27 Eylül 2024 Cuma

HDK ve HDP: Kanal İstanbul katliam projesidir, izin vermeyeceğiz

HDP ve HDK, Kanal İstanbul Projesi'ne karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti ve itiraz başvurularının bittiği gün olan Perşembe günü saat 17.00'da Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü açıklama yapacaklarını duyurdu.

İstanbul'u yok edecek olan Kanal İstanbul Projesi'ne karşı tepkiler sürüyor. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Meclisi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, bir kez daha Kanal İstanbul Projesi'ne karşı mücadele edeceklerinin altını çizdi.

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, HDK Eş Genel Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve HDK İstanbul İl Eşsözcüsü Yoldaş Aydın, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, HDP ve HDK üyeleri ve çok sayıda kişinin katılımı ile HDK binasında gerçekleşen basın toplantısında kamuoyuna mücadele çağrısı yapıldı.

HDK İstanbul İl Eşsözcüsü Yoldaş Aydın, Kanal İstanbul Projesi'nin memleket meselesine dönüştüğünü, çünkü proje ile İstanbul'un bütün sorunlarının çözüleceği fikrinin dayatıldığını kaydetti. Karadeniz'de yaşanan bir gemi kazasını bahane ederek, İstanbul'un kanala ihtiyaç duyduğu iddiasıyla Erdoğan'ın projeyi hayata geçirmeye çalıştığının altını çizen Aydın, "Hiçbir ses benim için önemli değil, yapacağım diyor. İki haftadır dilekçe kuyrukları oluştu, akşam 22.00'lere kadar sürüyor bu kuyruklar görüyoruz, tanıklık ediyoruz. Her yaştan insan karakışa aldırmadan itiraz dilekçesini verdi. Bu proje uygulanabilir değil" dedi.

AYDIN: PROJE FELAKETE VARAN SORUNLARA YOL AÇACAK
Projenin neden uygulanamayacağına dair uzun yıllar çalışma yürüten mühendislerin, bilim insanlarının açıklamalarına işaret eden Aydın, şöyle devam etti: "Herhangi bir siyasi partiyle ilişkisi olmayan bilim insanları Kanal İstanbul Projesi'nin uygun olmadığını söyledi. Felakete varan sorunlara yol açacağını söylediler. Bu yüzden kaygılıyız. Projenin uygulanması durumunda oradaki insanların çok büyük bir sorunla karşı karşıya gelmesinden kaygılıyız. İstanbul'un kentsel dönüşüm adı altında maruz kaldığı sorunları biliyoruz."

'DİLEKÇE BAŞVURULARININ SON GÜNÜ MÜCADELEMİZ BAŞLIYOR'
Kanal İstanbul Projesi'nin çok büyük toplumsal, ekolojik yıkımlara, felakete yol açacağını yineleyen Aydın, İstanbul'un bir deprem gerçeği olduğunu hatırlattı. İktidara seslenen Aydın, Kanal İstanbul Projesi yerine kentin deprem, trafik, okul, hastane sorunlarının çözülmesini istedi. İstanbulluların taleplerinin bu olduğunu vurgulayan Aydın, HDK olarak tüm demokratik fiili meşru haklarını kullanacaklarını dile getirdi. Perşembe günü itiraz için son gün olduğunu hatırlatan Aydın, Perşembe günü saat 17.00'da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde açıklama yapacaklarını duyurdu. Aydın, "Dilekçe ile başvuruların bittiği gün Kanal İstanbul Projesi'ni durdurma mücadelemize başlayacağız" dedi.

ÜSTÜN: BU SİYASİ PROJE SERMAYEYE YENİ BİR ALAN AÇMAKTIR
HDK Ekoloji Komisyonu'ndan Beyza Üstün de Kanal İstanbul Projesi'nin ayrıntılarını aktardı. Projenin sadece İstanbul'u değil bütün yaşamı baştan sona etkileyecek bir katliam projesi olduğunun altını çizen Üstün, "2011'in Nisan ayının sonuna doğru ilk kez dile getirildiğinde Erdoğan bunu ısrarla yapacağını söyledi. Yapacağı bir kanal açmaktan öte, bütün bölgeyi yeni şehir rezervi yapmaya dönüktü. Bir sürü yeni yasalar yaptılar, üst ölçüm plan değişikliği yapıldı. Küçükçekmece Lagun havzası dediğimiz alanın tamamı Kuzey Ormanları, kuzey sulak alanlarnın yeni bir İstanbul'a dönüşümü. 3. Havaalanı projesi bunun bir parçasıydı. Bu bölgenin birlikte pazarlandığını göreceksiniz, özellikle pazarlanmak kelimesini kullanıyorum. Bu siyasi proje sermayeye yeni bir alan açmaktır" dedi.

Üstün, 2008 krizinden sonra hükümetin doğayı enerji, maden şirketlerine devretme stratejisinde ciddi tıkanma yaşadığını, Kanal İstanbul Projesi ile sermayeye yeni bir dolanım alanı sunduğuna dikkat çekti. 

'BU YENİ BİR KATLİAM PROJESİDİR'
Üstün, şunları söyledi: "O bölgeye giderseniz nasıl şehrin dönüştüğüne gözlerinizle tanıklık edeceksiniz. Bu siyasi bir saldırıdır, teknik olarak da Küçükçekmece Lagunu dünyanın ender lagunlarındandır. Gemi gireceği şekilde lagunun içini kazıyarak, Sazlıdere'yi genişleterek boydan boya geçecekler. Terkos gölünün birazcık yakınından karayı tamamen deşerek Karadeniz'e geçmeyi planlıyorlar. Bütün Trakya'daki yer altı ve yer üstü dahil her şeyi yeniden yapılandırıyorlar. Ekosistem çökecek! Tuzlu suyun yer altı katmanlarından yer altı suları tuzlanacak. Suların taşındığı bütün toprakların tuzlanması tam bir yıkımdır. Geri döndürmek mümkün değildir, iyileştirmek mümkün değildir.

"Tonlarca hafriyat Karadeniz ve Marmara canlı yaşamı için ölüm demek. Lagun Marmara balıklarının ölümü demektir. Orada özellikle kuzey kısımda tarım alanları var, öncelikle onlar etkilenecek, yapılaşmayla tarım alanları dönüşecek. Uzun erimli tuzlanmadan dolayı ne Trakya ne de Kuzey'de tarım yapılamayacak. Denizlerin çölleşmesiyle deniz canlılarının yaşamı sona erecek. Bu geri dönüşümsüz bir katliam projesidir. Orada yaşayan halkların barınması mümkün değil. Demografik yapı değişecek. Sur'un Cizre'nin demografik dönüşümüne tanıklık ettik. Hasankeyf'e yaptıklarını gördük. Bu iki projenin hiçbir farkı yok. Kanal İstanbul'a yeni şehir rezerv çalışmalarına karşı durmak bu topraklarda yaşayanların değil tüm insanların görevidir. Bu katliam durmazsa etkileri gittikçe yayılacak. Tüm halkları, bu siyasi dayatmayı durdurmaya, dayanışmaya davet ediyoruz."

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı ise Kanal İstanbul Projesi'ne karşı sokakta, aktif muhalefet edeceklerinin altını çizdi. AKP'nin ömrünün on yıllarca sürme ihtimali olan projenin hayata geçişine yetmeyeceğini kaydeden Avcı, ülke ekonomisinin de projeyi kaldıramayacağını söyledi. Avcı, "Bu tarihin en büyük site ve rant projesidir. Bütün bir kenti neredeyse kapsayan çok büyük bir müteahitlik projesidir" dedi, direneceklerinin altını çizdi.