29 Eylül 2024 Pazar

Haramidere Sanayi Sitesi önünde 1 Mayıs çağrısı

Haramidere Sanayi Sitesi önünde eylem yapan İstanbul 1 Mayıs Platformu, "İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününde başta çalışmak zorunda bırakıldığımız işyerleri olmak üzere, bulunduğumuz her yerde, meydanda, mahallede, sokakta, balkonda, 1 Mayıs'ta taleplerimizi güçlü bir şekilde seslendirmeye çağırıyoruz" dedi.

İstanbul 1 Mayıs Platformu, Haramidere Sanayi Sitesi önünde 1 Mayıs etkinliği düzenledi.

Sosyal mesafenin korunduğu 1 Mayıs etkinliğinde çeşitli taleplerin yer aldığı dövizler taşındı. "Yaşasın 1 Mayıs", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganlarının atıldığı etkinlikte basın açıklamasını Platform adına ESP il Yöneticisi Mustafa Naci Toper okudu.

Bu ülkeyi yöneten Sarayın, salgını da bir fırsata çevirdiğini ifade eden Toper, "Salgın öncesi, ekonomik ve siyasi kriz içinde savaş, baskı ve zor ile ayakta durmaya çalışan siyasi iktidar, salgının yarattığı puslu havayı, baskıyı, sömürüyü ve yağmayı arttırmanın bir fırsatına çevirmeye çalıştı, çalışıyor. Ülkede emek gücüyle yaratılan tüm zenginliğin kaynağı olan işçi-emekçilere, yoksul halka reva görülen 'sabun, abdest, kolonya' ve bir miktar sadaka kabilinden para oldu" diye kaydetti.

Milyonlarca işçinin işsiz kaldığını vurgulayan Toper, "İşten atmaları yasaklama adı altında patronlara, işçileri üç ay ücretsiz izne ayırabilme hakkı tanındı. Ücretsiz izne çıkarılanlara, işten çıkarılan ama işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere günlük 39 lira gibi bir sadaka ücreti uygun görüldü" diye belirtti.

Böylesi koşullarda 2020 1 Mayıs'ını karşıladıklarını söyleyen Toper, "Salgın kapitalist sömürü ve yağma düzenini tüm çıplaklığı ile ortaya koyarken işçi sınıfının, emekçilerin hayatı var eden gücünü de ortaya koydu. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününde başta çalışmak zorunda bırakıldığımız işyerleri olmak üzere, bulunduğumuz her yerde, meydanda, mahallede, sokakta, balkonda, 1 Mayıs'ta taleplerimizi güçlü bir şekilde seslendirmeye çağırıyoruz" dedi.