27 Eylül 2024 Cuma

HDP, 3 yıl önce Meclis kürsüsünden deprem konusunda uyarmıştı

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, 5 Kasım 2020 tarihinde Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma ile bugün yıkılan kentlerde yaşanacak depreme ilişkin uyarıda bulunmuştu.

Maraş Pazarcık ve Elbistan merkezli yaşanan depremlerle ilişkin bugüne kadar pek çok bilim insanının ve yerel siyasetçilerin uyarıları, deprem sonrası sosyal medyanın gündemine oturdu. HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, bilim insanlarının uyarılarını 3 yıl önce Meclis kürsüsünde dile getirerek iktidara çağrıda bulunduğu konuşmayı sosyal medya hesabından paylaştı.

Doğu Anadolu fay hattına ilişkin Profesör Doktor Naci Görür'ün çalışmalarını Genel Kurul'da aktaran Aydemir, İzmir depreminin de öngörüldüğünü ancak hiçbir önlemin alınmadığını hatırlatmıştı.

Aydemir 3 yıl önce şunları söylemişti: "Yapıların mutlak suretle denetime tabii olması gerektiği hususu önceden alınması gereken tedbirler arasında sayılmıştır. Yine, bu konuyla ilgili belediyelerin İmar Yasası, Afet Yasası, yine, Yapı Denetimi Yasası mutlak suretle bunların bir koordinasyon içerisinde çalışır bir şekle getirilip düzenlenmesine ihtiyaç vardır; bu bir zarurettir, zaruret ötesidir. Eğer deprem öncesi bu tedbirler alınmazsa bundan sonra olacak depremlerde de maalesef ki ölümler, can kayıpları yaşanmaya devam edecektir."