27 Eylül 2024 Cuma

HDP: 8 milyon neden Ensar'a aktarıldı, halka açıklayın

HDP, Başkentgaz'ın 8 milyon doları neden Ensar Vakfı'na aktardığını halka açıklamasını istedi, iktidar ve yandaşlarını besleyen sisteme son verilmesini istedi. 

Elazığ depreminin ardından para yardımından bulunulması için çağrı yapan Kızılay'ın, Başkentgaz'ın yaptığı 8 milyon dolar bağışı Ensar Vakfı'na aktarmasına tepkiler sürüyor. 

Konuya ilişkin açıklama yapan HDP Ekonomi-Politik Masası Çalışmaları Grubu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, 8 milyon doların neden Ensar Vakfı'na aktarıldığının halka açıklanması gerektiğini kaydetti. 

Türkiye'de, ekonomik krizin en yoğun yaşandığı dönemlenden geçtiğini belirten İpekyüz, buna karşın AKP-MHP koalisyonunun, yaşanan derin yoksullaşma ve sefaleti örtme amaçlı algı politikaları ile toplumu sindirme çabasında olduğunu söyledi.

Tüm hukuk dışı ve anti-demokratik baskı ve şiddet politikalarına rağmen, iktidar ve yandaşlarının, yolsuzluk ve vergiden "kaçınma" süreçlerinin de açığa çıktığını ifade etti, Kızılay'ın, Başkentgaz'ın yaptığı 8 milyon dolarlık bağışı yurtlarda çocuklara yönelik cinsel tacizle gündemden düşmeyen Ensar Vakfı'na aktardığını hatırlattı. 

Kızılay Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklama ile bağış yapıldığını doğruladığını ifade edilen açıklamada, Ensar Vakfı'nın "hayırsever vakıf" olarak tanımlandığı, Başkentgaz'ın öğrenci yurdu yapılması koşuluyla Ensar Vakfı'na bağışta bulunduğu, Kızılay'ın da bu şartı, bağışçının isteği doğrultusunda yerine getirdiği yönünde açıklama yapıldığı anımsatıldı.

'8 MİLYON DOLAR NEDEN ENSAR VAKFI'NA AKTARILDI, HALKIMIZ BİLMELİ'
HDP, Başkentgaz yönetiminin söz konusu yüksek miktardaki bağışı Kızılay üzerinden başka bir 'vakfa' şartlı aktarım sürecine ilişkin kamuoyuna açıklama yapması gerektiğini belirtti, sadece Ensar Vakfı'na değil benzer şekilde yapılan tüm "bağışlar"a ilişkin de bilgi verilmesini istedi.

Açılamada, şunlar vurgulandı: "Doğalgazın temel tüketim düzeyinde ücretsiz bir hak olmasını önerdiğimiz tekliflere karşın, 'kaynak yok' diyenler söz konusu Ensar Vakfı ve benzerleri olunca milyon dolarlık 'bağış' yapabilmektedir. Doğalgaz faturalarını ödeyemediği için soğukta kalan milyonlarca yurttaşın hakkını gasp eden tekelci doğalgaz şirketlerinin karları acil bir şekilde denetim altına alınmalı ve haksız kazanç önlenmelidir. Türkiye'deki özelleştirme furyasının sonucunda kendisi de yandaş olan bir firmaya (Torunlar Holding) satılan Başkentgaz'ın 8 milyon doları neden Ensar Vakfı'na aktardığını bilmek halkımızın hakkıdır.

'YANDAŞLARI BESLEYEN SESTEM DERHAL SONLANDIRILMALI'
"Kızılay'ın amacına uygun faaliyetleri için; sınırlı, denetimli ve şeffaf bağış toplanması sağlanmalı ve bu şekilde yandaşları besleyen sistem derhal sonlandırılmalıdır. Toplumsal dayanışmayı zedeleyen bu ve benzeri girişimler yaptırıma tabi tutulmalıdır."