27 Eylül 2024 Cuma

Hanife Yıldız'ın Soylu'ya 'hakaret' davası 23 Mart'a ertelendi

Cumartesi Anneleri'nden Hanife Yıldız'ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya "Süslü Sülo" sözlerinin hakaret içerdiği bahanesiyle açılan davanının ikinci duruşması görüldü. Hanife Yıldız, kimseye hakaret etmediğini söyledi, asıl yargılanması gerekenlerin çocuğunu kaybedenler olduğunu vurguladı.

Kayıp yakını Hanife Yıldız hakkında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya hakaret ettiği bahanesiyle İstanbul 48'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılanı davanın ikinci duruşması görüldü. Soylu'ya "Süslü Sülo" diyerek hakaret ettiği öne sürülen Yıldız hakkındaki davanın duruşmasına, avukatları Ümmühan Kaya, Jiyan Tosun ve Gülseren Yoleri'nin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, gazeteciler ve çok sayıda hak savunucusu katıldı.

'BEN DEĞİL ÇOCUĞUMU KAYBEDENLER SANIK OLMALI'
Hanife Yıldız, 1995 yılı 23 Şubat'ında ifade vermesi için oğlunu karakola götürdüğünü fakat bir daha kendisinden haber alamadığını anlattı. Cumartesi Annelerinin Galatasaray Meydanında yaptığı oturma eylemlerine katılmaya başladığını aktaran Yıldız, "Bizim eylemlerimiz yıllardır engelleniyor. 17 Mayıs'ta da oturma eylemi yaptık, o da engellendi. Ben de iddianamedeki sözleri söyledim, Kimseye hakaret etmedim. Burada sanık olan ben olmamam gerekiyor. Benim çocuğumu kaybedenlerin sanık olması gerekiyor. Benim adalete hiçbir güvenim kalmadı" dedi.

Avukat Gülseren Yoleri, suçlama konusu yapılan sözlerde hakaret kastı olmadığını, AİHM kararları kapsamında bu sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Avukat Jiyan Kaya da, "Bizce bu iddianame iade edilmeliydi. Suçlama konusu ifadeler eleştiridir, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Müvekkil hakkında beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Savcılık, esas hakkındaki mütaalasını hazırlamak için dosyanın tarafına gönderilmesini talep etti.

Hakim, dosyadaki görüntülerin bilirkişiye gönderilerek rapor hazırlanmasını istedi. Dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcılığa gönderilmesine karar veren hakim, davayı 23 Mart 2023 tarihine erteledi.