27 Eylül 2024 Cuma

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanlığına yeniden Uyanık ve Ceylan seçildi

HDP, "Umut ve cesaret ile örgütlenelim, faşizmi yenelim" şiarıyla 3. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Kongre sonucunda eşbaşkanlığa yeniden Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyyat Ceylan seçildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü "Umut ve cesaret ile örgütlenelim, faşizmi yenelim" şiarıyla 3. Olağan Kongresini gerçekleştirildi.

Kongrenin gerçekleştiği HDP Diyarbakır İl binası Vedat Aydın Konferans Salonu'na "Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak", "Eril faşizmi karşı genç kadın ruhuyla başkaldır", "Kadınların direnişi faşizmi yıkacak, kadınların zılgıtları direnişin sesidir", "Kayyım irade gaspıdır, kabul etmeyeceğiz" pankartları asıldı. Kongreye Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ile Keskin Bayındır, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), HDP'li Belediye eşbaşkanları ve milletvekilleri, MEBYA-DER, TUAY-DER, 78'liler Derneği, Şêx Said Derneği, Demokratik İslam Kongresi (DİK), Barış Anneleri Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Diyarbakır Barosu avukatları ve yüzlerce kişi katıldı.

Kongre öncesi şarkılar eşliğinde halaylar çekilirken, sık sık "Bijî Serok Apo", "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı. Ardından divan seçimi yapılarak, kongrenin açılışı yapıldı. Konuşmalar öncesi demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda duruldu. Saygı duruşu sonrası "Şehîd namirin" sloganları atıldı. Kongrenin ilk konuşmasını yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, katılımcıları selamlayarak konuşmasına başladı.

UYANIK: AMED, TARİHE GEÇEN DİRENİŞİN TA KENDİSİDİR
Uyanık, Kürt halkını tarihinden, inancından, mücadelesinden koparmak isteyenlere inat HDP olarak daha güçlü, daha dimdik ayakta olduklarını ifade ederek, "Bugün Kürtlerin kazanımlarına yönelik büyük saldırılar gerçekleştiriyorlar. Elde ettiğimiz ne varsa yok etmek istiyorlar. Bunun farkındayız. Bu halk, bu topraklar binlerce katliama tanık oldu ama biz her defasında küllerimizden yeniden doğduk ve daha çok yeşerdik. Çünkü biz köklerimizden bağlıyız mücadelemize. Bir gün dahi mücadelemizle ilgili içimizde bir tereddüt yaşamadık ve her baskıdan sonra daha fazla bağlandık. Halkla bağımızı koparmak istiyorlar ama halkımızla bağımızı asla koparamadılar. Koparamayacaklar. Kongre ve konferanslarla neler yapabileceğimizi tartışıyoruz ve daha güçlü planlamalar alıyoruz" diye belirtti.

Kadınlar olarak da saldırılara karşı her zaman sokakta olduklarını dile getiren Uyanık, "Zorbalıklarla bizi bu mücadeleden vazgeçiremezler. Şuan tutuklu bulunan seçilmişlerimize de selamlarımızı iletiyoruz ve mücadelelerini selamlıyoruz. Tüm tutsaklara minnettarız ki büyük bedeller ile bu mücadeleye katıldılar. Amed Kürdistan'ın kalbidir, Amed bugüne kadar tarihe geçen direnişlerin ta kendisidir" ifadelerinin altını çizdi.

CEYLAN: FAŞİZM KÜRDİSTAN'DA KAYEDECEK
HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Şex Said'den Mazlum Doğan'a, Mazlum Doğan'dan bu mücadelede bedel vermiş, can vermiş binlerce gencimize kadar bugüne dek tek bir adım geri atılmadı" diyerek, faşizmin yenileceğini vurguladı. Bugüne kadar Kürtleri yok etmek isteyenlerin hepsinin gittiğini, hepsinin kaybettiğini söyleyen Ceylan, "Ama Kürt halkı hala dimdik ayakta. Gidip Saddam'ın, Kenan Evren'in tarihini okusunlar ve görsünler. HDP, Sayın Öcalan'ın perspektifidir. Asla kaybetmeyecektir. Bu perspektif dünya var olana kadar yaşayacaktır. HDP, halkların yanında olmaya devam edecektir. Halkımızın inancı ve gücüyle başaracağız. Biz halkımızın hizmetkarları olmaya devam edeceğiz" dedi.

