27 Eylül 2024 Cuma

HDP: Adalet Bakanı zulmün yanında olduğunu gösteriyor

Yaşamını yitiren hasta tutuklu Nebi İlhan'a ilişkin açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Nebi İlhan'ı tutuklu olarak yargılayan ve ceza veren mahkeme ile tüm bunlara göz yuman Adalet Bakanı zulmün yanında yer aldığını bir kez daha göstermiştir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Siirt Cezaevi'nde kalan 74 yaşındaki hasta tutulu Nebi İlhan'ın tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmesine dair yazılı açıklama yayımladı.

Hasta tutukluların cezaevlerinde öldüğünü belirten Başaran, "8 yaşındaki kızına yönelik cinsel istismar suçundan yargılanan ve 50 yıl hapis cezası alan bir baba sadece 4 ay cezaevinde kalıp tutuksuz yargılanırken, İlhan'ın ve diğer birçok hasta tutsağın sağlık durumuna rağmen cezaevinde tutulması vicdansızlıktır" dedi.

"Nebi İlhan'ı tutuklu olarak yargılayan ve ceza veren mahkeme ile tüm bunlara göz yuman Adalet Bakanı zulmün yanında yer aldığını bir kez daha göstermiştir" tepkisinde bulunan Başaran, 2017-2019 yılları arasında 44 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. 280 bin kişinin hapishanelerde olduğunu belirten Başaran, 457'si ağır olmak üzere 1334 hasta tutsak olduğu bilgisini verdi. 

İKTİDAR ELİYLE İŞLENMİŞ CİNAYETTİR
Hasta tutsakların hapishanelerde tutulmasının vicdansızlık olduğunu söyleyen Başaran açıklamasında şu ifadeleri kullandı.

"8 yaşındaki kızına yönelik cinsel istismar suçundan yargılanan ve 50 yıl hapis cezası alan bir baba sadece 4 ay cezaevinde kalıp tutuksuz yargılanırken, İlhan'ın ve diğer birçok hasta tutsağın sağlık durumuna rağmen cezaevinde tutulması vicdansızlıktır. İlhan'ın ailesine veda etme hakkının gasp edilmiş olması ise tümüyle zalimliktir. Bu, normal ölüm sayılamaz. Hasta tutsakların durumunu görmezden gelen; cezaevlerini işkence, kötü muamele ve ölüm odağına çeviren iktidar eliyle işlenmiş bir cinayettir. Cezaevlerindeki hasta tutsakların durumuna ilişkin bir insani çözüm bulma konusunda iktidarı bir kez daha göreve çağırıyor; çözüm bulunmadıkça yaşanan her ölümden sorumlu olacaklarını hatırlatıyoruz."