27 Eylül 2024 Cuma

HDP heyeti Yenimahalle ve Yaylakonak'ı ziyaret etti

Ahmet Türk Adıyaman'a giderek depremden zarar gören halkı ziyaret etti. Yenimahalle Cemevi ve Yaylakonak Beldesi ziyaretlerinde halk, yardımlarına ilk olarak sendika, meslek örgütü ve HDP'nin koştuğunu vurguladı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığı görevindeyken yerine kayyum atanan Ahmet Türk, Adıyaman'a gitti.

Yeni Mahalle Cemevi ve Yaylakonak Beldesini ziyaret eden Türk'e HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Sait Dede ve Behçet Yıldırım eşlik etti.

Yeni Mahalle Cemevinde barınan halk, depremin ardından devletin göçük altında kalanları çıkarmadığını, sokakta kalan halka çadır dağıtmadığını söyledi. "Devlet aradan çekilsin bu halk birlikte ayağa kalkar" diyen Adıyamanlı depremzede, bazı bölgelere yardımların gittiğini ancak bulundukları yere hiç yardım gelmediğini aktardı. Depremzede, "Gelen kurtarma ekipleri canla başla çalışıyor. Tam çıkaracak AFAD geliyor diyor ki çekilin. Diyorsun ki bundan daha aşağı bir şey yapabilirler mi? Yapıyorlar. İnsanlığımızdan utanıyoruz" diye konuştu.

Dayanışma için gelen insanların gece gündüz çalıştığını, yatmadığını, yatacak yer olmadığını aktaran depremzede, HDP'li belediyelere kayyum atandığını, kayyumların bu süreçte halkın yanına gelmemesine tepki gösterdi. Halkın vekillerinin başından beri yanlarında olduğunu söyleyerek HDP'li vekilleri gösteren depremzede, bu vekillerin kendilerine ayrıcalık istemediğini şöyle anlattı: "Sıraya girip çorba aldılar. Ben kendi ellerimle verdim."

Ahmet Türk ve HDP'li vekiller Yenimahalle Cemevinde kurulan yemek dağıtım noktasını ziyaret etti.

Daha sonra Yaylakonak Beldesine giden HDP heyeti, burada da deprem sürecinde yaşananlara ilişkin halkı dinledi.

250 kişinin yaşadığı Çatdere mahallesine hala ulaşamadıklarını, yolların kapalı olduğunu, dozer bulamadıkları için açamadıklarını aktaran depremzede, kendi imkanlarıyla yolu açmaya çalıştıklarını ancak açamadıklarını aktardı.

Yaylakonak Beldesinde 280 binadan 260'nın yerle bir olduğunu, 10 binanın da ağır hasarlı olduğunu aktaran depremzede, enkaz altında kalan insanların uzun süre seslerini duyduklarını, bir yandan kar, yağmur, fırtına yaşandığını, insanlar çıplak ayaklarıyla enkaz altındaki çıkarmaya çalıştığını ancak iş makineleri olmadığı için çıkaramadıklarını söyledi.

Urfa, Diyarbakır, Mardin bölge halkından, Mersin, Ankara, İstanbul Büyükşehir Belediyelerinden yardımlar geldiğini söyleyerek teşekkür eden depremzede, Eğitim-Sen, TMMOB'dan destekler geldiğini söyledi. Yaylakonak Beldesine ilk yardım tırının Mardin Eğitim-Sen'den yola çıktığını ancak el konularak geçişine izin verilmediğini belirten depremzede, bölge halkının bağrına bastığını ve gönüllülerin yardıma geldiğini, fakat devlet kurumlarından bir kişinin dahi gelmediğini vurguladı, "Siz ne yapıyorsunuz, insanlar geceyi nerede geçiriyor diye arayan da soran da yok" dedi.