Ceylan'ın konuşmasının ardından HDP'nin 2019 yılı çerçevesinde hazırlamış olduğu sinevizyon izlendi. Sinevizyon sonunda salonda bulunanlar "Direne direne kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "HDP halktır halk burada" sloganları attı.

DAĞ: SAYIN ÖCALAN ŞAHSINDA KÜRT HALKININ VARLIĞI TECRİT EDİLİYOR
Ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, önceki dönemde yönetimde yer alan ve tüm HDP çalışanlarını ve seçmenlerini selamlayarak konuşmasına başladı. Bir yılda 500'e yakın kadının katledildiğine işaret eden Dağ, "Amed'de son bir ayda 5 kadın katledildi. Bunların hepsinden hangi sonuca varıyoruz? Tecrit sonucuna varıyoruz. Dersim'de bir genç kadın günlerdir kayıp. Failleri devlet tarafından korunuyor. Şüpheli isimler takip edilmiyor. Gülistan'ın akibetini soran gençler tehdit edildi, saldırıya maruz kaldı. Bunların tümü devam eden tecridin sonucudur. Tecridi bizler de yaşıyoruz. Dilimiz yasak, kendi dilimizde eğitim alamıyoruz. Haklarımız yok sayılıyor. Sayın Öcalan şahsında tüm Kürt halkının kimliği, varlığı tecrit ediliyor. Bunu bu şekilde okumalıyız. Nasıl ki Nurcan Bakır bu zulme boyun eğmek istemediği için yaşamına son verdiyse biz de aynı şekilde bu zulme karşı çıkmalıyız ve Nurcan şahsında tüm tutsakları sahiplenmeliyiz" diye belirtti.

Dağ, devamında şu ifadeleri kullandı: "Çözüm Sayın Öcalan'dır. Çözüm İmralı'dır. Eğer kalıcı bir barış ve demokrasi istiyorsak İmralı'nın kapılarını açmak için mücadele etmeliyiz. HDP, Sayın Öcalan'ın perspektifi ile doğdu ve bu perspektifle mücadelesine devam edecek. Sayın Öcalan 'Ben sorunları çözmek için hazırım' demişti. Biz de diyoruz. Biz de hazırız, buradayız. Elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Halk olarak bu mücadelenin bayrağını taşımaya hazırız. Bu ülkeye, bu topraklara barışı, demokrasiyi, eşitliği getireceğiz. Biz 'ne olursa olsun sonu muhteşem olacak' diyen yoldaşlarımızın yolunun takipçisiyiz. Ali Çiçek'ten Çiyager'e buradayız. Aydın Erdem'lerin yoldaşları olarak buradayız. Bu halkı faşizmle, tehditlerle, baskıyla sindireceklerini düşünmesinler. Bunu asla başaramayacaklar. Nasıl ki 80'ler 4 kibrit çöpüyle direniş ateşi yakıldıysa yine aynı inanç ve ruhla zindanlarda yoldaşlarımız tecride karşı bedenlerini ölüme yatırdı. Bir kez daha gördük ki hiçbir baskı yoldaşlarımıza, halkımıza geri adım attıramaz."

TAŞKIRAN: BİZ KAZANACAĞIZ
Kongrede konuşan ESP Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Ortadoğu ve Rojava'da yaşananlara dikkat çekti. Taşkıran, "Rojava devrimini selamlıyoruz. Tabi ki, Rojava devrimini savunmak temel görevimiz. Rojava dünya halkları için bir seçenektir. Türkiye halklarıyla birlikte Rojava'daki direnişi büyütmeliyiz. Gençliğimiz bir çürütme saldırısı ile karşı karşıya, kültür ve dil, bunlara sessiz kalmayacağız, mücadelemizi daha da büyüteceğiz. Biz başaracağız ve kazanacağız" dedi.

