27 Eylül 2024 Cuma

HDP bloke kararına karşı 'Hazinemiz halkımızdır' kampanyası başlatıyor

AYM'nin HDP'nin Hazine yardımı hesabına bloke konması kararına karşı 'Hazinemiz halkımızdır' kampanyası başlattıklarını duyuran Parti Sözcüsü Ebru Günay, "Örgütlü bir halkı hiçbir gücün alt edemeyeceğini defalarca kanıtladık, bir kez daha kanıtlayacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Ankara'da bulunan HDP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla kapatma davasında Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Hazine yardımı hesaplarına bloke konulması kararına karşı başlattıkları kampanyayı duyurdu.

Kapatma davasının iktidar tarafından siyasi saiklerle açılmış bir intikam davası olduğunu belirten Günay, kapatma davası iddianamesinin sarayda hazırlandığını söyledi. "İktidar, partimizin kapatma davası ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne ayar verme, mahkeme sürecini yönlendirme görevini küçük ortağı MHP'ye ve onun Genel Başkanı Bahçeli'ye vermiştir" diyen Günay, Bahçeli'nin grup toplantısında yaptığı açıklamaya işaret ederek, AYM'nin davanın ertelenmesinin reddi kararının MHP grup toplantısından çıktığını ifade etti.

AYM'nin ret kararının Türkiye'de hukukun tabutuna çakılan son çivi olduğunu dile getiren Günay, AYM'nin yargı bağımsızlığına darbe indirerek iktidarın oyunlarına alet olduğunu vurguladı. "Sonuçta iktidar da, yargıyı tehdit eden küçük ortağı da bizim siyasi rakiplerimiz ve bizimle siyaseten baş edemediği için partimize dönük her türlü baskı ve hukuksuzluğun yanı sıra partimizi kapatmaya kadar pervasızlaşmış durumdalar" diyen Günay, ülkede adaletin, hukukun kırıntısının kalmadığını söyledi.

"Hep söyledik, yine söylüyoruz, ne partimizi kapatarak, ne hazine yardımını keserek, ne de partililerimizi baskı altına alarak, halkın iradesine asla ipotek koyamayacaksınız. Siz korkmaya devam edin, biz büyük kazanmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanan Günay, HDP'ye açılan kapatma davasında her gün yeni bir hukuksuzluğun ortaya çıktığının altını çizdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in daha önce reddedilen HDP'nin Hazine yardımı hesaplarına bloke konması talebini 13 Aralık'ta tekrar etmesi sonrası AYM'nin talebi derhal reddetmek yerine Şahin'e 29 Aralık'ta 5 günlük süre tanıdığına işaret eden Günay, bunun üzerine Bekir Şahin'in alelacele delil yaratma çabasına girdiğini ifade etti.

Yargıtay Başsavcısının 3 Ocak'ta AYM'ye sunduğu dilekçede yer alan gizli tanığın ifadesinin 31 Aralık 2022'de alındığına dikkat çeken Günay, şöyle devam etti: "Söz konusu gizli tanık ifadesi direkt şu ifadelerle başlamaktadır; 'HDP başta parti olmak üzere hazineden aldığı bütçe yardımını örgütü üyelerine dağıtmakta (…)' gibi saçma bir ifade vermiştir. 3 gün içerisinde istenen delil sahte bir şekilde üretilmiş ve AYM'nin önüne konulmuştur. AYM'nin 'bana gerekçe getirin' isteği üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, TEM Daire Başkanlığı ve ilgili diğer devlet kuruluşlarıyla hızlıca temasa geçmiş ve delil yaratma faaliyetlerine başlamıştır."

