27 Eylül 2024 Cuma

'Hasta tutsaklar serbest bırakılsın'

İstanbul, İzmir ve Ankara'da yan yana gelen tutsak yakınları hasta tutsakların durumuna dikkat çekti ve tahliye edilmelerini talep etti.

Hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşmak için İstanbul, İzmir ve Ankara'da yan yana gelen tutsak yakınları ve hak savunucuları, tüm ağır hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 570'inci F oturmasını Taksim'de bulunan dernek binası önünde düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu'nun da katıldığı basın açıklamasında, "Hasta tutsak Cemil Erdem serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" pankartları açıldı. 

Basın açıklamasını okuyan Meryem Bars, Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesinde tutulan 27 yıllık ağır hasta tutsak Cemil Erdem'in durumunu kamuoyuyla paylaştı.

73 yaşındaki Cemil Erdem'in gırtlak kanseri, diyabet, reflü, nefes darlığı ve yüksek tansiyon, yüksek kolesterol hastalıkları olduğunu ifade eden Bars, Erdem'in hastalıklarının yanı sıra yaşlılığı nedeniyle yaşamını tek başına idame ettiremediğini vurguladı.

6 yıl önce gırtlak kanserine ilişkin ameliyat geçiren Erdem'in ses tellerinde oluşan hasar nedeniyle konuşamadığına dikkat çeken Bars, bu nedenle Erdem'in daha çok içe kapandığına ve psikolojik sorunlar yaşadığına işaret etti. Erdem'in sağlık sorunlarının giderek ağırlaşmasına rağmen kendisine "Hapishanede kalabilir" raporu verildiğini aktaran Bars, Erdem'in koğuş arkadaşları sayesinde yaşamını sürdürdüğünün altını çizdi.

"73 yaşındaki ağır hasta mahpus Cemil Erdem'in halen hapiste tutulması sağlık ve yaşam hakkına ağır tehdit oluşturmaktadır" diyen Bars, Erdem ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganlarıyla son buldu.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi, eylemlerinin 270'inci haftasında eski Sümerbank önünde toplandı. "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Ahmet Çiçek okudu.

Maraş merkezli depremlerin ilk anından itibaren bölge hapishanelerinde de birçok sorun ortaya çıktığına işaret eden Çiçek, Maraş'ta bulunan Türkoğlu 2 No'lu T Tipi Hapishanesinde depreme yakalanan ve Manavgat S Tipi Hapishanesine sevk edilen hasta tutsak Mustafa Oğuz'un durumunu paylaştı.

58 yaşındaki Mustafa Oğuz'un 30 yıldır ileri derecede bel romatizması hastası olduğunu kaydeden Çiçek, Oğuz'un tutsak olduğu sürede tüberküloz geçirdiğini de aktardı. Oğuz'un hastalığının ilerlemesi nedeniyle tek başına yaşamını idame ettiremediğini ifade eden Çiçek, Oğuz'un düzenli olarak tedavisine devam edemediğinin de altını çizdi.

Oğuz'un Manavgat S Tipi'ne 22 saat süren bir yolculukla sevk edildiğini ve bu yüzden hastalığının kötüleşerek kanama gerçekleştiğini dile getiren Çiçek, şöyle devam etti: "Mustafa Oğuz, 20 Ocak 2023 tahliye günü iken tahliye edilmemiştir. Bu duruma itiraz edilmiştir. Deprem nedeniyle götürüldüğü hapishaneden de evrakların halen gelmediği söylenmiştir. Oğuz'un fazladan hapishanede tutulması hem var olan hastalıklarını hem de psikolojisini olumsuz yönde etkileyeceği için Mustafa Oğuz, derhal serbest bırakılmalıdır. Biz insan hakları savunucuları Mustafa Oğuz'un ve tüm hasta mahpusların durumlarını gündemde tutmaya ve onların sesi olmaya devam edeceğiz."

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 442'nci haftasında İHD Ankara Şubesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut okudu.

Erzurum H Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 82 yaşındaki ağır hasta tutsak Hüseyin Ortaç'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Turgut, 2 yıldır tutsak olan Ortaç'ın sürekli farklı hapishanelere sevk edilmesine ve ailesinden uzak yerlere gönderilmesine tepki gösterdi.

Ortaç'ın çok sayıda sağlık sorunu olduğuna işaret eden Turgut, bu sorunların tutsaklık süresinde daha da ilerlediğinin altını çizdi. Turgut, Ortaç'ın akciğerlerinde kitle tespit edildiğini ifade ederek, nefes almakta zorlandığını ve çok öksürdüğünü aktardı. 

Ortaç'ın yaşamını tek başına idame ettiremediğini kaydeden Turgut, "Hüseyin Ortaç'ın ilerlemiş olan yaşı, ağır hastalıkları ve kendine bakamayacak durumda olması göz önüne alınarak bir an önce tahliyesi sağlanmalıdır. Bu süre içerisinde de ailesine yakın bir hapishaneye gönderilme talebi de karşılanmalıdır" ifadelerini kullandı.