29 Eylül 2024 Pazar

Hasta tutsak Demir'in ameliyatı için sevk edilmesi çağrısı

Acil ameliyat edilmesi gereken hasta tutsak Yıldırım Demir'in durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, "Ameliyatı için sevki gerçekleştirilmeli ve bu süreçte hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek düzeyde hastalıkları için Adli Tıp Kurumu'na tekrar sevki yapılmalı ve daha sağlıklı koşullarda tedavilerinin yapılması için tahliyesi sağlanmalıdır" dedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerin 422.'sinde İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez ve hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eyleme çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı. Açıklamada, Bolu F Tipi Hapishanesinde tutsak hasta tutuklu Yıldırım Demir'in durumuna dikkat çekildi.

Açıklamada konuşan İHD Ankara Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Ümit Can Akbulut, Demir'in 1996 yılından bu yana hapishanede bulunduğunu bu süre zarfında birçok sağlık sorunu yaşadığını, en büyük sorunun da gözlerinde yaşandığını aktardı. Mektup gönderen Demir'in sağ gözünün yüzde 95 seviyesinde görmediğini ve tedavisinin yapılmadığını yazdığını dile getiren Akbulut, "Sol gözden 3 yıl önce katarakt ameliyatı olmuş, sol göz merceğinde kirlenme olduğu için doktor tarafından lazerle temizlenmesi gerektiğini belirtmiş, daha sonra kontrole gittiğinde başka bir doktor tarafından gerek yoktur denilerek geri gönderilmiştir. Her kontrole gittiğinde suni gözyaşı damlası verilerek hapishaneye geri gönderilmektedir. Bugüne kadar göz için toplam 6 kez anjiyo olmuştur. Son olarak ailesinin vermiş olduğu bilgiye göre; kendi yaşamını idame ettirmekte güçlü çektiği, Ankara'ya acil ameliyat olması için sevkinin çıktığı, ameliyat edilmezse gözünü kaybedebileceği, ilaçlarının ücretli olduğu, kabul etmesine rağmen ameliyat için götürülmediği aktarılmıştır" dedi.

Göz hastalıkları dışında Demir'in kronik bronşit hastalığı, midesinde reflü, gastrit ve ülser hastalıklarının bulunduğunu ve iki kere mide kanaması geçirdiği bilgisini veren Akbulut, "Kendisine verilen yiyeceklerin besin değeri çok düşük ve yenilemeyecek durumdadır. İrritabl bağırsak sendromu hastalığıyla iç hemoroid rahatsızlığı bulunmaktadır. Her iki dizinde menüsküs yırtığı var. Prostat hastasıdır ve genelde PSA testlerinde değerleri yüksek çıkıyor. Şimdiye kadar üç kez biyopsi yapılmış, 6-7 yıldır günlük ilaç kullanıyor. Kulaklarda vertigo, çınlama ve işitme kaybı var. Boyun fıtığı var ve ameliyat için Bolu'dan Ankara Numune hastanesine sevk edildiğinde, Numune Hastanesindeki doktor tarafından 'ameliyattan sonra felç kalırsın' denildiği için ameliyat olmadan hapishaneye tekrar geri dönmüştür" diye konuştu.

Demir'in boyun fıtığı nedeniyle sürekli olarak kolları uyuştuğunu ve şiddetli sırt ağrıları çektiğini belirten Akbulut, şöyle devam etti: "Ayrıca sinüzit ve kronik baş ağrıları da devam ediyor. 3 yıl önce uyku apnesi için hastaneye yatırılarak test randevusu ve yine aynı şekilde diş eti doku nakli içinde randevu verilmiş ancak tedavileri yapılmadan geçici ilaçlar verilip geri gönderiliyor. 2016 yılında Nevşehir Devlet Hastanesi, yüzde 41 engelli raporu vererek, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk etmiş ve ATK tarafından 'Cezaevinde kalabilir' raporu verilmiştir. Şu anda yaşadığı sorunlara dair tekrar ise ATK'ye gönderilmemiştir."

Demir'in acil ameliyat edilmesi gerektiğini ifade eden Akbulut, "Ameliyatı için sevki gerçekleştirilmeli ve bu süreçte hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek düzeyde hastalıkları için Adli Tıp Kurumu'na tekrar sevki yapılmalı ve daha sağlıklı koşullarda tedavilerinin yapılması için tahliyesi sağlanmalıdır" dedi.