29 Eylül 2024 Pazar

Hasta tutsak Filiz: Hayati tehlikem üst düzeyde

Mehmet Salih Filiz, 23 yaşında. 17 yaşından beri tutuklu olan Filiz’in, bağırsak kanseri, chron, mide ülseri, gastrit, sinüzit, nefes darlığı, omurilik kemik erimesi ve verem gibi bir çok hastalığı var.  Filiz’in kanser nedeniyle düzenli yapılması gereken iğnesi yapılamıyor, ilaçlarının çoğu ise "bulunamadığı" gerekçesi ile verilmiyor. Gönderdiği mektupta durumunu aktaran Filiz, salgın nedeniyle de "Hayati tehlikem üst düzeyde" dedi.

Koronavirüs (Covid -19) salgını hapishanelerde hasta tutsaklar başta olmak üzere tüm tutsaklar bakımından hayati risk oluşturuyor. Bu hasta tutsaklardan biri de İzmir Ödemiş T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan, kalın bağırsak kanseri, kemik erimesi ve tüberküloz başta olmak üzere bir dizi hastalığı bulunan 23 yaşındaki Mehmet Salih Filiz. Filiz, sağlık durumunun ağırlaştığını belirterek, "Hayati tehlikem en üst düzeyde" dedi.

Gönderdiği mektupta sağlık durumunun kötüye gittiğini belirten Filiz, Sağlık ve Adalet bakanlıklarının yaptığı açıklamalarda, salgının yaşlı ve kronik hastalıkları olanlar başta olmak üzere tüm insanlar bakımından büyük risk taşıdığına dikkat çektiğini hatırlattı.

KANSER, ÜLSER, KEMİK ERİMESİ, VEREM...
Filiz, mektubunda şunları kaydetti:

"Ben sadece kronik ve ağır hastalıkları bulunan hastalardan bir tanesiyim. Bağırsak kanseri, chron, mide ülseri, gastrit, sinüzit, nefes darlığı, T1 ve omurilik kemik erimesi, vücut tutulma ve uyuşması, artrit ve verem tedavileri görmekte, bu rahatsızlıklar ile her gün aşırı sancı, kanama, direnç düşümü, baş dönmesi, göz kararması gibi durumlar yaşamaktayım.

İLAÇLARIMIN ÇOĞU 'BULUNMADIĞI' GEREKÇESİYLE VERİLMİYOR
"Sağlık Kurulu raporu ile diyet, sürekli kontrol ve ilaçlarının temini ile uzmanlarının ve polikliniklerinin bulunduğu (gastroenteroloji ve romatoloji) bir merkezde bulundurulmam gerektiği belirtilmiştir. Fakat ilaçlarımın birçoğu defalarca 'bulunmadığı' gerekçesiyle verilmemekte, yine 2018'de düzenlenen cezaevinde kalmanın şartlarından biri olan diyet yemek (özel) listeme şu ana kadar uyulmamıştır. Ayrıca bu merkezde (Ödemiş'te) gastroenteroloji polikliniği var ancak hizmet verememekte olup, romatoloji polikliniği ise bulunmamaktadır.

'SALGIN NEDENİYLE KONTROLLERİM YAPILMIYOR'
"Ben neredeyse iki üç günde bir aşırı kanama ve sancılar ile acile kaldırılan bir hastayım. Fakat bu salgın ile birlikte ne sürekli kontrollerim gerçekleştirilmekte (ki 24.12.2019 tarihinde Antalya L Tipi Cezaevinden buraya sürgün edildiğimden bu yana kontrolüm gerçekleştirilmemiştir), ne de acil durumlarımda acile götürülmekteyim. Yine bu hastalığımın yayılmaması için Amgevita adlı 14 günde bir kullandığım iğnemin kan sonuçlarım incelenerek devam edeceği belirtilmişti. Fakat artık hastane sevklerimin de iptal edilmesiyle birlikte iğnelerimi de yapamıyorum.

'KULLANMAK ZORUNDA OLDUĞUM MAMALAR BULUNMUYOR, REVİRE ÇIKARILMIYORUM'
"Yine mama ile beslendiğimden dolayı mamalarım ya eksik ya da birebir kullandığım mamalar bulunmamaktadır. Yine revire dahi salgın nedeniyle çıkarılmamaktayım. Ayrıca hastaneye/acile götürülmem dahilinde 14 gün karantinada kalma riskim bulunduğundan acile gidememekteyim.

'HAYATİ TEHLİKEM ÜST DÜZEYDE'
"Talep ettiğim dezenfektan, eldiven, maske gibi ihtiyaçlarım karşılanmamaktadır. Açıkçası hayati tehlikemin en üst düzeyde olduğunu belirtebilirim. Her ne kadar hukuken özgürlüğüm kısıtlanmış olsa da yaşama hakkı evrensel bir haktır ve sosyal devletlerce güvence altına alınmıştır. Her birey gibi hayatımın ve sağlığımın devletin güvencesinde olduğunu belirtmek istiyorum."

Salgın nedeniyle sağlığının kötüleştiğini ve tedavi koşullarının da kalmadığını vurgulayan Filiz, İHD başta olmak üzere ilgili tüm kurumlardan hukuki destek talebinde bulundu. Filiz, tüm kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yaptı.

ŞEHMUZ FİLİZ: KARDEŞİM BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILSIN
Mehmet Salih Filiz'in kardeşi Şehmuz Filiz, "Sağlık durumu iyi değil, kaygılıyız" dedi.

Kardeşinin Antalya L Tipi Hapishanesi'nden Ödemiş T Tipi Hapishanesi'ne hukuksuz bir şekilde sürgün edildiğini aktaran Şehmuz Filiz, şunları söyledi: “Antalya'dayken doktorlar kalın bağırsak kanseri nedeni ile düzenli yapması gereken bir iğne verdiler. Ödemiş'e sürgün edildiğinden beri bu iğne yapılamıyor. Cezaevi yönetimi Ödemiş'de bir hastaneye götürmek istiyor ama kardeşim istemiyor çünkü bu iğneyi yapabilecek doktorların ve yeterli donanımda polikliniğin olmadığını belirtiyor. Bir de salgın nedeniyle 14 gün hapishanede karantinada tutulacak, hastaneden getirildikten sonra. Ama kardeşimin çok yoğun makat kanamaları oluyor ve sık sık baygınlık geçiriyor. Karantina onun için tehlikeli. Bayıldığında gardiyanlara ulaşamayabilir, yaşamı tehlikeye girer. İzmir merkezde bir hastaneye götürülmesini istiyoruz" dedi.

Hapishane ortamının kardeşinin sağlık durumunu daha da kötüleştirdiğini vurgulayan Şehmuz Filiz, defalarca tahliyesi için başvuru yaptıklarını ancak sonuç alınmadığını hatırlattı. Filiz, "Kardeşim 17 yaşından beri cezaevinde, şimdi 23 yaşında. Yaşamı tehlikede, bir an önce serbest bırakılarak tedavisinin sağlanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.