AYM'nin verdiği 5 günlük süre sonrası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve ilgili devlet kurumları arasında baş döndürücü bir evrak trafiği başladığını kaydeden Günay, bu kapsamda "CV23TY45UO78" kod isimli gizli tanığın beyanlarına başvurulduğunu ifade etti. Günay, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2 Ocak 2023 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğünden araştırma tutanağı talep etmiştir; her nasıl oluyorsa aynı gün Emniyet Genel Müdürlüğünce 100 sayfalık bir araştırma tutanağı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca devletin diğer ilgili kurumları seferber edilerek üretilen deliller ile Anayasa Mahkemesi tarafından 5 Ocak 2023 tarihinde yasaya ve usule aykırı olarak partinin devlet yardımlarının bulunduğu banka hesaplarına bloke konulmasına karar verilmiştir" ifadelerini kullandı.

Bekir Şahin'in dava açıldığında sunmadığı üretilmiş delilleri davayla ilgili kararın verileceği dönemde sunarak mahkemeyi yanıltma amacı taşıdığını kaydeden Günay, "Delil olma niteliği olmayan, üretilmiş sahte beyanlarla Anayasa Mahkemesi de istediği gerekçeye kavuşmuştur" dedi. Bu hukuk dışı müdahalelere daha önce de tanıklık ettiklerini söyleyen Günay, iktidarın HDP üzerindeki kapatma davasıyla seçimlere giderken bir muğlaklık yaratmak ve bloke kararıyla HDP'nin seçim çalışması yapmasını engellemek istediğini belirtti.

HDP'ye dönük hiçbir saldırıya karşı boyun eğmediklerini vurgulayan Günay, bu saldırıların da sonuç almayacağının altını çizdi. Bu nedenle asla doğrulardan vazgeçmediklerini dile getiren Günay, "Açıktır ki her şeyi maddiyat sayanlar elbette HDP gibi halk gücüne dayanan, direnişle ve mücadeleyle var olan bir yapıyı bu basit yöntemlerle durduracaklarını düşünüyorlar. Hiç mi tanımadınız bizi? Hiç mi taşı delen inadımızı, kendini küllerinden yaratan mücadelemizi görmediniz" dedi.

Kendilerini para ile tehdit edenlere karşı "Hazinemiz halkımızdır" şiarı etrafında kenetlenerek cevap vereceklerini söyleyen Günay, şöyle devam etti: "Örgütlü bir halkı hiçbir gücün alt edemeyeceğini defalarca kanıtladık, bir kez daha kanıtlayacağız. Biz belediyeleri kazanırken hazine yardımı yoktu, biz 90'larda partilerimizi kurup halkımızın dinmez desteği ile milyonlara gelirken hazine yardımı yoktu! 7 Haziran'da bu iktidarı koltuğundan ederken hazine yardımımız yoktu. Biz önümüze konulan yüzde 10 barajlarını, her türlü gayri ahlaki saldırıyı hazine yardımı olmadan aştık. Biz, bileşenlerimizle, ittifaklarımızla, dostlarımızla kocaman bir hareketiz, halkın kendisiyiz."

Bloke kararından bu yana telefonlarının susmadığını ifade eden Günay, halkın emekli maaşını, yevmiyelerini bağışlamak için kendilerinden adres istediğini anlattı. "Hazinemiz halkımızdır" kampanyasını bugün eş genel başkanlar ve milletvekillerinin bağışlarıyla başlatacaklarını ve örgütlü oldukları her yerde kampanyayı yaygınlaştıracaklarını açıklayan Günay, hesap bilgilerini de internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaşacaklarını söyledi.

Günay, şöyle devam etti: "Bugün startını verdiğimiz 'Hazinemiz Halkımız' kampanyasını halkımızın yoğun destek ve dayanışma talepleri üzerine başlatıyoruz. Başlattığımız 'Hazinemiz, Halkımız" kampanyamızı tüm halkımızın; büyük küçük demeden, az çok demeden büyüteceğini biliyoruz. Şimdi, filiz verip boy verme zamanı; zifiri karanlıkları delme zamanı. Buradan ilan ediyoruz, biz halkımızın gücü ve dayanışmasıyla tarihimizin en görkemli seçim kampanyasını yürüteceğiz ve bu güçle iktidara hayal dahi edemediği yenilgiyi yaşatacağız."