29 Eylül 2024 Pazar

HDP: Cenazeye, cemevine ve gömülme hakkına saldırı insanlığa karşı suçtur

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sormul Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatimoğulları, Gökçek'in cenazesine ve Gazi Cemevi'ne yapılan saldırıyı kınadı, Gökçek'in ailesi ile Alevilerden özür dilenmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, İbrahim Gökçek'in uğurlanmasına ve Gazi Cemevi'ne yapılan polis saldırısını kınadı.

Açıklama yapan Hatimoğlulları, yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in cenazesi sırasında Gazi Cemevi'ne giren polisin, içeride bulanan kitleye gazlı, coplu saldırı düzenlediğini belirtti. Hatimoğulları, saldırıyı kınadı, Gökçek ve Alevilerden özür dilenmesini istedi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Her ağzını açtığında kutsal değerlerden bahseden iktidar, maalesef Ramazan ayında bile toplumun değerlerine saldırmaktan çekinmiyor. Siyasi iktidar, halkların ve inançların ortak değerleri olan ibadethanelere saldırıyor, insanlığın manevi değerlerinden biri olan gömülme hakkına da saygısızlık yapıyor."

Grup Yorum üyesi Helin Bölek'in de cenazesine saldırı düzenlendiğini, yaşamını yitiren Agit İpek'in kemiklerinin ailesine kargo ile gönderildiğini hatırlatan Hatimoğulları, son dönemlerde mezarlıklara yapılan saldırıları da hatırlattı.

Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Dillendirdiği her değeri kirleten iktidar, Kürt halkının değerlerine en üst seviyeden hakaret etmektedir. İktidar bu anlayışla İslami değerleri ağzına alamaz, almamalıdır.

"İbrahim’in cenazesi gerekçesiyle iktidarın saldırısına uğrayan Cemevleri Alevi yurttaşların inanç merkezidir. Onlara “cümbüş evi” diyen anlayış Gazi Cemevi’nin kapılarını koçbaşı ile kırarak saldırı gerçekleştirecek kadar zıvanadan çıkmıştır. Yapılan bu saygısızlıktan dolayı derhal özür dilenmeli ve fiili gerçekleştirenler/emir verenler hakkında soruşturma açılmalıdır.

"Şiddet içeren bu tür saldırıların toplumsal hoşgörümüze zarar vermektedir. Gazi Cemevi nezdinde Alevi toplumuna yapılan bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz."