29 Eylül 2024 Pazar

Hasta tutsak Soydan Akay'ın tedavisi dışarıda sürdürülmeli

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 27 yıldır tutuklu bulunan ve hasta tutsak Soydan Akay'ın durumuna dikkat çekti. Açıklamada, Akay'ın infazının ertelenerek tedavisinin dışarıda devam ettirilmesi istendi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 299. hafta açıklamasında Silivri 9 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde kalan hasta tutsak Soydan Akay'ın durumuna dikkat çekti.

46 yaşında olan Soydan Akay'ın 27 yıldır hapishanede olduğu kaydedilen açıklamada, "Hepatit-B ve Eklem Romatizması hastalığı bulunmaktadır. Bu hastalıklarının yanı sıra Soydan Akay'a 2018 yılında prostat kanseri teşhisi konulmuştur. Geciken tedavi sürecinden sonra 02.03.2020 tarihinde itibaren Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniğinde ışın tedavisi başlatılmıştır" denildi.

Prostat tümörünün yanında Hepatit-B hastalığı ve eklem romatizması da olan Soydan Akay'ın zaman zaman kalp spazmı geçirdiği belirtilen açıklamada, Akay'ın tek kişilik hücrede kaldığı kaydedildi. Açıklamada, Akay'ın mektuplarına ve fakslarına el konulduğu, resmi kurumlara göndermek istediği dilekçelerin muhataplarına ulaştırılmadığı belirtildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Soydan Akay'ın hastalıklarından dolayı daha kalabalık ve arkadaşlarının olduğu bir koğuşa alınmalı, tedavisi için tüm gerekli olan yaşam koşulları uygun bir şekilde oluşturulmalı, iletişim hakkının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Ayrıca Covid-19 gibi dünyada pandemi olarak ilan edilen salgınında ciddi risk olduğu düşünüldüğünde ve ağır hastalıkları da göz önüne alındığında infazı ertelenerek dışarıda daha sağlıklı koşullarda tedavisi yapılmalıdır."