antidemokratik yönelimlere ve İmralı tecridine tepki göstererek 'zulme karşı sessiz kalmayacağım' dedi ve her gün rüyasında katledilen çocukları gördüğünü söyleyerek yaşamına son vermiştir" dedi.

Tartan, "AKP-MHP İktidarı da çok iyi biliyor ki onların rant imparatorluğunu yerle yeksan edecek olan HDP'dir. 'Karanlığın sahibi olanlar, aydınlıktan korkarlar' iktidarın HDP'yi terörize etmesi baskı altında tutması bundandır. Oysaki yıllardan beri süre gelen mücadelemiz korkuyu, ölümü zindanları tanımadı bu saatten sonra da özgürlük ve direniş mücadelesinden taviz vermeyecektir. 17 bin faili meçhul karanlık katliamlarınız bile bize  geri adım attıramadı, attıramaz da. Siyasi iktidarın ve onun İçişleri Bakanlığı'nın kamuoyunda sürekli HDP'yi hedef göstermesi korkularının dışa vurmuşluğudur" diye belirtti.

MALATYA
Malatya'da HDP il binasında basın açıklamasında konuşan İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, "AKP-MHP ittifakının ve onun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamaları iktidarın tetikçiliğini yapan yandaş medyanın söylemeleri ve yönlendirmeleri sonucunda bu çirkin saldırı gerçekleşmiştir. İktidar bloku kaybettiklerini gördükleri için giderek baskının, şiddetin dozunu artırıyorlar. Onun için buradan sesleniyoruz. Hiçbir faşizan saldırı HDP'yi haklı mücadelesinden alıkoyamayacaktır" dedi.

DİYARBAKIR
HDP Diyarbakır İl Örgütü, HDP'nin İstanbul'da bulunan il binasına dönük yapılan saldırıya ilişkin açıklama yaptı. HDP Diyarbakır İl binasında bulunan Vedat Aydın Konferans Salonu'nda yapılan açıklamaya, HDP Diyarbakır milletvekilleri ve yüzü aşkın partili katıldı.

Burada konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Saldırı kendiliğinden ortaya çıkmadı, şahsi de değil. AKP-MHP fasit zihniyeti, 2015'ten beri tüm Kürtlere, HDP ve örgütlerine, belediyelerine saldırıyorlar. Her gün Cumhurbaşkanlığından tutun da devlet bürokratlarına kadar HDP'ye saldırıyor. Bizleri kriminalize ediyorlar, düşman gösteriyorlar. Her gün bir partiyi ve halkı düşmanlaştırıyorsanız elbette ki ırkçılar ve taraftarları devreye konulup, saldırırlar. Bu saldırı AKP-MHP zihniyetinin sonucudur. Partimize ve halkımıza yapılan saldırıları kınıyoruz. Bu saldırıların sorumlusu AKP-MHP iktidarıdır. Hiçbir zaman bu saldırılar ile bize diz çöktürmeyeceklerdir, mücadelemizi de zayıflatamayacaklardır" diye belirtti.

İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ise saldırıya tepki göstererek, "7 el değil 77 el de tetik çekseniz, mücadelemizden vazgeçiremeyecekler. O tetiği çeken o şahıs değil o tetiği çeken sabah akşam yandaş medyada HDP'yi hedef gösterenlerdir. HDP üzerinden milliyetçiliği yükseltiyorlar ve bize dönük saldırıların zeminini kendi elleriyle hazırlıyorlar. Yapılan saldırılara göz yumuyorlar. Bugüne dek yapılan hiçbir saldırının failleri yargılanmadı, hakim karşısına çıkarılmadı. Bizler, örgütlenerek, yarına olan inancımızla, tecridin bir an önce yok edildiği bir dünya inancıyla mücadelemize devam edeceğiz. Daha çok örgütlenerek saldırılara cevap olacağız. Asla geri adım atmayacağız" diye kaydetti.

ANKARA
HDP Ankara İl Örgütü, partilerinin İstanbul il binasına yönelik gerçekleşen silahlı saldırıyı protesto etmek istedi. Parti binalarının önünde yapmak istedikleri açıklama "Valilik izni ve güvenlik" gerekçesiyle engellenmek istendi. Parti binasının önü polis otobüsleri ile kapatılırken, çevik kuvvet polisleri HDP'lilerin binadan çıkmasına izin vermedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, "Neredeyse bütün Ankara emniyetini getirmişlerdi. Her zamanki gibi valiliğin hukuka aykırı yasaklama kararını gerekçe gösterilerek açıklama yapmamız engellendi. Dimdik ayaktayız buradayız ve her zaman saldırılara karşı olmaya devam edeceğiz. Israrla biz demokrasi cephesini inşa etmeye çalışırken onlar da iktidarları için demokrasi ve hukuku katlederek bize ve mücadeleyi yükselten herkese saldırmaya devam ediyorlar" dedi.