29 Eylül 2024 Pazar

Hasta tutsak Ufuk Keskin için tahliye çağrısı

İHD İstanbul Şubesi 549'uncu F oturmasında hasta tutsak Ufuk Keskin'in durumunu kamuoyuyla paylaşarak, derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, şube binası önünde gerçekleşen 549'uncu "F Oturumu" eyleminde Şakran 1 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde tutulan Ufuk Keskin'in durumuna dikkat çekti.

"Hasta mahpus Özgür Ufuk Keskin serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellemez" pankartları açılan eylemde açıklamayı İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Hasta tutsakların durumunun giderek ağırlaştığını ve ölümlerin arttığını belirten Yoleri, keyfi uygulamalar ve tecritle hapishanelerin tutsaklar için mezar haline getirildiğini vurguladı. Tutsakların birbirine selam vermesinin bile disiplin cezasına gerekçe yapıldığına dikkat çeken Yoleri, "Cezaevi yönetimleri devam ettirdikleri bu tutumları ile ‘yasa benim' diyerek, tutukluları her açıdan yalıtmaya, tecrit etmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Ufuk Keskin'in Tip1 diyabet, çölyak, dermatis hipotifermis, laktoz alerjisi, fıtık, raynoud fenomeni, gastrit, diş ve böbrek hastalıkları olduğunu belirten Yoleri, Keskin'in 1998'den bu yana tutsak olduğunu ve bu süre zarfında 18 kez sürgün edildiğini kaydetti. Hapishanede gerekli tedaviyi göremediği için Keskin'in hastalıklarının hızla ilerleyerek yaşamını tehdit eden bir noktaya geldiğini vurgulayan Yoleri, diyet besinlerin Keskin'e verilmediğini aktardı.

Keskin'in hastalıklarından dolayı ağzında hiç diş kalmadığını söyleyen Yoleri, Keskin'in Adalet Bakanlığı'na dilekçe verdiğini ve bakanlığın derhal hastaneye götürülmesi gerektiğini kaydetti. Ancak buna rağmen Keskin'e gerekli tedavi sağlanmadığını ifade eden Yoleri, araç veya benzin olmadığı gibi bahanelerle Keskin'in hastane sevklerinin yapılmadığını dile getirdi.

Hapishane koşullarında Keskin'in gerekli bakım ve tedaviyi görmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Yoleri, Keskin başta olmak üzere tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Eylem boyunca, "İnsan haklarıyla insandır", "Tedavi haktır engellenemez", "Ufuk Keskin serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganları atıldı.