27 Eylül 2024 Cuma

'Hasta tutsaklara çifte standarda son verilsin'

Hasta tutsakların serbest bırakılmasını isteyen insan hakları savunucuları ve tutsak yakınları, İstanbul, İzmir ve Ankara'da yaptıkları eylemlerde Sivas katliamı hükümlüsünün Cumhurbaşkanı tarafından serbest bırakılmasına tepki gösterdi, hasta tutsaklara çifte standarda son verilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu tarafından gerçekleştirilen F Oturmasının 410. haftasında, epilepsi hastası Veli İlhan Özdemir'in serbest bırakılması istendi. "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" pankartının açıldığı eylemde, Elazığ depreminde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dilendi.

Galatasaray Meydanının yasaklı olması nedeniyle İHD İstanbul Şube binası önünde yapılan açıklamada konuşan Taylan Berkin, meydana gelen depremde bile ayrımcılık yapıldığını hatırlatarak, "Yasa hak-hukuk bir yana insani yardım konusunda bile bu denli ayrımcı davranan yetkililer, hapishaneler ve mahpuslar konusunda tam bir keyfi tutuma sahip" dedi. Berkin, "Depremde Adıyaman Hapishanesi hasar gördü. Artçı depremler sürekli olmasına rağmen mahpuslar ancak 2 gün sonra başka hapishanelere sevk edildiler. Bu durum bile mevcut iktidarın yaşamı korumak yerine kader ve tevekküle havale ederek ölümleri meşrulaştırmaya çalıştığının bir göstergesidir. Biz insan hakları savunucuları yaşamı savunmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

'3 YIL DAHA BU EZİYETE DAYANAMAZ'
Hasta mahpus Veli İlhan Özdemir'in durumu hakkında bilgi veren Berkin, şunları söyledi:

"1981 doğumlu Veli İlhan Özdemir,  2015 yılında tutuklanarak önce Ağrı T Tipine 3 ay sonra da Erzurum Oltu T Tipi Kapalı Hapishanesine götürülür. 14 ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilir. 2 Ocak 2017 tarihinde ağır bir trafik kazası geçirir. Erzurum Bölge Hastanesinde beyninden ameliyat olur, platin takılır. Kaza nedeniyle vücudunun sol tarafı felç olan V.İlhan Özdemir'e Doğubeyazıt Hastanesi tarafından %85 felç raporu verilir. Fizik tedaviye başlanır ve gözle görülür bir ilerleme sağlanırken, 12 Ekim 2018 tarihinde devam eden davadan hapis cezası verildiği için yeniden tutuklanarak Ağrı/Patnos L Tipi Hapishanesine götürülür. Ağrı Hastanesine bağlı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 'kalabalık ortamda kalamaz, uzun yol gidemez' raporuna rağmen,onlarca insanla birlikte sağlık ve temizlik açısından olduğu kadar sık sık epilepsi ve buna bağlı sinir krizleri geçiren mahpusun yaşam hakkı risk altındadır."

Veli İlhan Özdemir'in eşiyle telefonla görüştüklerini aktaran Berkin, "Sürekli ilaç kullanarak ve diğer mahpusların yardım ve desteği ile yaşamaya çalışan V.İlhan Özdemir'in yaklaşık 3 yıl daha bu eziyet ve işkenceye dayanamayacağını belirten eşi, sağlık koşulları dikkate alınarak bir an evvel hapishaneden çıkartılmasını istemektedir" şeklinde konuştu.

'AYRIMCILIĞA SON VERİLSİN'
Sivas katliamı hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç'ın "sağlık sorunları" gerekçesiyle Cumhurbaşkanı tarafından affedilmesini hatırlatan Berkin, "Oysa aylarca kelepçeli ve yatağa bağlı bir halde yaşam mücadelesi veren birçok politik mahpus bu haktan yararlandırılmamaktadır. Biz insan hakları savunucuları olarak, Veli İlhan Özdemir'in kendi ihtiyaçlarını dahi karşılayamazken ve sürekli epilepsi nöbetleriyle yaşam mücadelesi veren bir insanın hapishane koşullarında tutulmasının işkence olduğuna inanıyoruz. Bu işkenceye ve iktidarın çifte standardına son verilsin, Veli İlhan Özdemir ve onun durumunda olan binlerce hasta mahpus serbest bırakılsın" şeklinde konuştu.

