27 Eylül 2024 Cuma

Harbiye ve Karyer mahalleleri yerle bir olmuş

Defne ilçesindeki Harbiye ve Karyer mahalleleri deprem nedeniyle yerle bir olmuş. Enkaz altında kurtarılmayı bekleyen cenazeler var. Halk kendilerine yardım gelmediğini söyledi, nedenini ise buradan AKP'ye istenen oy çıkmaması olduğunu ekledi.

Hatay'ın Defne ilçesine bağlı Harbiye ve Karyer mahallelerinin tamamı deprem nedeniyle yıkıldı.

MAHALLEDE ELEKTRİK YOK
Harbiye Mahallesi'ne dün akşam saatlerinde geldik. Elektrik olmadığı için mahalleyi dolaşamadık. Mahallede yaşayanlar yıkılan evlerden, enkaz altında kalan, günlerdir kurtarılmayı bekleyen ailelerden bahsetti.

'GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE ÇIKARIP MEZARA KOYAMIYORSUN'
"Kendi imkanımızla birkaç kişiyi çıkardık enkaz altından, onları gömdük. Ama hala enkaz altında olanlar var onların mezarı da üstündeki beton oldu. Düşünsene sevdiğin biri o taşın altında görüyorsun, çıkarıp da mezara koyamıyorsun" sözlerini dinleyince insan gözünde canlandırmıyor.

'BURADA AKP'NİN İSTEDİĞİ OY ÇIKMADI'
Geceyi Karyer Mahallesi'nde bulunan taziye evinde geçirdik. Mahalleli burada toplanmış geç saatlere kadar ateş başında oturuyor. Gün ise sabah 05.00'te başlıyor. Sabah ateşi başında sohbet ettiğimiz bir kişi "Söz milletindir diyenlerle seçim geldiğinde hesaplaşacağız, burada AKP'nin istediği oy çıkmadı" diye tepki gösterdi, sonra ekledi: "Buradan haberleri nasıl olmaz; görmek, duymak istemiyorlar."

ANLATILANLARDAN DAHA KÖTÜ 
O sırada söze Şiraz Ülle giriyor, "Ben sana mahalleyi dolaştırayım gözünle gör" diyor. Dün akşam anlatılanların katbekatı, daha ağırı...Yol üstüne devrilen evler, arabaların üzerine yığılan molozlar.

'ENKAZ ALTINDA CENAZELER VAR'
Bir evi işaret ediyor Ülle, "Burası 4-5 katlı bir bina yerle bir oldu. Babayı çıkardılar enkazdan ama anne ve çocukları hala burada. Çıkarmadılar" diyor.

'BURADAKİ AİLELERİ HALA ÇIKARAMADIK'
Arka sokağa geçiyoruz adeta yerle bir olmuş. Evinin önüne yıkılan binayı gösteriyor, "Buradakiler hala çıkarılamadı" diyor. Kendi evini gösteriyor sonra Ülle, "Bak burası bizim ekmek yaptığımız yer burada tandır ekmeği yapıyorduk. Yerle bir oldu. İlk gün gitmek istemedik avluda kaldık, sarsıntı olunca avluya koşuyorduk. Ama kızım merdivenden yuvarlandı en son biz de taziye evine geçtik" ifadelerini kullanıyor.

İmkanı olanlar gidecek başka yeri olanlar kalan üç beş parça eşyasıyla mahalleyi terk ediyor, imkanı olmayanlar ise taziye evinde yardım bekliyor. 

Mahallelere günlerdir yardım gelmiyor. Antakya'nın tamamında olduğu gibi burada da halka devletin kendilerine yardım etmemesine tepki gösteriyor. Mahallelere bugün sosyalistlerin öncülüğünde yardım gelmesi bekleniyor.