27 Eylül 2024 Cuma

Halkın Hukuk Bürosu müvekkillerine ajanlık dayatmasını duyurdu

Müvekkilleri ve ailelerinin şantaj, tehdit ve vaatlerle ajanlaştırmak/itirafçılaştırılmak istendiğini kaydeden Halkın Hukuk Bürosu, Eda Kaya, Kenan Gün ve Grup Yorum üyesi Rezzan Şengül'ün ailesine yönelik tehdit ve şantajları duyurdu. HHB, müvekkillerinin bu tehditlere boyun eğmediğinin altını çizdi.

Halkın Hukuk Bürosu şantajla, tehditle, vaatlerle ajanlaştırılmak/itirafçılaştırılmak istenen müvekkillerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Müvekkilleri Eda Kaya'nın 13 Temmuz 2022 tarihinde gizli tanık beyanları gerekçe yapılarak gözaltına alındığını, götürüldüğü İstanbul Emniyet Müdürlüğü siyasi şube ve sonra götürüldüğü Marmara Kapalı Hapishanesinde itirafçılaştırmak amacıyla psikolojik işkenceye maruz kaldığı kaydedildi.

'KAYA'YA EMNİYETTE İŞBİRLİĞİ TEKLİF EDİLDİ'
İstanbul Emniyetinde bir polisin avukatının su-şeker getirdiğini söyleyerek Kaya'yı nezaretten çıkardığını ve emniyetin üst katlarında boş, ışıksız, kamerasız bir odaya götürdüğü aktarılan açıklamada, "Müvekkilimiz odaya girer girmez arkasından kendisini MİT görevlisi olarak tanıtan 1 kadın 1 erkek olmak üzere toplamda üç kişi girmiş ve kendisiyle 'sohbet' adı altında görüşmek istemiştir. Bu yasadışı görüşmeyi kabul etmeyerek çıkmak istediğini söylediğinde zorla tutulmuş ve vaatler ile başlattıkları bu "sohbet", tehdit ve şantajlar ile devam etmiştir.

'ŞANTAJ EDİLEN KAYA'YA PSİKOLOJİK İŞKENCE YAPILDI'
Müvekkilimize devam eden 60'tan fazla dosyasının olduğu ve hapishaneye girerse bir daha asla çıkamayacağı söylenmiş; müvekkilimizi yurt dışına çıkarabilecekleri, hayatı boyunca para sıkıntısı çekmeyeceği hatta yüz nakli bile yapabilecekleri söylenmiş; kendisini ajan olarak yetiştirebilecekleri ifade edilmiştir. Israrla çıkmak istediğini söyleyen ve bu teklifleri kabul etmeyen müvekkilimize; ellerinde üniversite yıllarındaki özel hayatına dair gayrimeşru yollarla elde edilen fotoğraf-videoların olduğu ve işbirlikçiliği kabul etmezse tüm bu fotoğraf ve videoların ailesine, arkadaşlarına gönderecekleri, erkek arkadaşlarıyla ahlaksız fotoğraflar yayınlayacakları ve kendi internet sayfalarına koyarak kendisini rezil edecekleri söylenmiştir. Müvekkilimize 'Gidecek hiçbir yerin kalmayacak' diyerek psikolojik işkencelerini sürdüren kişiler, tehditlerinden sonuç alamayınca 'Sen biraz düşün, biz hapishanede yine yanına geleceğiz' diyerek müvekkilimizi odadan çıkarmışlardır" denildi.

Kaya'nın psikolojik işkence ve şantaja boyun eğmediği kaydedilen açıklamada yaptığı suç duyurusunun ise "iddiaların ciddi mahiyette olmadığı" iddiasıyla kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği aktarıldı.

'KENAN GÜN VE KIZINA SAVCI İŞBİRLİĞİ TEKLİF ETTİ'
Müvekkilleri Kenan Gün'ün  Sarıyer Pir Sultan Abdal Armutlu Cemevi Başkanı Beyhan Gün'ün tutuklanması sonrası gittiği adliyede savcılığa bir dilekçe verdiği; bu dilekçe sonrası savcının Gün'le görüştüğünü ve bu görüşmede "Beyhan Gün terör örgütü kuruyor, tüm cemevlerini örgütlüyor" dediği, Gün'ün savcılığın gerekçelerine itiraz edince aldığı cevabın, "Kızın gelsin ifade versin, akşam evinizde olur" diyerek alenen işbirlikçilik teklifi yapıldığı aktarılan açıklamada, Gün'ün reddettiğinin altı çizildi.

'İŞBİRLİKÇİLİK TEKLİFLERİ MÜVEKKİLLERİMİZİN AİLELERİNE KADAR YAPILDI'
İşbirlikçilik tekliflerinin müvekkillerinin ailelerine kadar yapıldığını kaydeden HHB, açıklamasına şöyle devam etti: "Kendisini polis olarak tanıtan kişiler; Grup Yorum üyesi müvekkilimiz Rezzan Şengül'ün annesinin yaşadığı eve gidilerek baskı yapmış, ayrıca müvekkilimizin erkek ve kız kardeşinin yanına giderek 'Bu işleri bırakmazsa sonu ya hapishane ya da ölüm olacak' diyerek korkutmaya, sindirmeye çalışmıştır. Müvekkilimiz Rezzan Şengül, bununla sınırlı kalmayan polislerin Grup Yorum korosu üyesi arkadaşlarımızın ailelerini sürekli olarak arayarak haklarında dosya açılacağı, tutuklanacakları yönünde tehdit ettiklerini de anlatmıştır."