9 AY BOYUNCA TEDAVİ EDİLMEDİ
İHD İzmir Şubesi üyeleri de hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek ve serbest bırakılmaları talebiyle Konak'ta bulunan Başbakanlık binası önünde açıklama yaptı. 
 
Açıklamada, "Susma, suça ortak olma ölüyorlar" ve "Ağır hasta mahpuslar ölüyorlar" yazılı pankartlarının açıldı. Ege Tutuklu Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER), Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Örgütü, Barış Anneleri Meclisi'nin katıldığı açıklamada kolon kanseri Devrim Ayık'ın durumuna dikkat çekildi. 

İHD Şube yöneticisi Ahmet Çiçek, Ayık'ın tutuklanmadan önce ameliyat odluğunu ve bağırsaklarının bir bölümünün alındığını belirterek, tutuklanması ardından cezaevi koşullarından dolayı hastalığının tekrar nüksettiğini söyledi. Ayık'ın ikinci bir ameliyat geçirmesi ardından hastanede tedavisi devam ederken İzmir Kırıklar Cezaevi'nden Antalya L Tipi Cezaevi'ne sevk edildiğini ve burada 9 ay boyunca tedavi yapılmadığını söyleyen Çiçek, "Yüzde 76 engelli Devrim Ayık, tahliye edildikten sonra, hastalığında, hapishanede kalabilmesine dair ne gibi bir gelişme olmuştur ki tutuklanmıştır. Doktorlar neden Devrim'in hangi suçtan tutuklandığını merak etmektedir. Doktor için suçun veya suçlunun niteliği değil, hastalığı önemli olmalıdır. Doktorlar, Devrim'in yatırılması gerektiğini söylemiş olmasına rağmen neden, komutanın söyleminden sonra, hemen çıkışı verilip hapishaneye götürülmüştür. Kendisi hapishanede olmasına ve davanın düşürülmesine rağmen Devrim neden tekrar tutuklanmıştır? Yetkililer, Devrim Ayık'ın ölmesini mi beklemektedir? Biz insan hakları savunucuları Devrim Ayık'ın yaşayacağı tüm sonuçlardan yetkililer ve iktidarın sorumlu olacağını ve bu süreci yakından takip edeceğimizi kamuoyuna ve yetkililere duyuruyoruz" dedi.

'YÜZLERCE AĞIR HASTA NEDEN BIRAKILMIYOR?'
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 282'inci haftasında İHD Ankara Şube önünde bir araya geldi. Eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, geçtiğimiz hafta Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde mide kanaması geçiren ancak götürüldüğü hastanede "yer olmadığı" gerekçesiyle geri gönderilen tutuklu Hüseyin Polat'ın ölümüne dikkat çekerek, "Yüzlerce hasta mahpus cezaevinde ölümün kıyısında iken hala cezaevlerinde tutuluyor. Bir elin parmaklarını geçmeyen mahpuslar ya ölümün kıyısına geldiklerinde bırakılıyor ya da kısa bir süreliğine cezası erteleniyor. Ama yalnızca kısa süreliğine infazları erteleniyor. Bunların büyük bir kısmı cezaevinden çıktıktan sonra yaşamını yitiriyor" diye konuştu.
 
Çevirmen, Sivas katliamı hükümlülerinden Ahmet Turan Kılıç'ın da Cumhurbaşkanlığı affı ile serbest bırakıldığını belirterek, "Neden Ahmet Turan Kılıç af ile bırakılıyor da, yüzlerce ağır hasta ve yaşlı infazında ertelenme bile yapılamıyor?" diye sordu.
 
Ankara'da da Antalya L Tipi Kapalı Cezaevinde kalan hasta tutuklu gazeteci Devrim Ayık'ın durumuna dikkati çekti.

Çevirmen, "Tüm bu sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye ve ağır hasta mahpuslar serbest bırakılıncaya kadar dile getirmeye, çözüm talep etmeye kesintisiz olarak devam edeceğiz" dedi.