29 Eylül 2024 Pazar

Halfeti'deki karakolda işkence görenler hakkında takipsizlik kararı

Halfeti'de karakol bahçesinde yüzükoyun yatırılmış fotoğrafları basına yansıyan kişilerin 37'si hakkında takipsizlik kararı verildi. Urfa Barosundan Av. Mevlut Güneş, "İhlal edilen, insan hakları, masumiyet karinesi ve hukuk ilkeleri oldu" dedi.

Urfa'nın Halfeti ilçesi Dergili Mahallesi'nde, 18 Mayıs 2019 tarihinde HPG'liler ile polisler arasında çatışma çıkmış, 1 polis ve 2 HPG'li hayatını kaybetmişti. Ardından olayla bağlantıları olduğu iddiasıyla 55 kişi gözaltına alınmış ve gözaltına alınanların karakol bahçesinde yüz üstü yatırıldığı fotoğraflar ile işkence gördüklerine dair beyanları basına yansımıştı.

37 KİŞİYE TAKİPSİZLİK
Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 55 kişi hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı. Başsavcılık, fotoğrafları basına yansıyanlardan 37'si hakkında takipsizlik kararı verdi.

Savcılık, 13'u tutuklu 18 kişi hakkında ise iddianame hazırladı. İddianame, Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

ULUSLARARASI BOYUT KAZANDI
Takipsizlik kararını Mezopotanya Ajansı'na değerlendiren Urfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Hakları Koordinatörü Mevlut Güneş, olayın başından beri masumiyet karinesinin göz ardı edildiğine dikkati çekti.

İşkence ve kötü muamelenin avukatların müvekkilleri ile yaptığı görüşmeler ile ortaya çıktığını hatırlatan Güneş, "Meslektaşlarımızın tutanakları ve gözlemleri yine sosyal medya ve basına yansıyan fotoğraflar, gözaltına alınan şahısların bu yönlü yaptıkları başvurular neticesinde işkence iddiaları su yüzüne çıkınca, baromuz ve yönetim kurulumuz harekete geçerek duruma müdahale etti. Tabii ilk başta engellenmeye çalışıldı girişimlerimiz. Baromuz işkence iddialarına ilişkin hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. İşkence ve kötü muamele uluslararası boyuta yansıdı. O dönemde Uluslararası Af Örgütü imza kampanyası başlattı. Yine İngiltere Parlamentosu'nda bu durum gündeme geldi. Yani sınırları aşan uluslararası boyut kazandı" dedi.

İŞKENCE YAPANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Şahısların başvuruları ve baronun Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptığı görüşme sonucu işkence yapanlar hakkında soruşturma başlatıldığını belirten Güneş, "Soruşturma ağır aksak bir şekilde devam ediyor. 3 jandarma personeli tarafından görüntülere ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Hazırlanan rapor çok muğlaktı. Raporda işkence izlerine rastlanmadığına yönelik beyanlar vardı. Bu durum hem komisyonumuzun itirazları hem de savcılığın bu rapora itibar etmemesi üzerine görüntüler İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Tabii halen bir gelişme yaşanmış değil. En azından şimdilik salgına dayandırılıyor" diye konuştu.

MASUMİYET KARİNESİ HATIRLATMASI
Takipsizlik kararına dikkat çeken Güneş, "Masumiyet karinesi göz ardı edilerek 55 insan gözaltına alındı ve işkence yapıldı. Tabii kimi çevreler işkencenin müstahak olduğunu söyleyecek kadar düştüler. Gelinen noktada bırakın mahkemenin yaptığı yargılamayı savcılık makamı herhangi bir suç unsuru bulunmadığından 37 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi. Sonuç ne oldu? İhlal edilen insan hakları oldu, masumiyet karinesi ve hukuk ilkeleri ihlal edildi. Yine işkenceye maruz kalan bireylerin kişilik haklarına saldırı oldu. Hatta bu durum meşru sayılmaya çalışıldı" dedi.