AYDENİZ: YOK ETME SİYASETİ BAŞARILI OLMAYACAKTIR
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, salonda bulunanları işaret ederek, "Kürt halkını bitirdiğini düşününler gelip bu salonu görsünler. Bu salonda bulunan halkımızın duruşunu görsünler. Kürt halkı ilk günkü gibi dimdik buradadır" diye ifade etti. Kürt halkının barış ve demokrasi istediğini, tecridin sonlanmasını istediğini dile getiren Aydeniz, "Dilimize, kimliğimize saldırılar var. Biz dilimize de, kimliğimize de sahip çıkacağız. Bugün Sayın Öcalan'ın perspektifleri dünya halkları için umut olmuştur" sözlerine yer verdi. Tarihi bir süreçten geçtiklerini ifade eden Saliha, kapitalist modernitenin ekonomik kriz yaşadığını vurgulayarak, hegemonik güçlerin bundan kaynaklı savaşta ısrar ettiğinin altını çizdi. Ortadoğu'da halkların üçüncü yolu seçtiğini kaydeden Aydeniz, "Ortadoğu'da halklar kendilerini yönetmek istiyorlar. Tarihlerini, kültürlerini, dillerini ve kimliklerini yaşatmak istiyor. Ancak hegemonik güçler bunu yok etmek istiyor. Kürt halkının kazanımlarını savaşla bertaraf etmek istiyorlar. AKP-MHP ittifakı, yok etme üzerinedir. Savaş ve yok etme siyaseti başarılı olmayacaktır" şeklinde konuştu.

İktidarın, halklara, Kürtlere, barış ve özgürlüğe düşman olduğunu belirten Aydeniz, "Kim Kürtler ile dayanışma içerisinde oluyorsa ona saldırıyorlar. Bu mücadele, sizin faşizminiz karşısında boyun eğmeyecektir. Kendi yönetimlerinde olan ülkede yaşanan katliamları, krizleri, baskıları önlemeyen, aksine körükleyen iktidar, başka ülkelerdeki baskı ve katliamları gündem yapıp, tepki gösteriyor. Bu iki yüzlülüğü halk görüyor. Bu politikasızlıkları sonları olacak. Kürt halkının mücadelesi bu faşizm karşısında başarıya ulaşacaktır" diye kaydetti.

ÖZDEMİR: ULUSAL BİRLİK İÇİN BÜYÜK ADIMLAR ATILMALIDIR
Ortadoğu'nun en büyük sorunlarından birinin tecrit olduğuna dikkat çeken DTK Divan üyesi Nuri Özdemir, biran önce bu tecridin kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. Özdemir, "Tecrit uygulamasıyla halk ile Sayın Öcalan arasındaki bağı kıramazlar. Bunu yıllardır görüyoruz. Ulusal birlik için büyük adımlar atmamız gerekir. Önce evimizden başlayarak birliğin önemini anlatmak, bilmek gerekiyor. Amed, Kürdistan'ın kalbidir, karanlığa yakılan ışıktır. Bu nedenle Amed'den doğru faşizme verilen cevap bu topraklarda yaşayan halkların verdiği cevaptır" diyerek mücadelenin büyümesi gerektiği vurgusunu yineledi.

UYANIK VE CEYLAN YENİDEN EŞBAŞKAN SEÇİLDİ
Konuşmaların ardından HDP İl Yöneticisi Şilan Elmas Kan, 1 yıllık faaliyet raporunu okudu. Ardından yeni yönetim seçimi yapıldı.

HDP yeni dönem eşbaşkanları yeniden Hülya Alökmen Uyanıt ve Zeyyat Ceylan seçilirken, il yönetiminde il yönetim kurulu, il yönetim kurulu yedek üyeler, genel merkez üst kurul delegeleri ve il disiplin kurulundan oluşmak üzere 34 kişi yer alacak.

Yeni yönetim kurulunun tebrik edilmesiyle kongre sonlandı.