29 Eylül 2024 Pazar

HDP: İktidar ekonomik çıkarlar için sporcu sağlığını riske atıyor 

HDP Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı, iktidarın ekonomik çıkarlar için sporcu sağlığını riske attığına dikkat çekerek, "Telafisi olmayan sonuçlar doğurabilecek 'liglerin oynanması' kararını geri çekmeye çağırıyoruz. Yapılacak en doğru iş, liglerin şu haliyle tescil edilerek sezonun tümden kapatılmasıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı, iktidarın spor müsabakalarını başlatma kararıyla ilgili olarak açıklama yaptı. Karahalı, "Koronavirüs salgını Türkiye'de ve dünyada hala büyük bir risk olmayı sürdürürken, halk sağlığını değil sermaye gruplarının çıkarlarını kollayan iktidar, hekimlerin ve bilim insanlarının uyarılarını dikkate almayarak sporcu sağlığını yok sayıyor" dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı ve Limak Holding sahibi Nihat Özdemir'in "Türkiye Süper Ligi, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerinin 12, 13, 14 Haziran tarihlerinde başlayıp, 26 Temmuz tarihinde sona ereceğini" duyurduğunu hatırlatan Karahalı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da, "Bu hassas bir konu. Biz karışmayız" diyerek ligleri başlatma sorumluluğunu tamamen TFF'ye bıraktığını söyledi.

Karahalı, Futbol Federasyonu'nun ligleri başlatma karanının arkasındaki ekonomik ve siyasi ilişkileri hakkında şu bilgileri verdi:

"'Yayıncı kuruluş' ekonomisi üzerine kurulu olmayan basketbol ve voleybol ligleri oynatılmayıp federasyonları tarafından olduğu gibi tescil edilirken, ne yazık ki Futbol Federasyonu, büyük payı Katar'a ait olan 'yayıncı kuruluşun' ve işletmesi yine hükümet yandaşlarına ait olan 'İddaa' sektörünün menfaatleri için, futbol emekçilerini Covid-19 salgınına karşı gladyatör gibi sahaya sürmektedir. Ayrıca bu karar aynı zamanda milyonlarca spor seyircisi ve takipçisini de riske atmaktadır."

Futbolcuların yakın temas ve bulundukları ortamlar nedeniyle virüs kapma risklerinin yüksek olduğunu ve bunu yakınlarına da bulaştırabileceklerine dikkat çeken Karahalı, söz konusu riskin ekonomik koşulları iyi olmayan kulüpler için çok daha yüksek olduğunu söyledi. Karahalı, şöyle devam etti:

"Çarklar dönsün, 'iddaa' kumarı sürsün diye başlatılacak olan liglerde yaşanacak tek bir Covid-19 vakası dahi TFF'nin isteğiyle ve göz göre göre vuku bulmuş olacaktır. Bu hassas konuya karışmadığını söyleyen Sağlık Bakanı Koca ise halk sağlığını koruması gerekirken ayan beyan tehlikeye atmış olacaktır. Bu nedenlerle, TFF'yi ve Sağlık Bakanı Koca'yı, telafisi olmayan sonuçlar doğurabilecek 'liglerin oynanması' kararını geri çekmeye çağırıyoruz. Yapılacak en doğru iş, liglerin şu haliyle tescil edilerek sezonun tümden kapatılmasıdır. HDP olarak, her alanda emekçilerin yanında olduğumuz gibi spor emekçilerinin de amasız-fakatsız yanlarında olduğumuzu spor camiasına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz."