26 Eylül 2024 Perşembe

'Hapishanelerde her türlü hak ihlaline karşı mücadele edeceğiz'

19 Aralık hapishaneler katliamına ilişkin İHD Adana Şubesi'nin yaptığı basın açıklamasında, hapishanelerde her türlü hak ihlaline karşı mücadele edileceği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, 19-22 Aralık 2000 hapishaneler katliamının 19. yılı dolayısıyla dernek binasında basın açıklaması yaptı.

HDK, HDP ve ESP'nin de katıldığı basın açıklamasını İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Avukat Zelal Demiray okudu. Dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün, "Toplumsal mutabakat sağlanmadan F Tipi Cezaevleri kullanıma açılmayacak" sözlerini hatırlatan Demiray, "Bu sözlere rağmen işlenen bu cinayetler, hem hukuki hem siyasi hem de toplumsal açıdan kabulü mümkün olmayan bir suç teşkil etmektedir. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlardan biri olmasına rağmen gereği gibi yargılama yapılmamış, failler cezasızlık politikaları eşliğinde korunmuş ve kollanmıştır" dedi.

Hukuken kabulü mümkün olmayan insan hakları ihlalinin üzerinden 19 yıl geçtiğini de hatırlatan Demiray, cezasızlık politikasının devam ettiğini belirterek, bugün hala tutsak ve hükümlülere yönelik kötü muamele ve işkencenin sistematik bir şekilde devam ettiğini vurguladı. Demiray, hapishanelerde her türlü hak ihlaline karşı mücadele edeceklerinin altını çizdi.