27 Eylül 2024 Cuma

HDP Diyarbakır İl eşbaşkanları: Tüm kent baskı altında

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık, düzenledikleri basın toplantısında, "Kayyum atamasıyla tüm kent baskı altına alındı" dedi. HDP İl binası önünde oturma eylemine ilişkin ise "Bu eylem, devletin bir projesidir" diye belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, güncel siyasal gelişmelere ilişkin İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık ile parti yöneticilerinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Van'da yaşanan çığ felaketi, Elazığ'daki deprem ve İstanbul'daki uçak kazasında yaşamını yitirenleri anarak, "Deprem insanları öldürmez, tedbirsizlik öldürür. Deprem gibi Van'daki çığ, uçak kazası da yönetimsizlikten kaynaklıdır" dedi.

'KAYYUM ZİHNİYETİ, KÜRTLERİN İNKARIDIR'
Yönetime geldikleri günden bugüne kadar Kürtlere dönük saldırıların durmadığını belirten Ceylan, mevcut iktidarın topluma kaostan başka bir şey vermediğini ifade etti. HDP'ye dönük siyasi baskılara da değinen Ceylan, HDP'li belediyelere dönük atanan kayyumlara işaret ederek, "Kayyum zihniyeti, Kürtlerin inkarıdır. Bu zihniyet de yanlıştır ve bu zihniyeti de kabul etmiyoruz. Toplumu askeri yöntemler ile yönetmeye çalışıyorlar. İktidarlarını da böyle sürdürmeye çalışıyorlar. HDP, inkar, imha siyasetine karşı barış ve demokrasi esaslarını kriter alacak" diye konuştu. 

HDP'nin il ve ilçe kongrelerinin bitirdiğini ve 23 Şubat'ta da genel kongrenin yapılacağını aktaran Ceylan, "Binlerce kişiyi tutuklasanız da barış, özgürlük ve demokrasi siyasetinde ısrarcı olacağız. Barışın umudu, kardeşliğin umudu ve Kürt sorunu çözümünün umudu HDP'dir" diye konuştu. Baskı altındaki ve hapishanedeki gazetecilerin durumunu da hatırlatan Ceylan, "Kalemler özgür olmadıkça toplum da özgür olmaz" diye kaydetti.

'TÜM KENT BASKI ALTINDA'
HDP İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ise AKP-MHP ittifakının yürüttüğü politikalar ve belediyelere kayyum atanmasına değindi. Halkın iradesine ipotek konulduğunu kaydeden Uyanık, "Diyarbakır genelinde bakacak olursak yerel yönetimden bahsetmek mümkün değildir. Halkın talebi yönetime yansımıyor. Memur ataması olarak görmemek lazım. Tüm kent baskı altındadır" dedi. Kentteki basın açıklamalarına getirilen yasaklara dikkat çeken Uyanık, bu durumun mücadelelerini engellemeyeceğini vurguladı.

23 Şubat'ta yapılacak HDP'nin 4. Büyük Kongresine Diyarbakır'dan yüksek katılımın olacağını söyleyen Uyanık, bu yönde de çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Uyanık, yerine kayyum atanan ve tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı'nın 10 Şubat'ta görülecek duruşmasına katılım çağrısı yaptı. 

'İL BİNAMIZ ÖNÜNDEKİ EYLEM DEVLET PROJESİDİR'
HDP İl binası önünde ailelerin yaptığı oturma eylemi de değinen Uyanık, "İl çalışmalarımız engelleniyor. İlk günden basınla paylaştık. Bu sorunun çözümü barışla olabilir. Bu iş basit bir hak talebinden çıktığını herkes görüyor. Bu eylem, devletin bir projesidir. Ailelerin bizimle yapacağı  görüşmelere hazırız. Ancak, bu görüşmelerin önünün de kapatıldığını biliyoruz. HDP'yi marjinalleştirmek isteyenlere ve toplumdan ayrıştırmak isteyenlere rağmen mücadelemiz ve çalışmalarımız sürecek" diye konuştu.