29 Eylül 2024 Pazar

HDP heyetlerinin halk buluşmaları sürüyor

Dersim ve Bitlis'te halkla buluşan ve esnafı ziyaret eden HDP heyetleri, halkın sorunlarını dinledi sorulanı yanıtladı. HDP heeytleri, iktidarın savaş konseptiyle iktidarını sürdürmek istediğini ve bunun için kırım, düşman politikalarına başvurduğunu kaydetti. Herhangi bir bakanlık talebinde bulunmadıklarını ve bulunmayacaklarını yineleyen heyetler, HDP'nin koltuk peşinde olmadığının altını çizdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetlerinin halk buluşmaları sürüyor. 

HDP Sözcüsü Ebru Günay, milletvekilleri Alican Önlü, Ayşe Sürücü ve Necdet İpekyüz'ün yer aldığı heyet Dersim'de; Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve milletvekilleri Mahmut Celadet Gaydalı, Erdal Aydemir, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Şevin Çoşkun, Bitlis ve Tatvan'da esnafı ziyaret etti, halkla buluştu. 

DERSİM
Dersim heyeti programına Demokratik Alevi Derneği'ni (DAD) ziyaret ederek başladı. Günay, burada yaptığı açıklamada Avrupa'da yaşamını yitiren Aysel Doğan'ı anarak konuşmasına başladı. "Aysel Doğan'ın Kürt ve kadın kimliğine ve bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağız" diyen Günay, şunları ifade etti: "HDP, her ne kadar siyaset dışına itilmeye çalışılsa da toplumsal dinamikleriyle sahadadır. İktidarın politikalarına ve savaş konseptine karşı mücadele devam ediyor. AKP, yönetememe kriziyle ülkeyi uçuruma götürdü. Savaş konseptiyle iktidarını sürdürmek için kırım ve düşman politikalarına başvuruyor. Bunu en iyi bilen Dersim'dir ve doğası talan edilen bir kenttir. Sayın Abdullah Öcalan başta olmak üzere yürüttükleri savaş ve tecrit siyaseti esasen bir yönetme siyasetidir, düşmanlık etme siyasetidir. Savaş ve tecride karşı ise bizler özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürütüyoruz."

Heyeti DAD'daki toplantısının ardından kentte esnaf ziyareti yaptı. Esnafın ve halkın sorularına yanıt verdi. Esnaf ve halkın aktardığı sorunların arasında ekonomik kriz başı çekerken, bir diğer önemli sorun ise Dersim'de iktidarın uyguladığı politikalar oldu.

Akşam saatlerinde Dersim'deki demokratik kitle örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Günay, birkaç gündür Malatya ve Elazığ ve Dersim'de bulunduklarını belirterek, siyasi soykırım operasyonlarıyla rehin tutulan partililerimiz özgür kalana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. "Bizler Seyit Rıza'nın toprağındayız, onun miras bıraktığı direniş kültürüyle buraya geldik ve bu kültür bize rehber olmaya devam edecek" diyen Günay, onların hayali olan özgür Dersim'i inşa edeceklerinin sözünü verdi. İktidarın savaş ve tecrit siyasetiyle halklara ve inançlara düşmanlık yapmaya devam ettiğini söyleyen Günay, "AKP-MHP faşizmi kendisinin yanında olmayan herkese her yerde karşı bir saldırı politikası yürütüyor. Başta Dersimliler olmak üzere herkes buna karşı mücadele etmenin ne kadar önemli olduğunu ve bu siyasetin başarılı olmayacağını biliyor" dedi.

"Bu süreçte ittifaklar çok önemli" diyen Günay, şöyle devam etti: "AKP'nin kurumsallaştırmaya çalıştığı faşizme karşı mücadele en geniş demokrasi ittifakı ile mümkün. Dersim böyle bir ittifakta Türkiye'ye öncülük edebilecek güçte. Bizler bu ittifak ruhunu büyütmek için buradayız. HDP olarak bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bir Alevi deyişinin dediği gibi 'birimizin kırk, kırkımızın bir olduğu' ruha ihtiyacımız var. Üçüncü bir yolun mümkün olduğunu düşünüyoruz, onun için bugün burada sizleri dinlemek istiyoruz."

BİTLİS
Bitlis'teki program ise kent merkezindeki esnaf ziyaretiyle başladı. Oluç, ziyarette şunları söyledi: "Biz ne Millet İttifakı ne de Cumhur İttifakı ile yol yürüyeceğiz; biz Demokrasi İttifakı etrafında kenetleneceğiz. Bundan dolayı 6'lı masayla olmayacağımızı söyledik. Bakanlık meselesi bizim söylediğimiz bir şey değil, tamamen kendilerinin kamuoyuna söylediğidir. HDP olarak bakanlık da istemedik, talep de etmedik."

faşist rejimin değişmesi gerektiğini kaydeden Oluç, "Bunun için de mücadele ediyoruz. Zaten bizim kurduğumuz bir ittifak var. Cumhurbaşkanı kim olmak isterse istesin, HDP oyları olmadan kimse kazanmıyor. Biz de bu durumda 11 madde sıraladık. Hangi ittifak bu maddelere uyarsa biz onlarla oturup müzakere ederiz. Eğer bunu kabul etmezlerse biz de halkımıza sorar, kendi adayımızla seçime gideriz. Ondan dolayı HDP önümüzdeki dönemin anahtar partisidir" dedi.

Ardından Tatvan'a geçen heyet ilçe merkezinde esnafı  ziyaret etti. Oluç, "Uzun yıllardır büyük bedeller ödeyerek direndik ve bugünlere geldik. Bütün baskı ve zulümlere rağmen mücadelemizden asla vazgeçmedik, diz çökmedik, boyun eğmedik. 2023'te en güçlü bir şekilde Meclis'te olmalıyız. HDP olmadan, HDP anahtarı olmadan hiç kimse ne yasa çıkarabilir ne de anayasayı değiştirebilir. Bugün Kürt halkını yok sayanlar bilsinler ki Kürt halkı da onları yok sayacaktır. Ne HDP ne de halkımız koltuk peşinde değildir. Şunu iyi bilsinler ki HDP Türkiye'yi yönetecek güce sahiptir" ifadelerini kullandı.