27 Eylül 2024 Cuma

Hapishane idaresi tutsaklara işkenceyi savundu

İHD, ÖHD ve CİSST, Kocaeli 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde gardiyanlardan işkence gören tutsaklar Hasbi Aydemir ve Ramazan Benice'nin yaşadıklarını kamuoyuyla paylaşarak, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), 6 Şubat günü Kocaeli 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde gardiyanlar tarafından işkence gören tutsaklar Hasbi Aydemir ve Ramazan Benice'ye ilişkin İHD İstanbul şubesinde basın açıklaması düzenledi.

'A TAKIMI' BENİCE VE AYDEMİR'İ BOĞMAYA ÇALIŞTI
İHD'li avukat Zeynep Ceren Boztoprak, işkencenin detaylarını anlattı. Boztoprak'ın anlatımına göre, 6 Şubat sabahı hapishanedeki kütüphane görevlisi, bir kitabın kapağının değiştirildiği iddiasıyla Ramazan Benice'yi sorguya çekti. Kendilerini "A Takımı" olarak adlandıran bir grup gardiyan Aydemir ve Benice'ye saldırdı, darp etti. Daha sonrasında gardiyanlar önce Aydemir'i, ardından Benice'yi ellerini arkadan bağlayıp ağız ve burunlarını kapatarak koridorda sürükledi. 

GARDİYANLAR: SİZİ DE ÖLDÜRECEĞİZ
2 tutsak bu saldırı sonucu boğulma tehlikesi geçirirken, sonrasında birtakım kıyafetleri çıkarılarak yarı çıplak ve elleri arkadan kelepçeli biçimde ayrı ayrı sistematik işkencenin uygulandığı ve dışarı ses çıkmasını, tutsakların vücunda işkence izlerinin görünmesini engelleyen süngerlerle kaplı olan süngerli odaya kondu. Uzun bir süre bu şekilde süngerli odada bekletilen tutsaklara "A Takımı"nın başındaki kişi "Biz Silivri'den geldik. Bizim öldürdüğümüz mahpus sayısı az değildir. Sizi de öldüreceğiz, öleceksiniz" tehdidinde buludu, küfür ve hakaret etti. Uzun süre süngerli odada tutulan tutsaklar sonra koğuşa çıkartıldı. Birkaç gün sonra ise tutsaklar hakkında disiplin soruşturması başlatıldı.

Olayın takipçisi olduklarının altını çizen Boztoprak, işkencenceciler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Boztoprak, yetkililere, "Hapishanelerde tutulan insanların can güvenliğinden hapishane idaresi sorumludur, bakanlık sorumludur, devlet sorumludur" uyarısında bulundu.

TAŞDÖĞEN: BUNLARIN YAŞANDIĞINI AMA İŞKENCE OLMADIĞINI İDDİA ETTİLER
ÖHD'li avukat Elif Taşdöğen, işkence sonrası gittikleri hapishanede idarenin kendileriyle görüşmeyi reddettiğini ancak ısrarları sonucu kabul etmek zorunda kaldıklarını aktardı. İdarenin yaşananları "işkence" olarak değerlendirmediğini, öyle olsa bile buun savunduklarını söyleyen Taşdöğen, hapishane idaresi ve ilgili gardiyanlar hakkında "kasten öldürmeye teşebbüs", "hakaret", "tehdit", "kötü muamele" suçlamalarından suç duyurusunda bulunacaklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.