27 Eylül 2024 Cuma

HDK: Rahip Aho'nun tertemiz kalbine itimadımız tam!

HDK, Rahip Aho'nun tutuklanmasına tepki gösterdi, "Yıllardır inzivada yaşayan bir rahibin, 1915'ti, Seyfo'ydu, sürgünlerdi derken köyünde 10-15 kişilik bir cemaati kalmış bir rahibin Türkiye'ye 'zarar vermesi' mümkün müydü" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi, Mor Yakup Kilisesi Rahibi Sefer Bileçen'in (Rahip Aho) tutuklanmasıyla ilgili olarak açıklama yaptı. "Rahip Aho'nun tertemiz kalbine itimadımız tam" diyen HDK, rahibin derhal serbest bırakılmasını istedi.

"Mardin Nusaybin'de Mor Yakup Kilisesi Rahibi Sefer Bileçen (Rahip Aho) ve 8 kişinin Terörle Mücadele ekipleri tarafından gözaltına alınması şaşkınlık yarattı. Yıllardır inzivada yaşayan bir rahibin, 1915'ti, Seyfo'ydu, sürgünlerdi derken köyünde 10-15 kişilik bir cemaati kalmış bir rahibin Türkiye'ye 'zarar vermesi' mümkün müydü!" diyen HDK, "24 saatlik avukat görüş yasağı sürerken, Rahip Aho'nun 'her şeye rağmen' serbest bırakılacağını düşünenler, maalesef yanıldılar. İstanbul gibi bir metropolü ve ailesinin sunduğu olanakları reddedip Bagok Dağı eteklerinde inzivaya çekilmiş Rahip Aho, tutuklandı!" ifadelerini kullandı.

İtirafçılar üzerinden hazırlanan komplolara dikkat çeken HDK, "Acılı tarihimizi referans alırsak gün gibi oraya çıkıyor ki bu operasyonlar, yurduna, topraklarına geri dönmek, kendi vatanında yaşamak isteyen Süryanileri korkutmak, sindirmek için yapılıyor. Rahip Aho'yu tutuklayanlar, bambaşka bir yaşam sürmek varken kendini insanlara yardım etmeye adamasına, dinine, inançlarına, ibadet hakkına saygı duymayanlardır. Bu ülke bir halklar bahçesi olabilecekken her şehrini ayrı ayrı cehenneme çevirmeye ant içmiş, tekçi zihniyetlerdir" dedi.

"Bütün bu operasyonlar, bölgenin insansızlaştırılması politikasının hayata geçirilmesi için yürütülmektedir. Batman'da topraklarına dönmek isteyen Ezidilerin dövülmesi ve  yurt dışına gitmek zorunda kalmaları ile Süryani rahibin tutuklanması, aynı tekçi zihniyetin sonucudur" tespitinde bulunan HDK, "Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Meclisi olarak tertemiz kalbine, kardeşlik ülküsüne itimat ettiğimiz Rahip Aho'nun derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" çağrısında bulundu.