26 Eylül 2024 Perşembe

Hanau katliamı 1. yılında Frankfurt'ta yapılan yürüyüşle kınandı

Hanau katliamında yaşamını yitiren 9 göçmen genç, Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen yürüyüş ile anıldı.

Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde, 9 göçmen genç ırkçı bir kişi tarafından kurşunlanarak katledildi. Katliamda yaşamını yitirenler dün akşam Frankfurt'ta anıldı.

Antifaşist ittifak tarafından düzenlenen anma merkezi tren garında başladı. Burada antifaşist ittifak adına söz alan AGİF ve AvEG-Kon Yönetim Kurulu üyesi Mesut Duman, "1 yıl önce Hanau'da yaşanan ırkçı katliamda tetiği çeken bir kişi olabilir, ancak göçmen ve mülteci karşıtı siyasetiyle katliamın siyasi koşullarını yaratan, katliam atmosferini yaratan burjuva partiler ve basın, katil kadar suçludur" dedi.

Hanau davasının takipçisi oluklarını ifade eden Duman, devletin katliamın aydınlatılması için çaba harcamadığını söyledi. Federal Kriminal Dairesi'nin katliamın ırkçı yönünü inkar etmeye çalıştığına dikkat çeken Duman, "Eğer gerçekler bir gün ortaya çıkacaksa onu sadece bizler sağlayabiliriz. Eğer doğru sonuçlar çıkmasını bekliyorsanız tek doğru adres biziz. Eğer katledilenleri anmak istiyorsanız bizle mücadeleye katılmalısınız" diye konuştu.

Ardından söz alan katliamda oğlu Ferhat Unvar'ı kaybeden Metin Unvar, "Oğlumu faşistler katlettiler. Beni katliam günü diğer ailelerle bir salonda sabaha kadar beklettiler. Oğlum tam 22 saat katledildiği yerde bırakılmış, ben otopsi öncesi oğlumu son kez görmek istedim ama buna bile izin vermediler. Katliamdan beri devletin gizlediği bilgilerle karşılıyoruz. Birçok gerçek biz ailelerin çabasıyla ortaya çıktı. Devlet olayın üstünü örtmek istiyor. Ancak bizim ortaya çıkardığımız her gerçekle devlet biraz daha köşeye sıkışıyor. Katliamın akasındaki güçlerin ortaya çıkarılması için mücadele etmeliyiz" dedi.

Ardından konuşan Frankfurt Alevi Cem Evi Başkanı Cihan Özkaya "Biz Aleviler olarak yaşadığımız katliamlarla faşizmin kirli yüzünü yeterince biliyoruz" dedi. Katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Özkan, her zaman zalimlere karşı ezilenlerin yanında olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından binlerce kişi Gallus semtine yürüyüş başlattı. "Hanau münferit değil, her yer direniş", "Hanau cinayetti, direniş her yerde", "Hanau'da neredeydiniz", "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "NSU üç kişilik değil, devlet ve Naziler birlikte katlediyor" sloganlarının atıldığı yürüyüşte, katliamda hayatını kaybedenlerin ismleri okundu.

Frankfurt Gallus semtinde eski işsizlik dairesi önünde miting düzenlendi. Mitingde, 2011 yılında işsizlik dairesinde kendisine yardım verilmemesini protesto ettiği için polisler tarafından katledilen siyahi Christy Schwundeck anıldı.

Aynı alanda InterBündnis adına yapılan konuşmada aynı semtte Nazi döneminde Adler fabrikasında zorunlu çalıştırılarak, işkence edilen ve katledilenlerde anıldı. Yapılan konuşmada Alman devletinin ırkçı saldırılar ve cinayetler işlediği ve bunu örtbas ettiği anlatıldı.

Yapılan konuşmaların ardından kitle Gallus semtinde yürüyüş düzenledi. Yürüyüş 1985 yılında bir polis TOMA'sı tarafından ezilerek katledilen Günther Sahre'nin öldürüldüğü meydanda son buldu.

Anma, Hanau'da katledilenlerin isimlerinin okunması ve Hanau için özel hazırlanan müzik dinletisi ile sona erdi.