29 Eylül 2024 Pazar

HDP, askerler tarafından tahrip edilen mezarlıkları Meclis gündemine taşıdı

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bölge illerinde askerler tarafından tahrip edilen mezarlıkları Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, askerler tarafından Van ve ilçelerinde başlayan ve diğer illere yayılan mezarlıkların tahrip edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Konuya ilişkin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvuruda bulunan Beştaş, konunun incelenmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla araştırma önergesi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle de soru önergesi verdi.

Van ve ilçelerinde askerler tarafından mezarlıklara yönelik fiziki tatbikler bölgede yayılarak devam edildiğine en son Silvan'da gerçekleşen bu hadise bilhassa ramazan ayında toplumun vicdanını yaraladığı belirtilen gerekçe de "Kişi hakları ölümden sonra da devam eden bir haktır. Bu bağlamda ölünün hatırasına yönelik bu tür işlemler aynı zamanda suç teşkil etmektedir. Yine mezarlıkların temsil ettiği değerler bakımından tahribi, ceza yasalarında da suç olarak yer almaktadır. İlkin Van ve ilçelerinde mezarlıklar askerlerce parçalanmıştır. Bu duruma yönelik derhal soruşturma başlatılması gerekirken olaylar ilerlemiş ve diğer kentlere de sıçramıştır. Mahalle ve köyleri gezen askerler çatışmalarda yaşamını yitirmiş insanların mezarını tek tek kontrol ederken, mezar taşları üzerinde yazı, kod ya da herhangi bir bez bulunması halinde aileleri çağırarak onların gözleri önünde parçalamıştır" denildi.

Meral, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

Van ve ilçeleri ile Silvan'da meydana gelen akabinde de diğer yerleşim yerlerine yayılan mezarlıkların tahrip edilmesi hadisesinden haberdar mısınız? Şayet bu konuda bilgi sahibi iseniz neden bu konuda bir açıklama yapmadınız?
Mezarlıkların tahribi ceza mevzuatı uyarınca suç teşkil etmektedir. Bu bağlamda mezarlıkları tahrip edenler tespit edilerek haklarında adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Henüz mezarlıkları tahrip edenler hakkında bir işlem tesis edilmemiş ise gerekçesi nedir?
Ölünün hatırasına hakaret teşkil eden mezarlıkların tahrip edilmesi anlamında mezarlıkları tahrip edenler tespit edilerek haklarında adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Henüz mezarlıkları tahrip edenler hakkında bir işlem tesis edilmemiş ise gerekçesi nedir?
Askerler mezarlıkları tahrip etme yetkisini kimden almaktadır? Bu konuda emir veren makam İçişleri Bakanlığı mıdır?
Şayet mezarlıkların tahribine yönelik talimat veren makam İçişleri Bakanlığı ise bunu neden hangi dayanakla yapmıştır? Bakanlık bu talimat ile suç işlemiyor mu?
Aileler neden tehdit edilmektedir? Hukuka aykırı fillerin ortaya çıkması aileleri tehditle mi engellenmektedir?
Ailelerin tehdit ile mezar taşlarını kırarak fotoğraf göndermelerinin talep edildiğine dair iddia doğru mudur? Şayet bu iddia doğru ise bu emri veren tespit edilmiş midir? Hakkında gerekli adli ve idari işlemler tesis edilecek midir?
Aileleri tehdit ile mezarlıkları darba zorlayan, mezarlıkları darp eden ve buna dair emir verenler halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmiyor mu? Ölü yakınlarının manevi duygularının incitilmesi ile amaçlanan nedir? Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik edenlerin tespit edilerek haklarında gerekli işlemlerin yapılması sağlanacak mıdır?
Mezarlıklar tüm inançlarda kutsal yerlerdir. Bu bağlamda bu kutsallara hakaret ve saldırı gerçekleştirenler neden halkların manevi duygularını incitmektedir? Bu tür davranışlarla halkların manevi duygularını incitenlere yönelik bir yaptırım uygulanmaması iktidarınızın bu tür eylemleri desteklediği anlamına gelir mi?
Kamuoyuna mezarlıkların tahrip edilmesi hadisesine dair bir açıklama yapacak ve yeni girişimlerin gerçekleşmesini engelleyecek misiniz?