29 Eylül 2024 Pazar

Günay: İran'dan Rojhilat'tan yükselen kadın isyanı, isyanımızdır

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Sözcüsü Günay, katledilen Amini'ni andı, "İran'dan, Tahran'dan, Rojhılat'tan yükselen kadın isyanını destekliyor ve 'isyanınız isyanımızdır' diyoruz" ifadelerini kullandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Günay, Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Musa Anter Davası'nda zaman aşımından düşürülmesine tepki gösterdi. Günay, "Musa Anter Davası dün sonuçlandı, bütün katliam davalarında olduğu gibi sonuç bizleri şaşırtmadı. Dosyanın zaman aşımı gerekçesiyle üstü kapatıldı. Devletin aydınlatamadığı cinayet yoktur, aydınlatmadığı cinayet vardır. Dolayısıyla aydınlatılmayan her failli meçhul cinayete AKP iktidarı ortaktır, faillerle suç ortağıdır ve failleri korumaya devam ediyor. Apê Musa bilgeliğiyle bıraktığı özgür basın mirasıyla Kürtlere ve ardıllarına yol gösterdi. Onun bize bıraktığı mirası sahiplenerek, bu dosyanın kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Failler cezalandırılana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Apê Musa'yı saygı ve minnetle anıyorum. Ona söz veriyoruz bu dava karanlıkta kalmayacak, failler hesap verecek" dedi. 

İran'da ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Amini'yi anan Günay, Amini'nin adından dalga dalga yayılan isyana dikkat çekti. Günay, "Türkiye'de olduğu gibi, eteğinin boyundan, saçının telinden, tecavüzden korunmak için direnmesinden, politik kimliğinden kaynaklı her yıl onlarca kadın katlediliyor. İranlı kadınlar, kadın düşmanı baskıcı molla rejimine bir kez daha artık yeter diyor! Jîna Mahsa Amînî'nin katledilmesine karşı çıkan ve protestoların öncülüğünü yapan kadınlar zorba rejime karşı tüm dünyaya bir kez daha seslerini duyurmaya devam ediyorlar. Tahran sokaklarında kadınlar Jin Jiyan Azadî sloganlarıyla direnişlerini büyütüyorlar" dedi ve ekledi: "İran'dan, Tahran'dan, Rojhılat'tan yükselen kadın isyanını destekliyor ve 'isyanınız isyanımızdır' diyoruz."