27 Eylül 2024 Cuma

Hatay'a hala sahra hastanesi kurulmadı

SES’in açıklamasına göre, Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi kullanılamaz durumda ve kente hala bir sahra hastanesi kurulmadı. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerine ilişkin bir rapor yayınladı.
Buna göre hastanelerdeki durum şöyle: 

DİYARBAKIR: Sağlık hizmetleri yürütülüyor. İl sağlık afet durumunu kendi imkânlarıyla karşılayacak kapasitede. Depremden etkilenen yakın illerden sevkler ile hastalar getiriliyor. Arama çalışmaları yetersiz.

URFA: Sağlık hizmetleri tüm basamaklarda yürütülüyor. İlin kendi sağlık organizasyonu şu an için yeterli ancak Adıyaman’dan ciddi-multiple travması olan insanlar kendi imkânları ile geldikleri için hastanelerde her an hekim ihtiyacı doğabilir. Branş değerlendirmesi yapılarak, eksik olan alanların tamamlanması ihtiyaç olarak duruyor.

ADANA: Sağlık hizmetleri yürütülüyor ancak bir kaos hali hakim. Depremden etkilenen diğer illerden sevkler yapılıyor. Sağlık çalışanları tükenmeye başladı. Şimdiye kadar mevcut sağlıkçılar ile sürdürüldü ancak artık yeni özellikle hemşire görevlendirmesine ihtiyaç var. Malzeme sıkıntısı da başladı.

MALATYA: (Merkez) AFAD organizasyonunda eksiklikler olduğu, dışarıdan sağlıkçı görevlendirmeleri yapıldığı belirtildi. Aktif çalışan hastanelerin mevcut olduğu fakat hastanelerde kırılma, dökülme ve artçı sarsıntılardan dolayı güvenli olmadıkları kaygısı oldukça yüksek.   İhtiyaç halinde il dışına sevklerin yapıldığı, mayii sıkıntısı olduğu belirtildi. 

HATAY:

Mustafa Kemal Üniversitesi: Görevlendirilen sağlıkçılar var. Anestezi, Ortopedi uzmanı, ameliyathane hemşiresi ihtiyacı var. Tıbbi malzeme kısıtlı. Hastanenin yalnızca bir kısmı kullanılabiliyor. Diğer yarısı kullanılamaz durumda. Sahra Hastanesi kurulmadı. En büyük sorun organizasyon sorunu. 

Dörtyol Hastanesi: Organizasyon kuruldu. Sağlık çalışanı sayısı yeterli. Ameliyatlar devam ediyor. Kurtarma çalışmaları geç başladığı için vaka sayısı son saatlerde daha çok arttı.

Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi: Hastane kullanılamaz durumda. Sağlıkçı sayısı yeterli. Yıkılan hastaneye giren sağlıkçıların aldığı malzemeler ile sağlık hizmeti sunuluyor. Çadırlar kuruldu ancak altyapısı yok. İlk müdahale sonrası yaralılar sevk ediliyor. Organizasyon eksikliği en önemli sorun.

Samandağ: 112’de geniş bir alanda hastalar karşılanıyor. Bugün sabaha karşı AFAD’ın geldiğini, dün tek uzman ile çalışılmış görevlendirmeler sabah gitmiş. Sağlık çalışanı sayısı şimdilik yeterli. Tıbbi malzemeler bitmek üzere. Ciddi bir beslenme, barınma, ısınma problemi mevcut.

MARAŞ:
Sütçü İmam Üniversite Hastanesi: Hastane binasında sağlık hizmeti sunuluyor. Tıbbi malzeme eksikliğinin bir kısmı giderilmiş, kalanların AFAD tarafından sağlanacağı bilgisi verilmiş. Temizlik personeli ve hemşire ihtiyacı mevcut. Organizasyon sorunu mevcut. 

Necip Fazıl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi: Hastane kullanılıyor. Şimdilik sağlıkçı sayısı-tıbbi malzeme yeterli. Organizasyon yok. 

Pazarcık: Yalnızca sevk işlemi yapılabiliyor. 

Elbistan: Elbistan Devlet Hastanesi’nde acil servis faaliyetteydi. Dışarıdan hiçbir takviye gelmemişti ve yüzlerce yaralıya hastane personeli hizmet vermeye çalıştı. Yaklaşık olarak 25-26 saat aralıksız çalışmışlardı.

ADIYAMAN

Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi: Hastanede çatlaklar mevcut, çadır kurulmadı henüz. Bir spor salonu ayarlanmış ancak ısıtma yok, yiyecek yok. Ameliyathane bugün açıldı ancak yalnız iki odası açık. Tüm servisler kapalıydı, birkaç servis açılabildi. Sağlıkçı ihtiyacı yok. Mayii, satürasyon cihazı, sodyum bikarbonat, kalsiyum, tetanos aşısı eksikliği mevcut. 

Çocuk ve Kadın Doğum Hastanesi: Çalışmıyor.

İki özel hastane kapatıldı.

Gölcük: Yalnızca sevk işlemi yapılıyor.

Kahta Devlet Hastanesi: Yalnızca ilk müdahale yapılıyor. Yaralılar sevk ediliyor.